ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προβληματισμένοι με τις γαλλικές εκλογές εμφανίζονται οι επενδυτές καθώς η ενίσχυση της Le Pen στις δημοσκοπήσεις έχει θορυβήσει τις αγορές σε μια περίοδο όπου ο Φρανσουά Φιγιόν, που ήταν πρόσφατα το φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο , έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο σχετικά με πληρωμές μισθών προς τη σύζυγό του.
Η αβεβαιότητα πλήττει τα γαλλικά ομόλογα, αυξάνοντας το premium που ζητούν για την διακράτηση των γαλλικών τίτλων έναντι των γερμανικών, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων εκτοξεύονται σήμερα σε υψηλά 17 μηνών και στο 1,14%, με τους επενδυτές να στρέφονται στο “ασφαλές καταφύγιο” των γερμανικών ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Αντίθετα, οι αποδόσεις του 10ετούς bund υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,39% στέλνοντας το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor ‘s στον Economist, η Γαλλία θα κινδύνευε με χρεοκοπία εάν μετατρέψει μονομερώς τις υποχρεώσεις της σε ευρώ σε νέα φράγκα μετά από μία νίκη της Le Pen. “Το ενδεχόμενο νίκης της Le Pen είναι απίθανο, αλλά η κατάσταση στη Γαλλία σίγουρα αυξάνει τους φόβους των επενδυτών”, όπως σημειώνει ο αναλυτής της DZ Bank, Christian Lenk. “Τα γαλλικά ομόλογα θα συνεχίσουν να πλήττονται ακόμα κι αν μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας έχει αποτιμηθεί από την αγορά”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Alpha φρέναραν την πτώση, πάτησε τα 6 ευρώ πάλι η Ideal Holdering – Στο -2,12% ο ΑΔΜΗΕ
- Σταυριάνα Ασπρογιαννίδου: Ποιο είναι το όραμα της Howden Marine για την παρουσία της στην Ελλάδα
- Ο Βασίλης Μαυρομμάτης νέος Διευθυντής Πωλήσεων Direct Sales στη CPI Α.Ε.
- Συνάντηση με εκπροσώπους της OpenAI είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος-Αύριο υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας
