• Τράπεζες

    Alpha Bank Κύπρου: Κοντά σε διαχειριστή για τα NPLs των 3,7 δις – Οι «μνηστήρες»

    • NewsRoom

    Alpha bank


    Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τον προτιμητέο επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank στην Κύπρο. Η διαδικασία επιλογής, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες, φαίνεται να πλησιάζει στα τελικά της στάδια και θα κριθεί ποια εξειδικευμένη εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής αξίας €3,7 δισ. και αριθμού ακινήτων.

    Αρχές Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» ενδιαφέρον επέδειξαν εταιρείες που ήδη έχουν παρουσία στην κυπριακή αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που επιχειρούν να εισέλθουν στην αγορά για πρώτη φορά. Ανάμεσα στις εταιρείες που φαίνεται να επέδειξαν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται οι Altamira, B2Holdings, APS, Pepper, Resolute, Qualco και Alvarez & Marsal. Λίγο πολύ, οι περισσότερες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων έχουν δώσει δείγματα γραφής στην Κύπρο. Η Altamira είναι γνωστή στην Κύπρο γιατί έχει αναλάβει τη διαχείριση €7 δισ. προβληματικών δανείων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. H B2Holdings αγόρασε δάνεια €145 εκατ. από την Ελληνική Τράπεζα. Η APS είναι γνωστή στην Κύπρο από τη συμμετοχή της στην πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας.

    Η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €800 εκατ. στην Pepper. Ο οίκος Alvarez & Marsal έγινε γνωστός στην Κύπρο όταν τον Μάιο του 2012, η Κεντρική Τράπεζα του ανέθεσε να ετοιμάσει έκθεση για το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο. Αν και δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, φαίνεται πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων της Alpha Bank Κύπρου θα καταλήξει σε μία εκ των εταιρειών που ήδη έχουν παρουσία στην κυπριακή αγορά.

    H Alpha Bank θα υπογράψει με θυγατρική της σύμβαση ανάθεσης της διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Στη συνέχεια, θα πουλήσει στον προτιμητέο επενδυτή, το πλειοψηφικό πακέτο ή το σύνολο των μετοχών της εν λόγω εταιρείας. Στην εταιρεία θα μεταφερθεί και μέρος του προσωπικού του ομίλου Alpha στην Κύπρο, που ασχολείται με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου NPLs. Το έσοδο της συναλλαγής θα αποτελέσει κεφαλαιακό κέρδος για τον όμιλο, ενώ η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει στην ενίσχυση της προ προβλέψεων κερδοφορίας, καθώς η εξοικονόμηση δαπανών εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από το συνολικό κόστος διαχείρισης των δανείων από τρίτο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τάκης Αράπογλου: Νέος πρόεδρος στην τράπεζα Κύπρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι «μνηστήρες» για τα 5 ακίνητα «πακέτο» της Μπάμπης Βωβός που πουλά η Alpha Bank

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Δύο πακέτα «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα πουλήσει η Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ