• Economy

    Νταβός: Ξεκινάει αύριο το WEF – Η ατζέντα Μητσοτάκη και οι συμμετοχές στο Greek House Davos

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ξεκινάει αύριο Δευτέρα το Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με θέμα «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.
    Η συνάντηση φέτος πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει πλήθος κρίσεων, και συγκεντρώνοντας περισσότερους από 2.500 ηγέτες   κρατών, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, θα  γίνουν συζητήσεις για τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις.

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στις 19-20 Ιανουαρίου, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι τα τετ-α -τετ επιχειρηματικού – επενδυτικού αντικειμένου, που θα πραγματοποιήσει όσο θα βρίσκεται εκεί. Στόχος του να αναδείξει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια και τις προοπτικές της στο μέλλον, με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας και της επενδυτικής της ελκυστικότητας.

    To πρωθυπουργικό γραφείο προσπαθεί να εντάξει όσο περισσότερα τετ α τετ  κατά τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε μια σειρά από κλειστές επαφές, δημόσιες παρεμβάσεις καθώς και  γεύματα – είτε εργασίας είτε πιο χαλαρά στο χρόνο που θα παραμείνει εκεί, από το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός εκτός από το ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης νέων διπλωματικών κινήσεων εστιάζει σαφώς στην προέλκυση νέων επενδύσεων. Η συγκέντρωση εκατοντάδων επενδυτών και επικεφαλής διεθνών ομίλων στο Νταβός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να προβάλει θετικά τη χώρα.

    Το βάρος πέφτει στις οικονομικές επαφές – λιγότερο σε διμερείς πολιτικές συναντήσεις – με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που καλύπτουν, κατά πληροφορίες, τέσσερις τομείς: την υψηλή τεχνολογία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον τραπεζικό κλάδο.

    Στο Νταβός ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει δύο δημόσιες εμφανίσεις, μια με τον αμερικανό αναλυτή Φαρίντ Ζακάρια και μια με συνέντευξη σε διεθνές μέσο.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο χρόνια, στο Νταβός είχε γίνει η πρώτη συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Microsoft   Brad Smith για τη δημιουργία Data Centers στην Ελλάδα και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, κάτι που ακολούθησε τον επόμενο χρόνο.

    Αντίστοιχα στο προηγούμενο συνέδριο του Νταβός που είχε γίνει το Μάιο του 2022 συναντήθηκε με τον  πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin, συζητώντας την προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας, η ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η Google στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System).

    WEF: 2.500 συμμετέχοντες

    Στο Νταβός θα προσέλθουν για το Παγκόσμιο Συνέδριο δεκάδες αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Liu He, Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Faisalbin Farhan Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο Yoon Suk Yeol, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας, πρωθυπουργοί των ευρωπαϊκών κρατών Ισπανίας, Βελγίου, Πολωνίας, Γερμανίας   κλπ, η  Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Πρόεδρος της  Κομισιόν, ο Τζων Κέρρυ Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κλίμα από ΗΠΑ, η  Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κλπ

    Η επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή, οι απειλές για το περιβάλλον, η ανάγκη για την ενεργειακή μετάβαση, οι κοινωνικές ανισότητες, οι προκλήσεις της τεχνολογίας και η κυβερνοασφάλεια κυριαρχούν στη θεματολογία του συνεδρίου.

    Το Greek House Davos

    Από το 2021 η Ελλάδα έχει τη δική της παρουσία  το Greek House Davos που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που περνάει έξω από το συνεδριακό κέντρο του World Economic Forum, στην οδό Promenade 49d. Το Greek House Davos τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Enterprise Greece και του ΕΟΤ.

    Στο Greek House Davos θα πραγματοποιηθούν και φέτος συζητήσεις και συναντήσεις, φέρνοντας σε επαφή επικεφαλής επιχειρήσεων, επενδυτές, διεθνείς προσωπικότητες και έλληνες αξιωματούχους  για να ανταλλάξουν απόψεις  γύρω από στρατηγικές και πολιτικές για την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης.

    Φέτος παρουσία στο Greek House Davos, θα έχουν ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας
    Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης,  η  Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο  Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (HBDI),  Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Επίσης, ο  Μαρίνος Γιαννόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς Πρόεδρος EFA GROUP, Αντιπρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ (ΕΕΝΕ) ο Ρικάρντ Σκούφιας Πρόεδρος της HEREMA (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), ο Γρηγόριος Δημητριάδης Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Growthfund – Υπερταμείου και ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού,

    Παρουσία θα έχουν και ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις όπως ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Μοτορ Οιλ, ο όμιλος Μαρινάκη με την Capital και την Alter Ego. Ειδικότερα θα συμμετέχουν ο Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης, Πρόεδρος και Ιδρυτής της Capital Maritime και της Alter Ego Media, ο Τζέρι Καλογηράτος, Chief Executive Officer της Capital Product Partners L.P, ο Γιάννης Βρέντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alter Ego Media.
    Επίσης,  η Μαρία Ρίτα Γκάλλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ, ο Μάρκος Καμχής, Διευθύνων Σύμβουλος της FOS Asset Management και Διευθυντής της Falconbridge Dominicana, η  Sandrine Dixson-Declève, Πρόεδρος της Λέσχης της Ρώμης, ο Jens Nielsen, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του World Climate Foundation και Διευθυντής του Climate Investment Coalition, η Irina Gorbounova, Επικεφαλής του Xcarb Innovation Fund της ArcelorMittal Ltd κ.λ.π.

    Tο Greek House, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ειρήνης Βανταράκη που μαζί με την ομάδα της έκανε πραγματικότητα την προώθηση της ελληνική ατζέντας στο Νταβός σε ένα ειδικά σχεδιασμένο χώρο. Για την προσπάθειά της αυτή έχει λάβει συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο του  World Economic Forum,  ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο καθηγητή Klaus Schwab.

    Διαβάστε επίσης

    Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Εγκαινιάστηκε η επένδυση 400 εκ. ευρώ – Νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά της χώρας

    Νova: Πετάει το γάντι στον ανταγωνισμό με συμβόλαια κινητής από 13 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ