• Ημέρα της Γυναίκας

    Κατερίνα Κονδυλάκη: Οι άνδρες εξελίσσονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες και αμείβονται και περισσότερο

    Κατερίνα Κονδυλάκη

    Κατερίνα Κονδυλάκη, Co-Founder και Γενική Διευθύντρια της Truberries


    Oι γυναίκες -ακόμα κι όταν φτάνουν ψηλά στην ιεραρχία- αμείβονται λιγότερο για την ίδια θέση, συχνά ακόμα και όταν έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, λέει στο mononews.gr η Κατερίνα Κονδυλάκη, Co-Founder και Γενική Διευθύντριας της Truberries, μιας εταιρείας που έχει ως στόχο να υποστηρίξει επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν τις μάρκες τους και να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, στηριζόμενες σε δεδομένα και γνώση των αναγκών του κοινού τους.

    Όπως αναφέρει, η απόκλιση αμοιβών είναι στο -14%, και αυτό προέκυψε από ανάλυση σε στελέχη που εργάζονται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι άνδρες εξελίσσονται στους ρόλους πιο γρήγορα από τις γυναίκες, και αμείβονται και περισσότερο.

    Η Κατερίνα Κονδυλάκη τονίζει ότι «κανείς δεν απαγορεύει σε μία γυναίκα να προσπαθήσει να κατακτήσει ηγετικό ρόλο στο αντικείμενό της». Όμως θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα το κάνει χωρίς να έχει την αντίστοιχη υποστήριξη από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, που θα έχει ένας άνδρας σε μια ανάλογη διαδρομή. Επομένως, σε μεγάλο βαθμό, η παρουσία των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους δεν προκύπτει τόσο από συνθήκες που διασφαλίζουν την ισότητα, αλλά από το ότι οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο, για να κερδίσουν έναν πιο ισχυρό ρόλο.

    Υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων; Δίνονται ίσες ευκαιρίες και η κοινωνία αντιμετωπίζει το ίδιο γυναίκες και άντρες; Αν όχι, πού οφείλεται αυτό;

    Σίγουρα όχι – όσο κι αν γίνονται βήματα και προσπάθειες γι’ αυτό. Το φύλο συνεχίζει να είναι καθοριστικό για τον τρόπο που βλέπει η κοινωνία άνδρες και γυναίκες και διαμορφώνει προσδοκίες για αυτούς. Υπάρχει συζήτηση γύρω από την ανάγκη ισότητας, αλλά αυτό δεν έχει ουσιαστικά επηρεάσει βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις για το ποιος είναι ο ρόλος κάθε φύλου και στην οικογένεια και στο περιβάλλον εργασίας. Κι αυτό δε θα αλλάξει μέχρι να γίνει συνείδηση ότι η ισότητα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή και των δύο των φύλων, και δεν είναι ένας αγώνας των γυναικών να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα εις βάρος των ανδρών.

    Κατά πόσον οι γυναίκες αποδέχονται και συναινούν σε πλαίσια που τις αδικούν και τις μειώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν (ή και συνειδητοποιώντας το);

    Είναι σαφές για τις γυναίκες ότι πρέπει να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια για να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους – ειδικά όταν αυτοί περιλαμβάνουν και την επαγγελματική επιτυχία. Είναι κάτι που το ζούμε γύρω μας – αλλά έχω την τύχη να το έχω μελετήσει και επιβεβαιώσει και στο πλαίσιο ερευνών που έχουμε πραγματοποιήσει στην Truberries – το ότι οι γυναίκες γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο και να ξεπεράσουν μεγαλύτερες προκλήσεις για να καταφέρουν να φτάσουν εκεί που είναι οι άνδρες συνάδελφοί τους. Και σε μεγάλο βαθμό το έχουν αποδεχτεί.

    Κανείς δεν απαγορεύει σε μία γυναίκα να προσπαθήσει να κατακτήσει ηγετικό ρόλο στο αντικείμενό της – όμως θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα το κάνει χωρίς να έχει την αντίστοιχη υποστήριξη από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, που θα έχει ένας άνδρας σε μια ανάλογη διαδρομή. Επομένως, σε μεγάλο βαθμό, η παρουσία των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους δεν προκύπτει τόσο από συνθήκες που διασφαλίζουν την ισότητα, αλλά από το ότι οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο, για να κερδίσουν έναν πιο ισχυρό ρόλο.

    Το φύλο σας ή η εμφάνισή σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία άντρες υφιστάμενοι;

    Η αποδοχή της γυναικείας ηγεσίας δεν είναι τόσο θέμα ανθρώπου όσο κυρίως θέμα συστήματος και δομών μέσα στον οργανισμό και το περιβάλλον εργασίας. Ένα σύστημα που δείχνει την εμπιστοσύνη του σε μία γυναίκα, και που της επιτρέπει να λειτουργεί όπως και οι άνδρες συνάδελφοί της, δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στους υφιστάμενούς της. Η αμφισβήτηση από έναν άνδρα υφιστάμενο δε βρίσκει έδαφος όταν ολόκληρος ο οργανισμός δείχνει σε μια γυναίκα που βρίσκεται σε ηγετική θέση την ίδια εμπιστοσύνη που θα δείξει σε έναν άνδρα.

    Ουσιαστικά, οι υφιστάμενοι αντανακλούν τις αξίες του οργανισμού και τη θέση που δίνει αυτός στις γυναίκες. Όταν ο οργανισμός τη στηρίζει και πιστεύει μια γυναίκα σε ηγετική θέση, μια μεμονωμένη περίπτωση αμφισβήτησης δεν έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα και είναι μάλλον εύκολο να τη διαχειριστεί.

    Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί να  φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άντρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;

    Δυστυχώς, ξέρουμε κι από σχετικά πρόσφατη μέτρηση (Έρευνα Truberries την περίοδο 2020-2021, για λογαριασμό του LeanIn Hellas) ότι οι γυναίκες – ακόμα κι όταν φτάνουν ψηλά στην ιεραρχία – αμείβονται λιγότερο για την ίδια θέση, συχνά ακόμα και όταν έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Η απόκλιση αμοιβών είναι στο -14%, και αυτό προέκυψε από ανάλυση σε στελέχη που εργάζονται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι άνδρες εξελίσσονται στους ρόλους πιο γρήγορα από τις γυναίκες, και αμείβονται και περισσότερο.

    Γυάλινη οροφή θεωρητικά δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα μια γυναίκα πρέπει να αγωνιστεί περισσότερο και σε πιο απαιτητικές συνθήκες για να φτάσει εκεί που φτάνει ένας άνδρας συνάδελφός της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, για έναν άνδρα, ένα ευνοϊκό εργασιακό περιβάλλον και καλή προσωπική απόδοσή είναι οι κύριοι παράγοντες επαγγελματική εξέλιξης. Ενώ για μια γυναίκα, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η υψηλή απόδοση και η ισχυρή επιθυμία για επιτυχία.

    Η επαγγελματική επιτυχία όμως δεν κρίνεται αποκλειστικά μέσα στον χώρο εργασίας. Η οικογένεια και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί μια γυναίκα επηρεάζουν πολύ την εξέλιξή της. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι ο βασικός παράγοντας που εμποδίζει την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, κάτι που εκτοξεύεται όταν υπάρχουν και παιδιά (σχεδόν 1 στις 2 μητέρες δηλώνει ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις εμποδίζουν την εξέλιξή τους). Εκτός εργασίας, η γυναίκα συνεχίζει να επωμίζεται τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οικογένεια και τα παιδιά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά στη δύσκολη θέση να πρέπει να περιορίσει τις φιλοδοξίες της – έστω και προσωρινά.

    Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

    Εδώ θα ήθελα να ξεκινήσω με μία συμβουλή προς τους οργανισμούς, πριν φτάσω στις γυναίκες. Πρώτα πρέπει οι εργοδότες να αναγνωρίσουν ότι οι γυναίκες δεν υστερούν σε αποτελεσματικότητα και φιλοδοξία από τους άνδρες, και ότι είναι όφελος για την οργανισμό το να δίνει ίσες ευκαιρίες σε ικανά και αξιόλογα στελέχη, ανεξαρτήτως φύλου. Μετά, πρέπει να συνειδητοποιήσει και η κοινωνία ότι μια γυναίκα με επαγγελματική φιλοδοξία δεν είναι λιγότερο άξια εκπρόσωπος του φύλου της. Και κυρίως, μέσα στην οικογένεια, χρειάζεται να υπάρχει μια συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις.

    Τις γυναίκες που έχουν την επιθυμία να ανελιχθούν επαγγελματικά θα συμβούλευα να κυνηγήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους με αυτοπεποίθηση και τόλμη. Ελπίζω – και είμαι αισιόδοξη – ότι θα βρουν καλύτερες συνθήκες και πλαίσιο όσο οι άνθρωποι εξελίσσονται και η κοινωνία προοδεύει. Αλλά δεν πέφτει πάνω τους μόνο, το βάρος για την αλλαγή.

    Κατερίνα Κονδυλάκη: Το «Who is Who»

    Η Κατερίνα Κονδυλάκη είναι Co-Founder και Γενική Διευθύντρια της Truberries, μια εταιρείας που έχει ως στόχο να υποστηρίξει επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν τις μάρκες τους και να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, στηριζόμενες σε δεδομένα και γνώση των αναγκών του κοινού τους.

    Σπούδασε Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (MA in Communications) στο Manchester Metropolitan University.

    Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην καταναλωτική έρευνα και έχει δουλέψει για μάρκες σε πάνω 40 διαφορετικές χώρες, καλύπτοντας ένα εύρος κατηγοριών όπως FMCG, λιανική, τηλεπικοινωνίες, B2B υπηρεσίες.



    ΣΧΟΛΙΑ