• ESG Today

    Πώς οι επενδύσεις ESG θα μπορούσαν να νικήσουν τον πληθωρισμό – Έως 30 τρισ. δολάρια σε ESG funds μέχρι το 2030

    EY: Θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως αποεπενδύουν από εταιρείες με μη ικανοποιητικές περιβαλλοντικές επιδόσεις


    Τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να φτάσουν οι βιώσιμες επενδύσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με μια νέα αξιολόγηση της Broadridge Financial Solutions. Παράλληλα με αυξανόμενο τον πληθωρισμό στις παγκόσμιες αγορές, οι επενδύσεις ESG θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα για τους επενδυτές αφού οι σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να ασκήσουν αποπληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης των επενδύσεων ESG φαίνεται να διατηρεί την αυξητική του τάση σύμφωνα με τους αναλυτές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου οι ρυθμιστικές ωθήσεις αυξάνουν τα κίνητρα για τις βιώσιμες επενδύσεις, με τα επενδυτικά κεφάλαια σε ESG funds από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 να ανέρχονται στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεπερνάνε έτσι κατά πολύ το σύνολο επενδυτικών κεφαλαίων για το 2020 στα 355 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πώς οι επενδύσεις ESG θα μπορούσαν να νικήσουν τον πληθωρισμό

    «Το να επενδύεις στην αγορά είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις τον πληθωρισμό, και αν επενδύεις με έμφαση στους παράγοντες ESG, επενδύεις σε στρατηγικές που ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να έχεις πολύ καλές αποδόσεις», είπε η Deborah Debas, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου επενδύσεων ESG στην Desjardins Funds. Σύμφωνα με την ίδια ο πληθωρισμός δεν είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές μακροπρόθεσμα.

    «Είτε ο πληθωρισμός είναι παροδικός είτε όχι, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση», δήλωσε στο BNN Bloomberg.

    Επιπλέον πιστεύει ότι οι εταιρείες που εστιάζουν στις επιδόσεις ESG θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε έναν πληθωριστικό κόσμο βασιζόμενη στις αναλύσεις της Dujardin. «Είναι μύθος ότι με τις βιώσιμες επενδύσεις, θυσιάζεις αποδόσεις», δήλωσε η Debas. Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Invest, Cathy Wood, συμφωνεί, λέγοντας ότι η ανατρεπτική καινοτομία στην τεχνολογία θα ασκήσει αποπληθωριστικές πιέσεις μακροπρόθεσμα.

    Τα κριτήρια ESG κερδίζουν έδαφος στις αξιολογήσεις

    Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με τις τάσεις των θεσμικών επενδύσεων στο, ο Cameron Jones, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος στρατηγικών συναλλαγών στεγαστικού τομέα στις ΗΠΑ της Nuveen, και η Angela M. Kralovec, αντιπρόεδρος επενδύσεων της Essex Property Trust, δήλωσαν αμφότεροι ότι συμβουλεύονται τις ομάδες αναλυτών ESG ως μέρος της τυπικής διαδικασίας ελέγχου για πιθανές εξαγορές.

    Η Jones λέει ότι η εσωτερική ομάδα ESG της Nuveen αποτελεί πλέον μέρος της τυπικής επενδυτικής αξιολόγησης, αναλύοντας τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις των εξεταζόμενων επενδύσεων. Το 2020, η εταιρεία δημοσίευσε μια έρευνα για τις επενδύσεις ESG, σημειώνοντας ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις κατέχουν την πρώτη θέση στις απαιτήσεις.

    Οι αποδόσεις εξακολουθούν να έχουν σημασία, σύμφωνα με τον Jones, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται σε κάθε περίπτωση για επενδύσεις εκτός από την παροχή κοινωνικού καλού. Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, το 85% των επενδυτών συμφώνησε ότι θα επιλέξει μια εταιρία με καλή απόδοση ESG μόνο εάν οι αποδόσεις της είναι αντίστοιχες ή καλύτερες από το μέσο όρο. Επιπλέον το 53% των επενδυτών δήλωσε ότι η καλύτερη απόδοση είναι το κίνητρο για να επιλέξουν πιο υπεύθυνες επενδύσεις, ξεπερνώντας την εσφαλμένη αντίληψη ότι η υπεύθυνη επένδυση συνεπάγεται θυσία των αποδόσεων.

    Αυξανόμενες οι απαιτήσεις των επενδυτών-Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά ESG

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις επενδύσεις ESG συνεχίζει να αυξάνεται με μεγάλα ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκτη ετήσια Έρευνα Βιώσιμων Επενδύσεων της Nuveen.

    Σημειώνεται επίσης ότι οι επενδυτές θέτουν πλέον πιο αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη διαφάνεια των δεδομένων και  το «greenwashing» έχει γίνει βασικός κίνδυνος για την αξιοπιστία των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων. Θέλουν επίσης σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο όσον αφορά τον πραγματικό αντίκτυπο των επενδύσεων στο περιβάλλον όσο και τις αποδόσεις. Αυτές οι απαιτήσεις θα μπορούσαν όμως να πλήξουν τα μικρότερα funds, που ενδέχεται να μην έχουν τους απαιτούμενους πόρους για τη δημιουργία των υποδομών για την συγγραφή εκθέσεων αειφορίας.

    Για πολλούς επενδυτές, η σύσταση ενός συμβούλου αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να εμπλακούν, με το 50% των επενδυτών να αναφέρει την πρόταση ενός συμβούλου ως λόγο συμμετοχής σε επενδύσεις ESG. Το 82% των συμμετεχόντων αναφέρουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει ή θα χρησιμοποιούσαν συμβουλές από έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να αποφασίσουν σχετικά με την τρέχουσα κατανομή των επενδύσεων ESG σε ένα χαρτοφυλάκιο.



    ΣΧΟΛΙΑ