• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    ΒlackRock: Ο αντίκτυπος από τις Γαλλικές εκλογές στις αγορές


    Oι αναλύσεις για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, τους υπόλοιπους υποψηφίους και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αγορές, είναι σημαντικές και ο αναβρασμός για το τι θα ακολουθήσει, ιδιαιτέρως έντονος τις τελευταίες ημέρες.

    Ο ευνοϊκός για τις επιχειρήσεις και φιλοευρωπαίος Εμμανουήλ Μακρόν, έγινε ξεκάθαρα ο πρωτοπόρος της γαλλικής προεδρίας, μετά τη νίκη στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, μειώνοντας ουσιαστικά το πιθανό ευρωπαϊκό πολιτικό ρίσκο. Οι βασικές απόψεις του Ινστιτούτου Επενδύσεων του BlackRock μετά το γαλλικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι εξής:

    • Βλέπουμε τους ευρωπαϊκούς κινδύνους των περιουσιακών στοιχείων να κερδίζουν έδαφος, ενώ ο Macron φαίνεται να είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τη δυναμική των ψήφων του για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.
    • Παρατηρούμε μια εξάπλωση της απόδοσης των γαλλικών κυβερνητικών ομολόγων τα οποία στενεύουν, ενώ τα γερμανικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση.
    • Αναμένουμε ότι κάποιο ασφάλιστρο πολιτικού ρίσκου θα παραμείνει στην κορυφή των νομοθετικών εκλογών του Ιουνίου.

    Ο κεντρώος Macron και η επιλαχούσα Marine Le Pen του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου θα αντιμετωπίσει τον τελευταίο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου.

    Ο φιλικός λοιπόν προς τις επιχειρήσεις και φιλοευρωπαίος υποψήφιος, Macron, ο οποίος διατήρησε ένα μεγάλο περιθώριο νίκης στις δημοσκοπήσεις έναντι της Le Pen, μπορεί τώρα να αξιοποιήσει τη δυναμική του. Άλλοι υποψήφιοι, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Macron ενώ εξαπολύουν δριμείες κριτικές εναντίον του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ωστόσο, η τιμολόγηση των αγορών ενέχει κάποιο πολιτικό κίνδυνο, δεδομένης της πιθανότητας εκπλήξεων τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οποιαδήποτε σημαντική μεταστροφή προς την Le Pen στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να εμποδίσει το κλίμα των επενδυτών λόγω της στάσης της έναντι του ευρώ.

    γαλλικές εκλογές - μακρόν
    Emmanuel Macron

    Αυτό το αποτέλεσμα ενδέχεται να οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του αντιληπτού πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη. Αναμένουμε ότι κάποια ασφάλιστρα κινδύνου θα παραμείνουν μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου. Τόσο ο Macron όσο και η Le Pen, δεν αποτελούν μέρος των συνήθη κομμάτων που κυριαρχούσαν στη γαλλική πολιτική σκηνή της Πέμπτης Δημοκρατίας για σχεδόν 60 χρόνια. Αν ο Macron γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, μπορεί να αγωνιστεί, χωρίς μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Περιμένουμε ότι η Ιταλία θα αποτελέσει την επόμενη εστία του ευρωπαϊκού πολιτικού κινδύνου.

    Είμαστε θετικά προσκείμενοι στις ευρωπαϊκές μετοχές και πιστεύουμε ότι ο μειωμένος πολιτικός κίνδυνος θα επιτρέψει στους επενδυτές να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ανάπτυξης της περιοχής. Η Ευρώπη μπορεί να επωφεληθεί από την παγκόσμια αναδιάρθρωση.

    Βλέπουμε τα γαλλικά κρατικά ομόλογα να ανακάμπτουν σε σχέση με τους Γερμανούς ομολόγους τους, μειώνοντας την ταχεία εξάπλωση των αποδόσεων. Ταυτόχρονα, αναμένουμε τις αποδόσεις των ασφαλισμένων για να αντιστρέψουμε μερικές από τις πρόσφατες πτώσεις τους και για να αυξήσουμε τις συνολικές αποδόσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως Ο Macron ξεκίνησε την καριέρα του ως δημόσιος υπάλληλος πριν γίνει επενδυτικός τραπεζίτης και υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών του Προέδρου François Hollande. Η πλατφόρμα του έχει επικεντρωθεί στην «αναγέννηση» της οικονομίας της Γαλλίας για τον 21ο αιώνα, ενώ «αγκαλιάζει» ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Macron έχει υπερκεράσει τις «αριστερές» και «δεξιές» αντιλήψεις στην επίτευξη μιας ανεξάρτητης πορείας: προτείνοντας κάποιους περιορισμούς και χαμηλότερους φόρους μισθοδοσίας για την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά επίσης υπερασπιζόμενος έντονα το γαλλικό κοινωνικό σύστημα. Έχει προτείνει έναν ενιαίο προϋπολογισμό και έναν υπουργό οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Marine Lepen
    Marine Lepen

    Από την άλλη η Λέ-Πεν, που προσπάθησε να μαλακώσει την εικόνα του Εθνικού Μετώπου μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον πατέρα της, δημιούργησε μια εθνικιστική πλατφόρμα: με ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσυρόμενη από το ΝΑΤΟ και αποκαθιστώντας το γαλλικό φράγκο. Υποστηρίζει ότι είναι η μόνη υποψήφιος που έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τη γαλλική κοσμικότητα και την κοινωνική ευημερία. Η Le Pen θέλει να δημιουργήσει μια δύναμη ελέγχου των συνόρων (αποσύροντας τη συμφωνία Σένγκεν για τα ανοικτά σύνορα) και να προσλάβει επιπλέον δυνάμεις αστυνομίας και ασφάλειας. Έχει επίσης προτείνει φόρο στους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

    Το κείμενο είναι της Isabelle Mateos y Lago, Chief Multi-Asset Strategist at BlackRock.

    Πηγή: The BlackRock Blog, σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συμεών Παληός: Το ρουά ματ του εφοπλιστή στο ξηρό φορτίο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: SHIPPING FOCUS: Στα πρόθυρα νέου deal με τις τράπεζες ο Βαγγέλης Μαρινάκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αριστείδης Πίττας: «Χτύπησε» τζακ ποτ με την τελευταία του κίνηση στο ξηρό φορτίο



    ΣΧΟΛΙΑ