• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    «Παράθυρο» για μειώσεις ενοικίου και τον Απρίλιο

    • του Βασίλη Τσεκούρα

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Την επέκταση του μέτρου για τα «κουρεμένα» ενοίκια και το μήνα Απρίλιο επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται τις επόμενες ημέρες.

    Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, καθώς ανέφερε πως «θα αποφασίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε να δούμε λίγο, τις επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο για να αποφασίσουμε για τον Απρίλιο».

    Στην πράξη, η τελική απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα το χρόνο που θα ανοίξει η αγορά. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως και τον Απρίλιο θα υπάρχουν κλάδοι της οικονομία που θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή. Ακόμα και αν ανοίξει το λιανεμπόριο στο τέλος Μαρτίου, οι επιχειρήσεις δύσκολα θα καταφέρουν να καταβάλουν μετά από λίγες ημέρες το ενοίκιο Απριλίου, το οποίο και προπληρώνεται.

    Αντίστοιχα, θεωρείται αδύνατο να καταβληθούν τα μισθώματα από τις επιχειρήσεις της εστίασης, ακόμα και αν ανοίξουν στα μέσα του ερχόμενου μήνα, καθώς δεν θα υπάρχει το οικονομικό «απόθεμα» για την πληρωμή του ενοικίου.

    Με βάση αυτές τις συνθήκες, το οικονομικό επιτελείο προωθεί τη μείωση ενοικίου σε μια σειρά από κλάδους για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα, όπως είναι: το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, προκειμένου να αποφασίσει αν στην επέκταση του μέτρου θα περιλαμβάνεται μείωση κατά 100% στα μισθώματα ή θα επιστρέψει το μέτρο που ίσχυσε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με την υποχρεωτική μείωση κατά 40%.

    Λήγει η προθεσμία για τα ενοίκια Ιανουαρίου

    Προθεσμία έως απόψε το βράδυ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν τη δήλωση COVID, για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου. Στόχος είναι η πρώτη καταβολή των αποζημιώσεων να πραγματοποιηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Το μέτρο αφορά τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή και δεν κατέβαλαν ενοίκιο τον πρώτο μήνα του έτους, με τον ιδιοκτήτη να λαμβάνει ως αποζημίωση το 80% του ανείσπρακτου ποσού αν είναι φυσικό πρόσωπο και το 60% αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Εάν οι επιχειρήσεις ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, τότε η μείωση ενοικίου είναι 40% και η αποζημίωση που καταβάλλεται ανέρχεται στο 50% της απώλειας.

    Ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου

    Επισημαίνεται πως σήμερα ολοκληρώνεται και η νέα επεξεργασία χιλιάδων δηλώσεων COVID για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, οι οποίες είχαν απορριφθεί.

    Στο μεταξύ μείωση ενοικίου κατά 40% για τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δικαιούνται και οι νέες επιχειρήσεις δηλαδή όσες άνοιξαν μετά από τις 20 Μαρτίου 2020, που ήταν η κομβική ημερομηνίας για τον καθορισμό των δικαιούχων.

    ΕΝΟΙΚΙΑ: Απορρίπτονται 2 στις 10 αιτήσεις για αποζημιώσεις ιδιοκτητών

    Ενοίκια: Βήμα – βήμα η διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών

    Μειωμένα ενοίκια: Τα 5 «SOS» για να μην κοπείτε από τις αποζημιώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ