• ESG News

    Έρευνα Calastone: Το 90% των εισροών έγινε σε ESG funds τον Ιούλιο- Οι νέες τάσεις

    Edward Glyn, επικεφαλής Διεθνών Αγορών Calastone


    Σε κεφάλαια ESG κατευθύνθηκε το 90% των εισροών κεφαλαίων τον Ιούλιο σύμφωνα με σχετική έρευνα της Calastone, ενώ κατά το μήνα Ιούλιο, συνολικά οι εισροές σε funds μειώθηκαν.

    Ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια τάση αύξησης των εισροών στα επενδυτικά κεφάλαια με γεωγραφικό ή εξειδικευμένο προορισμό, όπως και στα ενεργητικά σε σχέση με τα παθητικά επενδυτικά κεφάλαια.

    Όπως αναφέρεται, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ευρωπαίοι επενδυτές μεταπήδησαν από μη-ESG σε ESG επενδυτικά κεφάλαια, αποεπενδύοντας 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα πρώτα και τοποθετώντας  4,3 δισεκατομμύρια δολάρια στα δεύτερα.

    Η έρευνα σημειώνει ότι, οι εισροές σε ESG funds αυξήθηκαν σε 995 εκατ. λίρες (1,37 δισ. Δολάρια) τον Ιούλιο-αντιπροσωπεύοντας το 89,5 % των εισροών των επενδυτικών κεφαλαίων για αυτόν τον μήνα και αποτελώντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί για τα ίδια κεφάλαια ESG. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού των εισροών κατευθύνθηκαν σε ενεργητικά επενδυτικά κεφάλαια.

    Συνολικά οι εισροές  κεφαλαίων σε επενδυτικά funds  μειώθηκαν «καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν περισσότερο για την παγκόσμια ανάπτυξη και την υψηλή αξία των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο».

    Σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη ροής κεφαλαίων της Calastone, οι καθαρές εισροές  μειώθηκαν σε 1,12 δισ. λίρες τον Ιούλιο – περίπου το ήμισυ των μέσων μηνιαίων εισροών τους τελευταίους έξι μήνες (2,05 δισ. λίρες ).

    Ο Edward Glyn, επικεφαλής Διεθνών Αγορών στην Calastone σημειώνει: “Τα ενεργητικά επενδυτικά κεφάλαια πάντα ήταν ευαίσθητα το συναίσθημα των επενδυτών: όταν επικρατούσε νευρικότητα είχαμε πωλήσεις και όταν κυριαρχούσε αισιοδοξία ενισχύονταν. Τα επενδυτικά κεφάλαια Δεικτών αντίθετα είχαν σταθερότερες εισροές, τόσο σε θετικές όσο και σε αρνητικές συγκυρίες. Τα ESG funds όμως αποδεικνύονται ένας πραγματικός game-changer. Οι επενδυτές τα αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστή κατηγορία και ακόμη και μετά από δύο χρόνια μεγάλης ανάπτυξης η τάση εισροών σε αυτά συνεχίζεται με μόνο μικρές διακυμάνσεις όταν η αγορά είναι πτωτική.

    Τα περισσότερα ESG funds είναι ενεργητικά αλλά η μανία χρυσοθήρα για τα ESG υπερκαλύπτει το trading pattern των ενεργητικών κεφαλαίων που χαρακτηρίζεται από το συναίσθημα  και έτσι τα τελευταία δύο χρόνια τα non-ESG ενεργητικά επενδυτικά κεφάλαια είχαν εκροές για περισσότερους από 5 στους 10 μήνες.”

    Τον Ιούλιο ωστόσο σημειώθηκαν εκροές στα funds δεικτών, με ισχυρές εισροές στα ενεργητικά κεφάλαια, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης για μετοχικά κεφάλαια ESG – τα οποία ήταν μεγάλοι νικητές μεταξύ των επενδυτικών κεφαλαίων, τονίζει η Calastone.

    Το 90% των κεφαλαίων που εισέρευσαν σε  ESG funds αφορούσαν ενεργητικά μετοχικά κεφάλαια.

    Αντίστοιχα οι εισροές σε  παθητικά κεφάλαια τον Ιούλιο ήταν κατά 90% μειωμένες  από το μηνιαίο μέσο όρο τους, σημειώνει η Calastone, με τις εισροές να μειώνονται σε μόλις 39 εκατ. λίρες-σηματοδοτώντας τον δεύτερο χειρότερο μήνα σε περισσότερα από πεντέμισι χρόνια.

    Παρόλο που η εταιρεία περιγράφει τις εισροές σε κεφάλαια ESG να κινούνται με “μανία χρυσοθήρα”, σημειώνει ορισμένες μεταβαλλόμενες τάσεις: ενώ οι ροές κεφαλαίων ESG συγκεντρώνονται επί του παρόντος στα διεθνή μετοχικά, άλλες κατηγορίες, συγκεκριμένα τα εξειδικευμένα επενδυτικά funds, προσελκύουν περισσότερο την προσοχή των επενδυτών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Calastone, οι εισροές σε μετοχικά κεφάλαια ESG ανήλθαν σε 11,6 δισ. Λίρες από το 2015 – αλλά το 99 % αυτών των εισροών έγινε από τον Αύγουστο του 2019.

    “Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κεφαλαίων κατευθύνθηκε σε διεθνή μετοχικά ESG funds”, αναφέρεται. Το 2020, το 81% των εισροών κεφαλαίων ESG ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία.

    Τώρα όμως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. «Οι επενδυτές προσδιορίζουν όλο και περισσότερο τις τοποθετήσεις τους σε κεφάλαια ESG», σημειώνει η  Calastone. Οι εισροές προς τα διεθνή μετοχικά ESG funds είναι σημαντικά χαμηλότερες μέχρι στιγμής και τον Ιούλιο, μειώθηκαν κατά 52%.

    «Τα μετοχικά κεφάλαια ESG με πιο στοχευμένη γεωγραφική ή κλαδική στίαση έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο νέων εισροών», λέει η Calastone. «Για παράδειγμα,  τα κεφάλαια ESG του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησαν τις εισροές τους κατακόρυφα, στα 607 εκατ. λίρες συνολικά. Τον Ιούλιο, £ 1 σε κάθε £ 12 που εισρέει σε μετοχικά κεφάλαια ESG αφιερώθηκε σε  funds με εστίαση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

    Προσθέτει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια ESG,  που αφορούσαν τους τομείς ενέργεια, νερό, περιβάλλον και υποδομές»  ήταν «ιδιαίτερα κερδισμένα» και εξασφάλισαν τα δύο τρίτα όλων των αθροιστικών εισροών τους από το 2015 έως τώρα φέτος (764 εκατ. λίρες σε εισροές).

    Τον Ιούλιο ειδικά, £ 1 σε κάθε £ 4 που εισρέει σε μετοχικά κεφάλαια ESG ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αναφέρει η Calastone.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ