• ΥΓΕΙΑ

    Κληρονομικό και από μακρινούς συγγενείς το Αλτσχάιμερ


    Είναι γνωστό ότι η νόσος Αλτσχάιμερ έχει γενετικό υπόβαθρο και ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να την αναπτύξει αυξάνεται όταν υπάρχουν πάσχοντες συγγενείς 1ου βαθμού. Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, διαπιστώνοντας ότι το ιστορικό της νόσου σε πιο μακρινούς συγγενείς, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισής της.

    Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τη μνήμη αλλά και την επικοινωνία, τη διάθεση, ακόμη και την κινητικότητα των ασθενών. Τείνει να εμφανίζεται στην τρίτη ηλικία και μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία.

    Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα ανέλυσαν δεδομένα πάνω από 270.800 ανθρώπων από τη Βάση Δεδομένων Πληθυσμού της Πολιτείας.

    «Το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας σημαντικός δείκτης κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην εμφάνιση άνοιας στα άμεσα μέλη της οικογένειας.  Έτσι, η μελέτη μας επεδίωξε να διερευνήσει την ευρύτερη οικογενειακή εικόνα», δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης Lisa A. Cannon-Albright.

    Εκτός από τους 1ου βαθμού συγγενείς (γονείς και αδέλφια), η ερευνητική ομάδα, εξέτασε και τους συγγενείς 2ου και 3ου βαθμού. Τα 2ου βαθμού μέλη της οικογένειας περιλαμβάνουν τους παππούδες – γιαγιάδες, τις θείες και τους θείους και τα ετεροθαλή αδέρφια και οι συγγενείς 3ου βαθμού τα πρώτα ξαδέλφια, τους προ-παππούδες – γιαγιάδες και τα αδέρφια των παππούδων – γιαγιάδων.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ύπαρξη ενός συγγενή 1ου  βαθμού με Αλτσχάιμερ βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 73%, ενώ εκείνοι με δύο πάσχοντες συγγενείς 1ου  βαθμού ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο. Τα άτομα με τέσσερις πάσχοντες συγγενείς 1ου βαθμού είχαν σχεδόν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια.

    Όσον αφορά τους πιο μακρινούς συγγενείς, εκείνοι με έναν συγγενή 1ου βαθμού και ένα 2ου βαθμού με Αλτσχάιμερ είχαν 21 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, ενώ εκείνοι με τρεις συγγενείς 3ου βαθμού διέτρεχαν 43% υψηλότερο κίνδυνο.

    Εντούτοις, η ύπαρξη συγγενών με νόσο Αλτσχάιμερ σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ένα άτομο θα αναπτύξετε οπωσδήποτε την ασθένεια. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση της, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η διατροφή, το κάπνισμα καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για σαφή συμπεράσματα ως προς τις αιτίες της.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα στοιχεία για τη σχέση ουλίτιδας – νόσου Αλτσχάιμερ

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μύκητας Candida: Ένοχος για νόσο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλτσχάιμερ: Διάγνωση σε δευτερόλεπτα με οφθαλμολογική εξέταση



    ΣΧΟΛΙΑ