Η τέταρτη ημέρα των δοκιμών εξέλιξης στη Βαρκελώνη αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για την προετοιμασία των ομάδων ενόψει της νέας εποχής των κανονισμών του 2026. Οι ομάδες επικεντρώθηκαν στη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των νέων συστημάτων.
Η ημέρα ξεκίνησε με κρύο και συννεφιά, γεγονός που δυσκόλεψε την προθέρμανση των ελαστικών, αλλά δεν εμπόδισε τη δράση. Οι πρώτοι που βγήκαν στην πίστα το πρωί ήταν ο Σέρτζιο Πέρεζ για την Cadillac, ο Κίμι Αντονέλι για τη Mercedes, ο Λίαμ Λώσον για τη Racing Bulls και ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος συνέχισε την προσαρμογή του στη Ferrari με αρκετά θέματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρώτη εμφάνιση του Όσκαρ Πιάστρι με τη McLaren, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Λάντο Νόρις που είχε οδηγήσει την προηγούμενη ημέρα. Καθώς η ημέρα προχωρούσε, η Ferrari άλλαξε οδηγούς βάζοντας στην πίστα τον Σαρλ Λεκλέρ, ενώ η Mercedes αντικατέστησε τον Αντονέλι με τον Τζορτζ Ράσελ.
Η Racing Bulls έδωσε ξανά χρόνο συμμετοχής στον Άρβιντ Λίντμπλαντ, ενώ η Aston Martin έκανε επιτέλους το ντεμπούτο της στο shakedown με τον Λανς Στρολ στο τιμόνι της AMR26. Δεν κατάφερε όμως περισσότερους από 5 γύρους. Το μονοθέσιο σε μαύρο χρώμα έχει αρκετές καινοτομίες στο σχήμα.
Ο Κίμι Αντονέλι δήλωσε ικανοποιημένος από τα χιλιόμετρα που κάλυψε, τονίζοντας ότι η εκμάθηση του μονοθέσιου εξελίσσεται θετικά, παρά τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και επιλύθηκαν.
Ο έτερος οδηγός, Τζορτζ Ράσελ, πρόσθεσε ότι η Mercedes βρίσκεται σε καλό δρόμο, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηδήσεων (porpoising), αν και αναμένει μεγάλες αλλαγές στο αεροδυναμικό σχήμα μέχρι τις επίσημες δοκιμές στο Μπαχρέιν.

Στο στρατόπεδο της Ferrari, ο Λιούις Χάμιλτον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα να οδηγήσει σε στεγνή πίστα, σε αντίθεση με τις βροχερές συνθήκες της Τρίτης. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σημείωσε ότι η υβριδική μηχανή και τα νέα συστήματα λειτουργούν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν σε αυτό το στάδιο. Ο Σαρλ Λεκλέρ χαρακτήρισε το νέο μονοθέσιο ως μια εντελώς νέα πρόκληση, εντελώς διαφορετική από οτιδήποτε έχει οδηγήσει στο παρελθόν.
Ο Λίαμ Λώσον της Racing Bulls υπογράμμισε τη βελτίωση που σημειώθηκε από τη Δευτέρα, εστιάζοντας στην αξιοπιστία. Ο νεαρός Άρβιντ Λίντμπλαντ παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα δεν ήταν το πιο εύκολο, αλλά η ομάδα έμαθε πολλά για τη συμπεριφορά του μονοθέσιου.

Από την πλευρά της McLaren, ο Όσκαρ Πιάστρι αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με το σύστημα καυσίμου που περιόρισαν το χρόνο του στην πίστα. Παρόλα αυτά, τόνισε τη σημασία του να εντοπίζονται αυτά τα «bugs» νωρίς, ειδικά με τη χρήση της νέας υβριδικής μηχανής.
Ο Λανς Στρολ ήταν ενθουσιασμένος με την πρώτη επαφή με την AMR26, σημειώνοντας την πολυπλοκότητα του project και τη νέα συνεργασία με τη Honda.
Παρά το γεγονός ότι η Aston Martin ξεκίνησε τις δοκιμές της αργά, τα πρώτα συμπεράσματα ήταν θετικά. Ο Πέρεζ, οδηγώντας για την Cadillac, ανέφερε ότι η ομάδα βελτιώνεται σε κάθε γύρο. Η εστίασή τους ήταν στην εξερεύνηση των κατευθύνσεων του στησίματος (set-up) και στην κατανόηση των ορίων του νέου μονοθέσιου, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Βαλτέρι Μπότας.
Μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης ημέρας, όλες οι ομάδες εκτός της Williams (η οποία επέλεξε να μην συμμετάσχει στη Βαρκελώνη) έχουν βγει στην πίστα. Η Mercedes και η Racing Bulls έχουν εξαντλήσει το όριο των τριών ημερών που τους αναλογεί. Οι υπόλοιπες ομάδες, όπως η Red Bull (με τον Μαξ Φερστάπεν και τον Ιζάκ Χατζάρ να έχουν ήδη πάρει χρόνο τις προηγούμενες ημέρες), η Ferrari, η McLaren, η Audi και η Alpine, διατηρούν το δικαίωμα να τρέξουν και σήμερα.

Οι δοκιμές εξέλιξης της Βαρκελώνης δεν αφορούν στους απόλυτους χρόνους, αλλά τη λειτουργική ετοιμότητα.
Η μετάβαση στις νέες υβριδικές μηχανές του 2026 είναι μια τεράστια πρόκληση και οι δοκιμές αυτές αποτελούν το πρώτο πραγματικό τεστ για τους μηχανικούς και τους οδηγούς.
Η επόμενη μεγάλη στάση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι το Μπαχρέιν τον Φεβρουάριο (11-13/2 και 18 – 20/2), όπου οι ομάδες θα αποκαλύψουν την πραγματική τους δυναμική. Μέχρι τότε, τα δεδομένα από τη Βαρκελώνη θα αναλυθούν εξονυχιστικά στα εργοστάσια, καθώς ο αγώνας για την κυριαρχία στη νέα εποχή της Formula 1 έχει ήδη ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης:
Οδηγούμε τη νέα Renault Clio (video)
Ο Άκιο Τογιόντα οδήγησε το υδρογονοκίνητο GR Yaris στο Μόντε Κάρλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με τη μπίρα Noctua
- ΕΛΣΤΑΤ: Στα 42,47 δισ. ευρώ ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον Ιούλιο
- Μαζωνάκης: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για ΙΣΑ και δημόσιους φορείς για τους ελέγχους στο ιατρείο – Κατεπείγουσα έρευνα ζητά ο Εισαγγελέας
- Μαρινάκης για Κασιδιάρη: Ο Άρειος Πάγος έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει κάποιον που κατεβάζει κόμμα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Διαβάζονται Τώρα
Πώς η Iva Petrova (Βουλγαρία) σώζει από τις υψηλές τιμές ενέργειας την Ελλάδα – Το νέο ενεργειακό «οπλοστάσιο» της Σόφιας για τη βιομηχανία και η σύγκριση με τις ελληνικές πολιτικές
Γιατί άλλαξε το momentum σε Πειραιώς και Alpha, η JP Morgan και τα μυστικά των μετοχών, τι έλεγε ο Εξάρχου για το LNG, τα σπίτια του Τσουβελεκάκη, το νέο yacht των 80m των Coustas (μεγαλύτερο του Τσάκου) και γιατί έχει νεύρα ο Νικόλαος ο Α΄
Γιατί Εξάρχου, Μυτιληναίος, Galli προειδοποιούν για το φυσικό αέριο – Τι πρέπει να γίνει με το αμερικανικό LNG
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.