• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Λιανεμπόριο – Εστίαση: Σε αναβρασμό οι επιχειρηματίες αναμένοντας τα νέα μέτρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Σταύρος Καφούνης, Γιώργος Καββαθάς, Γιάννης Λιάρος

    Σταύρος Καφούνης, προέδρος Ε.Σ.Α, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΠΟΕΣΕ, Γιάννης Λιάρο, διευθυντής ΕΠΟΕΣ


    Την απόφαση με τα μέτρα που θα ισχύσουν από, αύριο, Σάββατο, σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου και χώρους εστίασης, αναμένουν οι επιχειρηματίες τονίζοντας ότι χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας προκειμένου να τα εφαρμόσουν.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα υποχρεούνται από Σάββατο σε rapid test προκειμένου να επισκεφθούν τράπεζες, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους εστίασης και δημόσιες υπηρεσίες.

    Μέχρι στιγμής ωστόσο η σχετική ΚΥΑ που θα αναφέρει με λεπτομέρειες τις διαδικασίες δεν έχει δημοσιευτεί με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση στους επιχειρηματίες  που δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα λειτουργήσουν από αύριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, που επικοινώνησε με αρμόδιες πηγές του υπουργείου, η σχετική ΚΥΑ αναμένεται έως σήμερα το απόγευμα.

    «Ανέφικτο να εφαρμοστούν τα μέτρα από αύριο, εάν δεν έχουμε εγκαίρως την ΚΥΑ»

    Το πρωί της Παρασκευής ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο ζητώντας την ταχύτερη έκδοση της ΚΥΑ για τα νέα μέτρα λειτουργίας του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας παράλληλα πως σε αντίθετη περίπτωση είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν τα μέτρα από αύριο.

    «Δεν είναι δυνατόν λίγες ώρες πριν το αυριανό άνοιγμα των καταστημάτων, να μην γνωρίζουμε τις ακριβείς υποχρεώσεις μας, οι οποίες σε περίπτωση μη τήρησης θα επιφέρουν και πρόστιμα που θα διακινδυνεύσουν τη βιωσιμότητα ενός κλάδου που έχει υποφέρει αλλά και έχει στηρίξει την κοινωνία στο πρόσφατο δύσκολο διάστημα» σημειώνει ο ΕΣΑ.

    Σημειώνεται ότι σε τηλεφωνική παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα που επιθυμούν και με τη μέθοδο του click away, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να μπουν εντός του καταστήματος.

    «Άτυπο lockdown στην εστίαση»

    Από την πλευρά τους και οι επιχειρηματίες της εστίασης περιμένουν διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στους εξωτερικούς χώρους. Στους χώρους εστίασης εξάλλου οι έλεγχοι ήδη εφαρμόζονται στο εσωτερικό των καταστημάτων όπου η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους.

    Η επέκταση των ελέγχων ωστόσο και στους εξωτερικούς χώρους από αύριο, δημιουργεί έντονη αναστάτωση στον κλάδο, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά να κάνει λόγο για «άτυπο lockdown» ζητώντας από την Πολιτεία, αντισταθμιστικά μέτρα.

    Όπως σημείωνε τις προηγούμενες μέρες στο mononews ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, οι επιχειρηματίες περιμένουν να διευκρινιστούν μία σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με self service και διαθέτουν παράλληλα τραπέζια για την παραμονή των πελατών και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε αυτές τις περιπτώσεις. 

    Τις απαντήσεις αυτές αναμένουν οι επιχειρηματίες με τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ προκειμένου έως αύριο να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Λιανεμπόριο – εστίαση: Μουδιασμένοι οι επιχειρηματίες για τα νέα μέτρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ