• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    NED Club: Ένας νέος φορέας με στόχο την προώθηση της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικότητας

    • NewsRoom

    Το μέλος του ΔΣ του «Non-Executive Directors’ Club in Greece» Νατάσα Μαρτσέκη με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου


    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, οι ομιλητές στην έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα.

    Ένας νέος φορέας, με αποστολή την προώθηση της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και της επιχειρηματικότητας, είναι πραγματικότητα. Ιδρύθηκε από ομάδα μη εκτελεστικών μελών Διοικητικών Συμβουλίων εταιρειών, ονομάζεται NED Club («Non-Executive Directors’ Club in Greece») και πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση των μελών του στην Βρετανική πρεσβευτική κατοικία.

    Στην εκδήλωση, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου. Από την πλευρά του NED Club, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο κ. Κρις Αμιράλης, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης.

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας στην ομιλία του τόνισε:

    «Η πλήρης εφαρμογή των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης είναι μια από τις προϋποθέσεις για την διατηρήσιμη ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε και χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό, η επιλογή αυτή αποτελεί μονίμως μια από τις προτεραιότητές μας. Η απουσία αρχών εταιρικής διακυβέρνησης όχι μόνον πλήττει την αξιοπιστία των ελληνικών εταιρειών αλλά υποβαθμίζει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Η ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να πετύχει μια διαδρομή διατηρήσιμης ανάπτυξης – όπως όλοι θέλουμε- αν δεν εξασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες, είτε είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε κι όχι, ακολουθούν τις ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή και δηλώνουμε ότι θα λάβουμε κάθε αναγκαία πρόνοια, ώστε, την κρίσιμη αυτή περίοδο, να αναβαθμιστεί η λειτουργία των ελληνικών εταιρειών προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και του σεβασμού των αρχών ορθής διακυβέρνησης. Δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμιά παρέκκλιση από τις αρχές αυτές και οι όποιοι παραβάτες θα αντιμετωπιστούν πλέον όπως πρέπει, με αυστηρότητα».

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Β. Λαζαράκου στην ομιλία της, είπε:

    Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης, παρουσίασε τους στόχους της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι «το NED Club ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ομάδας στελεχών που είναι ή είχαν διατελέσει μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών και οι οποίοι αποφάσισαν να διαμορφώσουν έναν φορέα, ο οποίος θα επιδιώκει την συστηματική προβολή και διάδοση καλών πρακτικών στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. Αφετηρία για τη δημιουργία της λέσχης, πρόσθεσε, είναι η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων διασφαλίζεται μέσα από την υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και ότι ο ρόλος αυτός ανήκει κατ’ εξοχήν στα ανεξάρτητα μέλη των διοικητικών συμβουλίων».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο κ. Steve Playford, Global Director του FT NED Club, που είπε: «Το FT Board Programme, στηρίζει με ενθουσιασμό την δημιουργία του NED Club της Ελλάδας. Στον σημερινό ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο της ψηφιακής ανατροπής και της παγκόσμιας αναταραχής, ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό για τις εταιρείες, να διοικούνται σωστά. Το NED Club της Ελλάδας, βοηθά στην ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων υψηλής αποτελεσματικότητας μέσω ενημέρωσης και συνεργασιών που αντανακλούν πλήρως την αποστολή του προγράμματός μας. Συγχαίρουμε την Ελληνική Λέσχη για την εξέλιξη της και ευχόμαστε πολλές επιτυχίες καθώς θα ενισχύεται περαιτέρω.»

    Στην διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Ευτυχία Κασελάκη, ΕΥ Partner, παρουσίασε την έρευνα της EY με τίτλο «Η σημασία των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών και τα Μη Εκτελεστικά Μέλη τους», όπου αναφέρθηκε στη συνεχή μετεξέλιξη του ρόλου που καλούνται να οραματιστούν και να διαμορφώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια, για να συμβαδίσουν με τις αλλαγές, και να δράσουν έγκαιρα στο σημερινό περιβάλλον του δραστικού μετασχηματισμού της οικονομίας, πετυχαίνοντας παράλληλα αποδόσεις.

    Σημειώνεται ότι οι επιδιώξεις του NED Club με έμφαση στην ενδυνάμωση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι να:

    ▪ Στελεχώνονται τα διοικητικά συμβούλια από καταξιωμένους επαγγελματίες με γνώση και πείρα στη λειτουργία τους
    ▪ Προάγει την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την αλληλεπίδραση των μελών του και να προωθεί την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και πληροφόρησης σε θέματα σχετικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση και τις απαιτούμενες συμπεριφορές σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου
    ▪ Προωθεί το ρόλο και τη σημασία των μη εκτελεστικών μελών ΔΣ στην Ελληνική πραγματικότητα, αναπτύσσοντας τις επαγγελματικές δεξιότητες των μελών του, αλλά και τις προοπτικές εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους
    ▪ Βελτιώνει το επίπεδο υλοποίησης της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από τα ενεργά ΔΣ
    ▪ Υποβάλλει σχετικές προτάσεις προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς στο εσωτερικό και το εξωτερικό

    Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η διεθνής εταιρία EY, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο χώρο των ελεγκτικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.



    ΣΧΟΛΙΑ