• ΥΓΕΙΑ

  Fast Track: Επαναστατική προσέγγιση στην ολική αρθροπλαστική γόνατος

  • NewsRoom
  γόνατο-πόνος


  Πρωτοποριακή μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας, βάζει τέλος στα προβλήματα που προκαλούνται από αρθρίτιδα ή τραύμα και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να σηκωθεί μία ώρα μετά την επέμβαση και να φύγει περπατώντας μετά από ημερήσια νοσηλεία.

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η χειρουργική τεχνική κατά την οποία αντικαθίσταται ο φθαρμένος χόνδρος με μία τεχνητή πρόθεση. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις φθορών της φυσιολογικής άρθρωσης, λόγω οστεοαρθρίτιδας ή άλλης μορφής αρθρίτιδας, προκειμένου να απαλλαγεί ο ασθενής από τον πόνο και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της άρθρωσης, κατά συνέπεια,  και η ποιότητα της ζωής του.

  Σε αντίθεση με λοιπές μεθόδους, κατά τις οποίες πρέπει να κοπούν οι μύες, να εξαρθρωθεί το γόνατο και να παραβιαστεί ο αυλός των οστών με χρήση ενδομυελικού οδηγού, με την μέθοδο Fast Track – Ημερήσιας Νοσηλείας – Άμεσης Αποκατάστασης,  οι σύνδεσμοι και οι μύες μένουν ανέγγιχτοι, η επέμβαση διενεργείται μέσω μίας τομής 5-6 εκατοστών, εκτοπίζοντας λίγο την επιγονατίδα, ενώ η χρήση του ρομποτικού πλοηγού έρχεται να ευθυγραμμίσει τα υλικά,  εξασφαλίζοντας την ισοβιότητα της πρόθεσης και τη μείωση του κινδύνου ενός νέου χειρουργείου λόγω χαλάρωσης. Παράλληλα, μειώνεται ο κίνδυνος θρομβώσεων, αιμορραγιών, εμβολών και φλεγμονών.

  «Η μεθοδολογία και ο όρος “Fast Track” στην αρθροπλαστική γόνατος γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, πριν 2 έτη, από την ομάδα μας,  εφαρμόζοντας από κοινού πρωτοποριακές μεθόδους με το Hospital of Special Surgery (HSS) της Νέας Υόρκης, το διασημότερο ορθοπαιδικό νοσοκομείο στον κόσμο και σε κοινό πρωτόκολλο για τη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας στην Ελλάδα. Η μέθοδος αποτελείται από συνδυασμό καινοτόμων προεγχειρητικών, διεγχειρητικών και άμεσα μετεγχειρητικών τεχνικών, στηριζόμενη σε συγκεκριμένες κλινικές, λειτουργικές και οργανωτικές δομές, που βελτιούμενες συνθέτουν την πρώτη και μεγαλύτερη μεθοδολογία Fast Track– Ημερήσιας Νοσηλείας – Άμεσης Αποκατάστασης αρθροπλαστικής παρέχοντας των πρώτων τέτοιου τύπου αποτελεσμάτων στην Ελλάδα.», αναφέρει ο Δρ Σπυρίδων Α. Αρμπής, χειρουργός – ορθοπαιδικός.

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος Fast Track – Ημερήσιας Νοσηλείας – Άμεσης Αποκατάστασης αποτελεί καινοτόμο προσέγγιση, η οποία έχει εισαχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία σε περισσότερα από 400 περιστατικά στην Ελλάδα την τελευταία διετία, επιτρέποντας στους ασθενείς να σηκωθούν και να βαδίσουν μία ώρα μετά το χειρουργείο και να φύγουν περπατώντας μετά από ημερήσια νοσηλεία.

  Πρωτοπορώντας σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο στην εφαρμογή νέων Πρωτοκόλλων μείωσης κινδύνων και επιπλοκών και βελτιστοποιώντας συνεχώς, από το 2016, την ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Fast Track – Ημερήσιας Νοσηλείας- Άμεσης Αποκατάστασης στην Ελλάδα, συμπληρώσαμε παράλληλα τον 2ο χρόνο χρήσης του τελευταίας γενιάς βραβευμένου ρομποτικού πλοηγού, KneeAlign2, ως τεχνολογία αιχμής στην Μεγαλύτερη σειρά Αρθροπλαστικών γόνατος Fast Track– Ημερήσιας Νοσηλείας – Άμεσης Αποκατάστασης αλλάζοντας για άλλη μια φορά, τον χάρτη στη χειρουργική γόνατος”, σημειώνει ο Δρ Αρμπής.

   

  Η επιτυχία της επέμβασης οφείλεται στον περιορισμό του παράγοντα «τύχη», καθώς με μια «πρόβα» – προσομοίωση χειρουργείου -μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή- ο χειρουργός είναι σε θέση να γνωρίζει την πρόθεση που ταιριάζει απόλυτα στον εκάστοτε ασθενή και τις ενέργειες που θα γίνουν κατά την διάρκεια του χειρουργείου, εκ των προτέρων. Με την πλήρη χαρτογράφηση των νεύρων του γόνατος και με ειδικό εξοπλισμό καθίσταται δυνατή η πλήρης αναλγησία και με την νάρκωση η οποία είναι περιοχική και προσαρμοσμένη για το μικρής διάρκειας χειρουργείο των 30 λεπτών, μειώνεται η φαρμακευτική επιβάρυνση των ασθενών κατά 80%.

  Η μέθοδος απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των ασθενών, ακόμη και τους πιο εξασθενημένους, ευνοώντας ιδιαίτερα τις μεγάλες ηλικιακά ομάδες πληθυσμού.

  Τα πλεονεκτήματα

  Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:

  • Η ημερήσια νοσηλεία
  • Η βάδιση αμέσως μετά το χειρουργείο λόγω της μειωμένης δοσολογίας φαρμάκων -αναισθησίας
  • Η τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας με σεβασμό στους ιστούς και η άμεση ανώδυνη μέθοδος (τεχνολογία διακοπής διακοπτών πόνου)
  • Η θεαματική μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών (λοιμώξεων, φλεγμονών) λόγω της ελάχιστης παρεμβατικότητας και της ημερήσιας νοσηλείας
  • Η χρήση ειδικού ρομποτικού πλοηγού που προάγει την αναίμακτη τεχνική

  «Η εμπειρία στη χρήση της μεθόδου είναι αυτή που καθιστά τις επιπλοκές μηδαμινές. Η γνώση μας πηγάζει από το γεγονός ότι εμείς πρώτοι αναπτύξαμε στην Ελλάδα την συγκεκριμένη μέθοδο, προσφέροντας στους ασθενείς μία αντιμετώπιση που μειώνει σημαντικά την οικονομική επιβάρυνσή τους, αλλά κυρίως μειώνει όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι κοινές χειρουργικές επεμβάσεις. Άλλωστε, η μέθοδος αναπτύχθηκε με άξονες την απόλυτη αντιμετώπιση του περιστατικού και τις ανάγκες των ίδιων των ασθενών», καταλήγει ο Δρ Αρμπής.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρευματοπάθειες: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στο ρευματολόγο

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρθρίτιδα και σεξ: Η απόλαυση δεν σταματά στη διάγνωση

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η καθημερινή συνήθεια που προκαλεί οστεοαρθρίτιδα

   

     ΣΧΟΛΙΑ