• ΥΓΕΙΑ

    Αλτσχάιμερ: Διάγνωση σε δευτερόλεπτα με οφθαλμολογική εξέταση


    Μια νέα, μη επεμβατική συσκευή απεικόνισης μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ και να διακρίνει τους πάσχοντες από τα άτομα που εμφανίζουν μόνο ήπια γνωστική δυσλειτουργία, μέσα λίγα δευτερόλεπτα, σύμφωνα με ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η έρευνά τους είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και ενισχύει την υπάρχουσα βιβλιογραφία, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν ένα γρήγορο, μη επεμβατικό και οικονομικό τρόπο ανίχνευσης της νόσου στα πρώιμα στάδια.

    Οι ερευνητές, από το Κέντρο Οφθαλμού του Πανεπιστημίου Duke, χρησιμοποίησαν ένα νέο είδος ακριβούς και μη επεμβατικής απεικόνισης, που ονομάζεται OCT Αγγειογραφία,  η οποία τους επιτρέπει να βλέπουν τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού και διαπίστωσαν ότι τα αγγεία αυτά παρουσιάζουν μεταβολές στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.

    Επειδή ο αμφιβληστροειδής αποτελεί προέκταση του εγκεφάλου και έχει πολλές ομοιότητες με αυτόν, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι μεταβολές του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες, συνέκριναν τους αμφιβληστροειδείς 70 οφθαλμών 39 ασθενών με Αλτσχάιμερ, με 72 οφθαλμούς 37 ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση καθώς και με 254 οφθαλμούς 133 γνωστικά υγειών ανθρώπων. Διαπίστωσαν ότι η ομάδα του Αλτσχάιμερ είχε απώλεια μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού και ότι ένα συγκεκριμένο στρώμα του αμφιβληστροειδούς ήταν λεπτότερο σε σύγκριση με αυτό των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση και των υγιών ανθρώπων. Οι διαφορές στην πυκνότητα ήταν στατιστικά σημαντικές αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.

    Η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι μια πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. Ορισμένες τεχνικές μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια της νόσου, αλλά δεν είναι πρακτικές για τον έλεγχο εκατομμυρίων ανθρώπων. Αντ ‘αυτού, η ασθένεια διαγιγνώσκεται συχνά μέσω δοκιμών μνήμης ή παρατηρώντας αλλαγές συμπεριφοράς. Μέχρι να παρατηρηθούν αυτές οι αλλαγές, όμως, η ασθένεια εξελίσσεται. Παρόλο που σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση έχει σημασία γιατί επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, ενώ παράλληλα δίνει στην οικογένεια χρονικά περιθώρια για ενημέρωση, αποδοχή της κατάστασης και προγραμματισμό για το μέλλον.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, Ophthalmology Retina.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα στοιχεία για τη σχέση ουλίτιδας – νόσου Αλτσχάιμερ

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μύκητας Candida: Ένοχος για νόσο Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση;



    ΣΧΟΛΙΑ