• ΥΓΕΙΑ

    Εξέταση αίματος ανιχνεύει την αρθρίτιδα δυο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα


    Μια απλή εξέταση αίματος, κόστους κάτω των 200 ευρώ, θα μπορούσε να ανιχνεύσει την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας δύο χρόνια πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να αναλάβουν δράση προκειμένου να περιορίσουν κατά το δυνατό την εξέλιξή της.

    Το τεστ οστεοαρθρίτιδας, το οποίο απαιτεί μόνο μία σταγόνα αίματος, είναι 98% ακριβές και ανιχνεύει την πάθηση λαμβάνοντας ένα θραύσμα πρωτεΐνης (γλυκοσεπάνη), που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από τις βλάβες που προκαλεί στις αρθρώσεις η πάθηση.

    Η οστεοαρθρίτιδα είναι όχι μόνο η συχνότερη ρευματική πάθηση, αλλά και μια από τις συχνότερες παθήσεις του ανθρώπου. Στην πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό της χώρας μας, που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, βρέθηκε ότι η συνολική συχνότητα, της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας, που αφορά τις αρθρώσεις τόσο των άνω και κάτω άκρων όσο και της σπονδυλικής στήλης, ανέρχεται στο 13,1% των ενηλίκων. Η  οστεοαρθρίτιδα είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η συχνότητά της αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας. Από όλες τις εντοπίσεις της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας συχνότερη είναι η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια (6,9%) και ακολουθούν η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος (6%), των χεριών (2%) και του ισχίου (0,9%). Περίπου 20% των ασθενών με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω εντοπίσεις.

    Η πάθηση, συχνά διαγιγνώσκεται τόσο αργά που η αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος είναι η μόνη επιλογή. Ωστόσο, αυτή η εξέταση, η οποία μπορεί να είναι διαθέσιμη εντός δύο ετών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα τα άτομα να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές, όπως η απώλεια βάρους ή η άσκηση,  για να αποφύγουν τα εξουθενωτικά συμπτώματα αργότερα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ στην Αγγλία, ανίχνευσαν για πρώτη φορά την πρωτεΐνη γλυκοσεπάνη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα πριν από τρία χρόνια, διαπιστώνοντας ότι απελευθερώνεται στο αίμα όταν οι αρθρώσεις αρχίζουν να καταστρέφονται από την πάθηση.

    Μια νέα μελέτη που συνέκρινε 66 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα με 29 υγιείς ανθρώπους, βρήκε ότι τα επίπεδα γλυκοσεπάνης είναι 38% υψηλότερα μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της πάθησης και έξι φορές υψηλότερα σε εκείνους που έχουν σοβαρή οστεοαρθρίτιδα.

    «Η εξέταση αυτή μπορεί να ανιχνεύσει την οστεοαρθρίτιδα δύο χρόνια πριν από οποιαδήποτε συμπτώματα και τρία έως τέσσερα χρόνια πριν από τον έντονο πόνο», δήλωσε η Δρ Naila Rabbani, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.

    Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογηθεί η εξέταση σε μεγαλύτερο δείγμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρθρίτιδα: Προσοχή στα «ύποπτα» συμπτώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Fast Track: Επαναστατική προσέγγιση στην ολική αρθροπλαστική γόνατος



    ΣΧΟΛΙΑ