• ΥΓΕΙΑ

    Αρθρίτιδα: Προσοχή στα “ύποπτα” συμπτώματα

    αρθρίτιδα


    Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Έχει την τάση να αρχίζει σιγά-σιγά με ελάσσονος σημασίας συμπτώματα, που έρχονται (εξάρσεις) και φεύγουν (υφέσεις), συνήθως και στις δύο πλευρές του σώματος..

    Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Δείτε ορισμένα από αυτά που θα πρέπει να σας υποψιάσουν.

    Κόπωση

    Μπορεί να αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα. Η κόπωση μπορεί να προηγείται της έναρξης των άλλων συμπτωμάτων από εβδομάδες έως και μήνες και να εμφανίζεται και να υποχωρεί από εβδομάδα σε εβδομάδα ή ακόμα και καθημερινά. Μερικές φορές συνοδεύεται από ένα γενικό αίσθημα κακής υγείας ή ακόμα και κατάθλιψη.

    Πρωινή δυσκαμψία

    Η πρωινή δυσκαμψία είναι συχνά ένα πρώιμο σημάδι της αρθρίτιδας. Όταν διαρκεί για λίγα λεπτά πρόκειται συνήθως για σύμπτωμα μιας εκφυλιστικής μορφής αρθρίτιδας. Όταν διαρκεί για αρκετές ώρες είναι γενικά ένα σύμπτωμα της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και χαρακτηριστικό της ΡΑ. Μπορεί, επίσης, η δυσκαμψία να εμφανίζεται μετά από κάθε παρατεταμένη περίοδο αδράνειας, όπως είναι για παράδειγμα η καθιστή στάση.

    Δυσκαμψία των αρθρώσεων

    Η δυσκαμψία σε μία ή περισσότερες από τις μικρές αρθρώσεις είναι ένα κοινό πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είτε είστε ενεργοί είτε όχι. Τυπικά,  αρχίζει αργά- αργά από τις αρθρώσεις των χεριών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και ξαφνικά και να επηρεάσει πολλαπλές αρθρώσεις κατά τη διάρκεια μιας ή δύο ημερών.

    γόνατο-πόνος

    Πόνος στις αρθρώσεις

    Η δυσκαμψία των αρθρώσεων συχνά συνοδεύεται από ευαισθησία ή πόνο κατά την κίνησή τους ή και σε κατάσταση ηρεμίας. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος, εξίσου. Στις αρχές της ΡA, οι πιο κοινές περιοχές που εμφανίζουν πόνο είναι τα δάχτυλα και οι καρποί, μπορεί, όμως, να παρουσιαστεί και στα γόνατα, τα πόδια, τους αστραγάλους ή τους ώμους.

    Πρήξιμο των αρθρώσεων

    Η ήπια φλεγμονή των αρθρώσεων είναι χαρακτηριστικό που εμφανίζεται νωρίς, προκαλώντας διόγκωσή τους και σε κάποιες περιπτώσεις θερμότητα κατά την αφή.

    Δέκατα

    Όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή, μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΡΑ. Ωστόσο, ένας πυρετός  άνω των 38 βαθμοί Κελσίου είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε κάποια άλλης μορφής ασθένεια ή λοίμωξη.

    Μούδιασμα ή κάψιμο

    Η φλεγμονή των τενόντων μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα νεύρα, προκαλώντας μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ή μια αίσθηση καψίματος στα χέρια, συμπτώματα που συνιστούν το «σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα». Οι αρθρώσεις των χεριών ή των ποδιών μπορεί να παράγουν ακόμη και ένα «τρίξιμο» κατά την κίνηση.

    σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

    Περιορισμός στο εύρος της κίνησης

    Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και παραμόρφωση στους τένοντες και τους συνδέσμους. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να λυγίσετε ή να ισιώσετε κάποιες αρθρώσεις. Παρά το γεγονός ότι το εύρος της κίνησης μπορεί να επηρεαστεί από τον πόνο, η τακτική, ήπια άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

    Άλλα πρώιμα συμπτώματα

    Κατά τα πρώτα στάδια της ΡA, μπορεί να παρουσιαστεί μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των:

    • γενική αδυναμία ή ένα αίσθημα δυσφορίας
    • ξηροστομία
    • ξηροφθαλμία, φαγούρα ή φλεγμονή στα μάτια
    • οφθαλμικό έκκριμα
    • δυσκολία στον ύπνο
    • πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή (πλευρίτιδα)
    • σκληρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα στα χέρια σας
    • απώλεια όρεξης
    • απώλεια βάρους

    Επισκεφθείτε έναν ρευματολόγο αν αντιμετωπίζετε κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η έγκαιρη αντιμετώπισή της είναι ύψιστης σημασίας για τον περιορισμό της εξέλιξής της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 μύθοι που απειλούν την καρδιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου



    ΣΧΟΛΙΑ