• ΥΓΕΙΑ

    Μύκητας Candida: Ένοχος για νόσο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση;

    • NewsRoom


    Μια νέα εργαστηριακή μελέτη αποκαλύπτει ότι ο Candida albicans – ένας μύκητας που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αβλαβής – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης και εγκεφαλικές ανωμαλίες που προσομοιάζουν με αυτές που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Ο  Candida albicans είναι ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, στο στόμα και στον γυναικείο κόλπο.

    Αν και είναι ως επί το πλείστον «αθώος», μπορεί να προκαλέσει από ήπιες έως πιο σοβαρές λοιμώξεις που φτάνουν στο αίμα και σε άλλα όργανα.

    Αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία μυκητιασικών λοιμώξεων, καθώς και το πιο εκτενώς μελετημένο μυκητιακό παθογόνο που επηρεάζει τους ανθρώπους.

    Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, προσθέτει στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα, αποκαλύπτοντας ότι ο εν λόγω μύκητας μπορεί να εισχωρήσει στον εγκέφαλο, να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση και να εξασθενίσει τη μνήμη σε πειραματόζωα.

    Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η λοίμωξη οδηγεί στον σχηματισμό ανώμαλων δομών στον εγκέφαλο, οι οποίες προσομοιάζουν με τις αμυλοειδείς πλάκες που χαρακτηρίζουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    «Ο αυξανόμενος αριθμός κλινικών παρατηρήσεων […] δείχνει ότι οι μύκητες καθίστανται μια πιο κοινή αιτία των αλλεργικών παθήσεων των ανώτερων αεραγωγών, όπως το άσθμα, καθώς και άλλων καταστάσεων όπως η σηψαιμία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από την απάντηση του οργανισμού σε μια λοίμωξη», αναφέρει ο  Δρ David B. Corry, καθηγητής Ιατρικής-Ανοσολογίας, Αλλεργιολογίας και Ρευματολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και συντάκτης της μελέτης

    «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο ρόλος των μυκήτων στις ανθρώπινες ασθένειες υπερβαίνει ενδεχομένως την αλλεργική νόσο των αεραγωγών ή τη σηψαιμία. Αυτή τη στιγμή διερευνούμε αυτή την πιθανότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μύκητες να εμπλέκονται στην ανάπτυξη χρόνιων νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η πολλαπλή σκλήρυνση», προσθέτει.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιός του έρπητα:  Οι τύποι που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νέα ευρήματα για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυοκαρδίτιδα: Πώς από μια απλή ίωση μπορεί να φτάσεις στη μεταμόσχευση καρδιάς

     



    ΣΧΟΛΙΑ