• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Πώς λειτουργούν από το Σάββατο λιανεμπόριο και εστίαση – Όλα τα νέα μέτρα

    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Γεωργιάδης: Τα ληφθέντα μέτρα έχουν στόχο να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    Νέα μέτρα ισχύουν από το Σάββατο στις 6 το πρωί, στη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης καθώς οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει πλέον να δείχνουν αρνητικό PCR ή rapid test για την είσοδο τους.

    Aναλυτικά, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

    Στα καταστήματα λιανεμπορίου όπως και σε εμπορικά κέντρα αλλά και κομμωτήρια, οι πελάτες θα εισέρχονται μόνο αφού δείξουν στην είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης, ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου PCR ή rapid test. Για τους ανήλικους από 4 έως 17 αρκεί η επίδειξη αρνητικού self test.

    Σύμφωνα με όσα είχε διευκρινίσει το πρωί της Παρασκευής ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test, θα μπορούν να ψωνίζουν με τη μέθοδο click away, χωρίς δηλαδή να μπαίνουν στο κατάστημα.

    Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται η επίδειξη διαγνωστικού ελέγχου PCR ή rapid test για την είσοδο σε καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

    Τι αλλάζει στην εστίαση

    Στις δε επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο, οι πελάτες θα εισέρχονται πλέον αφού δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης, ή βεβαίωση αρνητικού PCR ή rapid test. Και σε αυτή την περίπτωση οι ανήλικοι από 4-17 ετών μπορούν να προσκομίζουνself test.

    Διευκρινίζεται πως, ως ανοικτός υπαίθριος χώρος ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον 2 πλευρές.

    Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, λειτουργούν με πληρότητα 100% αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο.

    Όσον αφορά στις υπηρεσίες take away, delivery και καθ’ οδόν drive- through, επιτρέπεται η λειτουργία τους χωρίς την παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων και χωρίς να απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή δήλωσης αρνητικού διαγνωστικού/αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

    Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και δεξιώσεων στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων.

    Σύμφωνα με το ΦΕΚ, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, όχι αποκλειστικά με καθήμενους, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (και αποκλειστικά ανηλίκων με αρνητικό self-test), και των κανόνων λειτουργίας για τους κλειστούς χώρους.

    Τέλος τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ, θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (ανοικτοί ή κλειστοί) χώροι χώροι αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανεμπόριο – Εστίαση: Σε αναβρασμό οι επιχειρηματίες αναμένοντας τα νέα μέτρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ