• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Λιανεμπόριο: Το crash test της Δευτέρας και η ανάγκη για μέτρα… αλά εστίαση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με ιδιαίτερη προσμονή περιμένει η αγορά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα, ύστερα από σχεδόν δυο μήνες με κλειστά καταστήματα.

    Η αγωνία για την επαναλειτουργία είναι μια ακόμη φορά μεγάλη, καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και έχουν μεγάλη ανάγκη από «ανάσες ρευστότητας». Η πιστή τήρηση των αυστηρών μέτρων που αποφασίσθηκαν και η αποφυγή εικόνων συνωστισμού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός «πισωγυρίσματος» που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

    «Πρόκειται για crash test που θα κρίνει το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, που είναι και το ζητούμενο ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα», σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας πως δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο νέου lockdown.

    Η εμπορική κίνηση της πασχαλινής περιόδου, λένε, είναι πολύτιμη καθώς αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη καταναλωτική περίοδο του έτους, μετά τα Χριστούγεννα και τις εκπτωτικές περιόδους του καλοκαιριού και του χειμώνα.

    Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις επισημαίνουν, έχει αποδειχθεί πως δεν αρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που δημιουργούνται και να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις από την οικονομική ασφυξία. Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο εμπόριο που ζητάνε παρόμοιες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κεφαλαίων κίνησης, όπως αυτές που αποφασίσθηκαν για την εστίαση.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, ειδικά από τον χώρο της ένδυσης και υπόδησης έχουν τεράστια δυσκολία να ανανεώσουν το εμπόρευμά τους λόγω έλλειψης ρευστότητας.

    «Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, αφού αρκετοί έμποροι δυσκολεύονται να ανανεώσουν τα εμπορεύματά τους. Υπάρχει μεγάλο στοκ στα καταστήματα που δεν ρευστοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει από ρευστότητα… Επίσης, οι χονδρέμποροι δεν δέχονται επιταγές, άρα χρειαζόμαστε πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που ανακοινώθηκε για την επανεκκίνηση της εστίασης, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως το κυβερνητικό επιτελείο έχει κάτι στα σκαριά.

    Στο μεταξύ, τεράστια απογοήτευση επικρατεί στους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων και των malls για τον αποκλεισμό τους από το «πρώτο κύμα» επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου καθώς περίμεναν καθολική επαναφορά του κλάδου, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

    «Για ακόμη μια φορά», υπογραμμίζουν, «καλλιεργήθηκαν προσδοκίες πως θα «πηγαίναμε σε καθολικό άνοιγμα και είδαμε με μεγάλη απογοήτευση να αποφασίζεται αυτός ο διαχωρισμός, ανάμεσα σε μεγάλα και μικρά καταστήματα… Πλέον αναμένουμε να ανοίξουμε την μεθεπόμενη εβδομάδα, στο επόμενο κύμα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ζωή Ράπτη: Πιθανό να ξανακλείσει το λιανεμπόριο

    Γεωργιάδης: Μετακινήσεις και από δήμο σε δήμο για ψώνια-«Πυρά» προς την Επιτροπή για τα κέντρα αισθητικής

    Λιανεμπόριο: Πώς θα σηκώσει ρολά από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ