• First Top Stories

    Γιώργος Κορωνιάς: η δυναμική επανεμφάνιση και οι νέες business του

    the wise man

    the wise man


    Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

    Πριν από τριάντα χρόνια και τρεις μήνες, στις 18 Απριλίου του 1987, το έγκυρο βρετανικό περιοδικό Economist κυκλοφόρησε με τέσσερις σελίδες αφιερωμένες στον Ελληνα εργολάβο και εκδότη Γιώργο Μπόμπολα. Ο Economist είχε χάσει στα δικαστήρια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο τα κεφάλαια για την ίδρυση της εφημερίδα «Εθνος» προήλθαν από τη Σοβιετική Ενωση.

    «Ο Economist δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον κ. Μπόμπολα και είναι ευτυχής που απολογείται για την κατηγορία… πως έλαβε σοβιετικά κεφάλαια ώστε να ξεκινήσει το «Εθνος». Σε αυτό το σημείο το Foreign Report (σ.σ. την έκδοση του ομίλου Economist στην οποία είχε δημοσιευθεί το επίμαχο ρεπορτάζ τον Απρίλιο του 1982) περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά με λάθος τρόπο».

    Η διεύθυνση του Economist δεν είχε παραδοθεί εύκολα. ‘Εφτασε να χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο ακόμα και κατάθεση του Λόρδου Chalfold, πρώην υπουργού των Εργατικών. Ο Λόρδος Chalfold υποστήριξε πως μπορεί να κατονομάσει στελέχη των Εργατικών τα οποία είναι «πράκτορες επιρροής» (agents of influence) των Σοβιετικών. Μάλιστα, οι Βρετανοί είχαν καταθέσει ανταγωγή κατά του Γ. Μπόμπολα για δύο δημοσιεύματα του Εθνους, τον Ιούνιο του 1982, σύμφωνα με τα οποία το Foreign Report χρηματοδοτούνταν και ελέγχονταν από την CIA.

    Η υπόθεση του Economist ήταν μόνο μία από τις δίκες που διεξήγαγε στη δεκαετία του ’80 ο τότε ταχύτατα ανερχόμενος εργολάβος και εκδότης προκειμένου να αντικρούσει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες έλαβε κεφάλαια από την Σοβιετική Ενωση και συνεργάστηκε με την περιβόητη KGB. Και κέρδισε όλες τις δίκες κατά κράτος! Κόντρα ακόμα και σε ισχυρούς ανταγωνιστές (δεν γράφουμε ονόματα για να μην ξύσουμε πληγές…) που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την εκδοτική επιτυχία του ‘Εθνους.

    Γι’ αυτό είναι τραγική ειρωνεία τριάντα χρόνια μετά να περνά η ιδιοκτησία του ομίλου Πήγασος σε έναν άνθρωπο που ήταν βουλευτής με το κόμμα του Βλάντιμιρ Πούτιν. Τον κ. Ιβάν Σαββίδη.

    Στοιχειωμένο ακίνητο της ΒΙΣ, στοιχειωμένη συμφωνία

    Αυτές τις ημέρες έπρεπε να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης του ακινήτου στην Πειραιώς που στέγαζε κάποτε την ΒΙΣ στον νέο ιδιοκτήτη.

    Πωλητής είναι η ισραηλινών συμφερόντων Plaza Centers η οποία είχε αποκτήσει το ακίνητο πριν από σχεδόν 17 χρόνια από την οικογένεια Φιλίππου με στόχο να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο.

    Το “Athens Plaza” έμεινε, όμως, στα χαρτιά, η Plaza Centers (που ήθελε να φτιάξει δέκα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα!) κατέρρευσε και τα τελευταία χρόνια πωλεί τα εμπορικά της κέντρα ανά την Ευρώπη για να ξεχρεώσει.

    Από πέρυσι είχε ανακοινώσει πως το πρώην ακίνητο της ΒΙΣ πωλείται 4,7 εκατ. ευρώ, ποσό που μέσα σε λίγους μήνες υποχώρησε σε 3,5 εκατ. ευρώ. Το όνομα του αγοραστή δεν είναι γνωστό, αλλά είναι σίγουρο πως η συμφωνία είναι παγωμένη σχεδόν ενάμισι χρόνο. Αν υπάρχει ακόμα συμφωνία…

    Επανεμφάνιση Γιώργου Κορωνιά

    Εντυπωσιακή επανεμφάνιση, με πολυσέλιδη συνέντευξη, έκανε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Vodafone Ελλάδος Γιώργος Κορωνιάς ο οποίος είχε αποχωρήσει από την εταιρεία λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών (από τον ίδιο που είχε πάει τα στοιχεία στην τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή).

    Τώρα ο κ. Κορωνιάς αποφάσισε να επικοινωνήσει δυναμικότερα τη νέα του δραστηριότητα μέσω της εταιρείας Meazon η οποία ασχολείται με τα τεχνολογικά συστήματα μέτρησης και διαχείρισης ενέργειας.

    Πιθανώς επειδή διάβασε και αυτός στο μνημόνιο πως πρέπει η ΔΕΗ να καταθέσει πλάνο εγκατάστασης των “έξυπνων μετρητών”, μιας μπίζνας που μπορεί να φτάσει και το ένα δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

    Και επειδή η Meazon, στην οποία έχει επενδύσει η Alpha Ventures, αναζητεί νέα κεφάλαια για την περαιτέρω επέκτασή της στο εξωτερικό.



    ΣΧΟΛΙΑ