• Big Story

    Μετά τον Trump έρχεται η Madame Frexit;

    • Contributor
    Marin LePen - Donald Trump

    Marine Le Pen – Donald Trump


    Κόντρα στα exit polls, την επιτυχία του Boris Johnson με το Brexit διαδέχτηκε η άνοδος του Donald Trump στην εξουσία. Δυο λαϊκιστές πέτυχαν νίκη στις δυο μεγαλύτερες ψηφοφορίες του δυτικού κόσμου των τελευταίων χρόνων. Δεν είναι λίγοι αυτοί, λοιπόν, που αναμένουν κάτι ανάλογο να συμβεί με άνοδο της Marine Le Pen στη Γαλλία στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου.

    Επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC εκφράζει ανησυχία ότι η νίκη του Trump στην Αμερική θα μπορούσε να ανεβάσει τη δημοτικότητα αντιμεταναστευτικών και λαϊκιστικών κομμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίνοντας από τα ακραία ρατσιστικά και βίαια φαινόμενα που ήδη έλαβαν χώρα στις Η.Π.Α. από την πρώτη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου, σίγουρα υπάρχουν ψήγματα αλήθειας στη δήλωση αυτή.

    Αν και δεν μπορεί να γίνει σαφής σύγκριση μεταξύ Αμερικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και τα εκλογικά συστήματα των δυο χωρών είναι πολύ διαφορετικά, τα αισθήματα των εκλογέων είναι παρόμοια.

    Στον Ευρωπαϊκό χώρο, οι ραγδαίως αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, σε συνδυασμό με τον απόηχο της οικονομικής κρίσης, έχουν ήδη δηλητηριάσει την πίστη πολλών Ευρωπαίων πολιτών προς πολιτικούς και Θεσμούς. Παράλληλα, ανεργία και εσωτερικές ανισότητες έχουν μειώσει την ανοχή σημαντικής μερίδας πολιτών προς ξένους, μετανάστες, και μειονότητες δίνοντας βήμα σε ακροδεξιά κόμματα.

    Η Marine Le Pen ήταν μια από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που συνεχάρη τον Trump μετά τη νίκη του. Όπως και αυτός, αντιμετωπίζεται σαν πολιτικό outsider, με ριζοσπαστικές ακροδεξιές αντιλήψεις και σκληρή στάση προς το μεταναστευτικό. Έχει αυτοπροσδιοριστεί ως «Madame Frexit», ανοίγοντας την κουβέντα για ενδεχόμενη έξοδο της Γαλλίας από το Ευρώ, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε δημοψήφισμα εντός έξι μηνών από την εκλογή της. Οι ακροδεξιές πολιτικές της περιλαμβάνουν καταστολή της μετανάστευσης, αυστηρότερα κριτήρια παροχής ασύλου και απαγόρευση της μπούργκας σε δημόσιους χώρους.

    Η Le Pen θα κληθεί τελικά να παλέψει απέναντι στο νικητή των κεντροδεξιών προκριματικών στις 20 και 27 Νοεμβρίου του 2016, είτε τον πρώην πρωθυπουργό Alain Juppé, είτε τον πρώην πρόεδρο Nicolas Sarkozy. Στη δεύτερη περίπτωση, μια μονομαχία Le Pen-Sarkozy θα θυμίσει την ψηφοφορία των ΗΠΑ: όπως και η Hillary Clinton, ο Sarkozy είναι προσωπικότητα που διχάζει και φέρει βαρύ ιστορικό.

    Με τη Γαλλία να αποτελεί τη μια εκ των δυο βασικών πυλώνων της ευρωζώνης, το τι θα γίνει στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου θα είναι καθοριστικό για το μέλλον ολόκληρης της Ένωσης.  Μετά την εκλογή του Trump που κανείς δεν περίμενε, η πιθανότητα να κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο με αρχηγό τη Le Pen στις 7 Μαΐου 2017 φαίνεται πια όλο και λιγότερο παράλογη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημόσιοι υπάλληλοι: δεν τέθηκε θέμα απόλυσης τους, από τους δανειστές λέει η Γεροβασίλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Βγενόπουλος: Έγινε η νεκροψία – Επενέβησαν εισαγγελείς για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Piaggio: Η vespa που λατρεύουν οι άνδρες

     



    ΣΧΟΛΙΑ