• ESG Today

    Jim Madden-Tony Tursich (Calamos): Δεν εμπιστευόμαστε τις rating companies, ούτε τις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές…

    Tony Tursich και Jim Madden του Calamos Global Sustainable Equities Fund.


    Καθώς πολλαπλασιάζονται τα ESG funds, δεν είναι καθόλου απλό να προσδιοριστεί ποιες εταιρείες συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν για τις αποκλίσεις στις αξιολογήσεις των διαφόρων rating companies και προσδοκούν ενιαία πρότυπα που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια, συγκρισιμότητα και αξιοπιστία.

    Επίσης, δεν πιστεύουν τις εξαγγελίες για μηδενικές εκπομπές και δίνουν έμφαση στις εταιρείες στις οποίες τα ESG διαπνέουν τη δραστηριότητά τους και δεν είναι εργαλείο μάρκετιγνκ.

    Ειδικότερα, τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο που αξιολογούνται οι εταιρείες από τις rating companies εξέφρασαν στο Marketwatch δύο έμπειροι διαχειριστές ESG funds, οι Tony Tursich και Jim Madden του Calamos Global Sustainable Equities Fund.

    «Οι αξιολογήσεις ESG δεν είναι όπως οι βαθμολογίες που δίνουν οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όπου υπάρχει απόλυτη συμφωνία σχετικά με τα κριτήρια πιστοληπτικής ικανότητας. Με το ESG, δεν υπάρχουν τυπικοί ορισμοί, επομένως οι βαθμολογίες ESG στην ίδια εταιρεία από διαφορετικούς οργανισμούς μπορεί να διαφέρουν πολύ. Και δεν υπάρχει σαφήνεια για το πώς φτάνουν σε αυτές τις βαθμολογίες. Οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν αυτοί οι πάροχοι δεδομένων για να καταλήξουν στην κατάταξή τους είναι ένα μαύρο κουτί», είπε ο κ. Tony Tursich. 

    «Η νομοθεσία αρχίζει να προσεγγίζει ορισμένους από τους greenwashers από την πλευρά της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, και αυτό θα συνεχιστεί.

    H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τη δημιουργία προτύπων και ορισμών για τα ESG Funds, και οι διαχειριστές επενδύσεων μπορεί να χρειαστεί σύντομα να αλλάξουν τις πρακτικές τους», δήλωσε ο Jim Madden, συνδιευθυντής χαρτοφυλακίου στο ταμείο Calamos.

    Οι πρωτοπόροι των βιώσιμων επενδύσεων

    Οι Tursich και Madden θεωρούνται πρωτοπόροι στον χώρο, αφού είδαν πρώτοι τις δυνατότητες των βιώσιμων επενδύσεων. Ανέπτυξαν μια από τις πρώτες πλατφόρμες έρευνας στη βιωσιμότητα, τη δεκαετία του 1990 και το 1999 δημιούργησαν το Portfolio 21, το οποίο τελικά αγοράστηκε από την Trillium Asset Management, και έγινε Trillium ESG Global Equity Fund.

    Υπό τη διαχείρισή τους, αυτό το αμοιβαίο κεφάλαιο ξεπέρασε τον δείκτη του, MSCI ACWI, και την παγκόσμια κατηγορία blue chips, σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια. Έχει 10ετή ετήσια απόδοση 12,8% έναντι 11,6% για τον δείκτη και ξεπερνά το 84% των αντίστοιχών του, σύμφωνα με τη Morningstar.

    Οι δυο τους εντάχθηκαν στην Calamos νωρίτερα φέτος ως μέρος της ώθησης της εταιρείας για βιώσιμες επενδύσεις και δημιούργησαν το Global Sustainable Equities στις 20 Δεκεμβρίου. Σκοπεύουν να διαχειριστούν το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο με την ίδια φιλοσοφία που είχαν τα τελευταία 30 χρόνια, ενσωματώνοντας το ESG και χρηματοοικονομικές μετρήσεις και αναζητούν εταιρείες υψηλής ποιότητας με δυνατότητες ανάπτυξης άνω του μέσου όρου. Όπως λένε, οι εταιρείες με ελκυστικά οικονομικά χαρακτηριστικά που κατανοούν τους υπάρχοντες και αναδυόμενους κινδύνους ESG έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Αναζητώντας την έννοια της ποιότητας

    Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια σημεία δεδομένων, αλλά η κατανόησή τους, είναι κρίσιμης σημασίας, είπε ο κ. Jim Madden. «Η σημαντικότερη ικανότητα αυτές τις μέρες είναι να μπορούμε να φιλτράρουμε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν… και εκεί είναι χρήσιμη η τεχνογνωσία μας», είπε ο κ. Madden.

    Πολλοί διαχειριστές ESG funds με μακροπρόθεσμες προσδοκίες θέλουν εταιρείες ποιότητας, αλλά για τους Tursich και Madden, η ποιότητα είναι πολυδιάστατη. Από οικονομική πλευρά, επικεντρώνονται σε μετρήσεις όπως η απόδοση μιας εταιρείας στο επενδυμένο κεφάλαιο και άλλοι συνθέτες θεμελιώδεις παράγοντες, αλλά το ESG είναι επίσης ένας παράγοντας ποιότητας.

    «Το ESG μας δίνει μια πληρέστερη εικόνα του τι είναι μια εταιρεία», είπε ο Madden. «Θέλουμε να προσδιορίσουμε τους μη χρηματοοικονομικούς κινδύνους προτού πλήξουν την κατάσταση Profit & Losses (κέρδη και ζημίες). Όταν θα χτυπήσουν το P&L, θα εκδηλωθούν. Και αν τα δεις πριν από τότε, γλιτώνεις από πολύ πόνο».

    Δεν πιστεύουν στις δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές

    Οι δύο διαχειριστές κεφαλαίων αποφεύγουν το εταιρικό greenwashing, κοιτάζοντας πέρα ​​από το μάρκετινγκ. “Οι κλιματικοί στόχοι όπως το καθαρό μηδέν είναι ένα από τα πιο πρόσφατα τεχνάσματα μάρκετινγκ”, υποστηρίζουν. Ο στόχος μηδενικών εκπομπών το 2050 είναι ένας στόχος για την πλήρη εξάλειψη των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται έως το 2050. “Ορισμένες εταιρείες έχουν κάνει ανακοινώσεις, αλλά δεν έχουν οδικό χάρτη για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο” σημειώνουν.

    «Βασικά κάνουν τη δήλωση επειδή τους το ζητούν οι επενδυτές», είπε ο Tursich. «Θέλουν να προσελκύσουν τους επενδυτές ευρέως και επίσης να έχουν καλή εικόνα καθώς σχετίζεται με το περιβάλλον».

    Για να δουν εάν ο καθαρός μηδενικός στόχος μιας εταιρείας είναι ρεαλιστικός αναλύουν τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας, εξετάζοντας τόσο το πως λειτουργούσε στο παρελθόν όσο και τα σχέδια για το μέλλον. Αυτή η ανασκόπηση προς τα πίσω και προς τα εμπρός καταδεικνύει την πρόοδο μιας εταιρείας να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς της.

    Δεν είναι εύκολο για τις επιχειρήσεις να απελευθερώσουν τις ανθρακούχες εκπομπές και χρειάζεται χρόνος, και ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο.

    Ο Madden επεσήμανε την απόφαση του ναυτιλιακού γίγαντα A.P.-Moller Maersk το 2017 να πουλήσει το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total για να γίνει μια καθαρή ναυτιλιακή εταιρεία ως παράδειγμα εταιρείας σε μεταβατικό στάδιο. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι κάθε πράσινη εταιρεία μια εταιρεία με αξία, αν δεν έχει και θεμελιώδη μεγέθη και επιχειρηματικό μοντέλο.

    Μία από τις αγαπημένες εταιρείες των Madden και Tursich, η Darling Ingredients, δεν θεωρούσε τον εαυτό της  εταιρεία βιωσιμότητας έως γνώρισαν τα στελέχη της τους διευθυντές της Calamos. Η εταιρεία παράγει ζωοτροφές και βιοντίζελ, ανακυκλώνοντας μαγειρικό λάδι και πτώματα ζώων, πρώτες ύλες που διαφορετικά θα πήγαιναν σε χωματερές, ενώ τώρα τις μετατρέπει σε αξιοποιήσιμα αγαθά. Όπως είπε ο  Jim Madden είπε αυτή «είναι η απόλυτη ιστορία ESG».

    Ένα εργοστάσιο επεξεργασίας μπορεί να μην είναι μια σέξι ιστορία ESG, παραδέχτηκε ο Madden. «Αλλά την ίδια στιγμή,  όμως, είναι ένα υπέροχο επιχειρηματικό μοντέλο, εξαιρετική ιδέα, εξαιρετική εκτέλεση. Αυτές είναι οι εταιρείες που αναζητούμε», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ