• ESG News

    World Economic Forum: Ποιες είναι οι δέκα καινοτόμες επιχειρήσεις του Uplink


    Το UpLink είναι η ανοιχτή πλατφόρμα καινοτομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια λύση υψηλού αντίκτυπου για παγκόσμια ζητήματα, δίνανοντάς τους τη δυνατότητα να κλιμακώσουν τη δράση τους.

    Το UpLink φιλοξενείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους ιδρυτικούς εταίρους Salesforce και Deloitte.

    Στο UpLink  καταγράφονται μια σειρά  προκλήσεων καινοτομίας (θεματικές)  και γύρω από κάθε θέμα παρέχεται η δυνατότητα δικτύωσης  τόσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις όσο  και σε επενδυτικά κεφάλαια, οργανσιμούς ή ενδιαφερόμενους που θέλουν να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια ζητήματα  και να είναι σε επαφή  με τους επενδυτές, τους ειδικούς και άλλους οργανισμούς που χρειάζονται για να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

    Αξιοποιώντας τα δίκτυα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η UpLink επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες αυτών των εγχειρημάτων μέσω: Παγκόσμιας έκθεσης μέσω ψηφιακών καναλιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα οποία έχουν οπαδούς άνω των 30 εκατομμυρίων
    Πρόσβαση σε αποκλειστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και συνεργατών
    Επιμελημένες εισαγωγές σε πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στον αντίκτυπο, ειδικούς σε θέματα και συνεργατικές επενδυτικές ευκαιρίες
    Δημιουργία ικανοτήτων, ευκαιρίες μάθησης και συνεδρίες δημιουργίας κοινότητας.

    Φέτος το UpLink στο Νταβός φιλοξενεί μια ομάδα επιχειρηματιών που  εργάζονται για λύσεις σε μια ποικιλία παγκόσμιων προκλήσεων, από τη διαχείριση απορριμμάτων και την αποκατάσταση των ωκεανών έως την ψυχική υγεία και την κυκλικότητα του νερού.

    Ακολουθούν οι 10 κορυφαίοι καινοτόμοι επιχειρηματίες του UpLink, που συμμετέχουν στην Ετήσια Συνάντηση του Φόρουμ για το 2023 .

    Awí Superfoods: καλλιέργειες βιώσιμης παραγωγής

    H Awí Superfoods εμπνέεται από τη σοφία των ιθαγενών του Αμαζονίου και την πεποίθησή τους ότι τα τρόφιμα μπορούν να αναγεννήσουν τον πλανήτη μας.

    Χρησιμοποιεί τη Agroforestry για την παραγωγή 70 τύπων φρούτων, καλλιεργειών και δασικών ειδών, ενώ αποκαθιστά το έδαφος σε ένα σύστημα μηδενικών αποβλήτων και κυκλικό.

    Το Awí μετατρέπει αυτές τις καλλιέργειες βιώσιμης παραγωγής σε νόστιμα, φυσικά και θρεπτικά σορμπέ. Εκτός από την υποστήριξη των τοπικών μέσων διαβίωσης, η Awí συνεργάζεται επίσης με τοπικούς φορείς για την παροχή κατάρτισης και χρηματοδότησης στους αγρότες σε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

    O Derek Gallo, CEO & Co-Founder της  Awí Superfoods, αναφέρει: “Ως μέρος της αντιπροσωπείας UpLink στο Νταβός 2023, ανυπομονούμε να συνδεθούμε με ειδικούς από όλο τον κόσμο σε διάφορα βασικά θέματα. Ελπίζουμε να έρθουμε σε επαφές με εταιρείες τροφίμων που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Awí για την από κοινού ανάπτυξη συστατικών ή προϊόντων που υποστηρίζουν τα οικοσυστήματα των τροπικών δασών. Και θέλουμε επίσης να συνδεθούμε με επενδυτές που επιθυμούν να συγχρηματοδοτήσουν το εργοστάσιο χαρτοπολτού μας, καθώς και με κεφάλαια ή επιχορηγήσεις που ενδιαφέρονται για το επιχειρηματικό μας μοντέλο στο οποίο οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στον πυρήνα.

    Epic Cleantec: αποκεντρωμένη διαδικασία επεξεργασίας νερού

    Η Epic Cleantec δημιούργησε μια αποκεντρωμένη διαδικασία επεξεργασίας νερού που ανακυκλώνει έως και το 95% των λυμάτων ενός κτιρίου και δημιουργεί τρεις βιώσιμες εκροές: ανακυκλωμένο νερό για μη πόσιμες εφαρμογές, ανακτώμενη ενέργεια από τη θερμότητα των λυμάτων και τροποποιήσεις εδάφους υψηλής ποιότητας και πλούσιες σε άνθρακα. Η Epic Cleantec ηγείται της επανάστασης της επαναχρησιμοποίησης του νερού, βοηθώντας  τους ιδιοκτήτες κτιρίων να επιτύχουν κυκλικότητα και βιωσιμότητα του νερού.

    Ο Aaron Tartakovsky, CEO & Co-Founder της Epic Cleantec, αναφέρει: “αν και συχνά παραβλέπεται, το γεγονός παραμένει ότι η κλιματική αλλαγή και το νερό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η ελπίδα μας στο Νταβός είναι να συνδεθούμε με ηγέτες σε όλο το επιχειρηματικό και πολιτικό φάσμα για να ξανασκεφτούμε πώς σκέφτονται οι επιχειρήσεις και οι κοινότητές τους για το νερό. Στόχος μας είναι να κάνουμε το νερό κεντρικό μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων για το πώς να χτίσουμε έναν πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και βιώσιμο πλανήτη”.

    Wysa: εφαρμογή ψυχικής υγείας

    Το Wysa είναι μια εφαρμογή ψυχικής υγείας που χρησιμοποιεί ένα chatbot AI που εμπλέκει τους ανθρώπους σε θεραπεία αυτοβοήθειας συνομιλίας. Η εφαρμογή στοχεύει να σπάσει το στίγμα και τα εμπόδια της έλλειψης θεραπευτών για να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων που υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Η Wysa χρησιμοποιεί τεχνητά ευφυή ψηφιακά θεραπευτικά μέσα Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (aiCBT). Το chatbot AI παρέχει στους ανθρώπους έναν ασφαλή χώρο για να μιλήσουν όταν δε θέλουν ή δεν μπορούν να μιλήσουν με άλλον άνθρωπο. Ο Wysa ακούει και τους διδάσκει πώς να διαχειρίζονται τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις στο στρες. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Wysa σε 65 χώρες. Το Wysa είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Χίντι και Ισπανικά.

    Η Jo Aggarwal CEO & Co-Founder, στη Wysa, σημειώνει: Η ενέργεια που δημιουργείται φέρνοντας τόσους πολλούς ανθρώπους με επιρροή μαζί με αυτήν την κοινή πρόθεση μας λέει ότι εδώ μπορούν να συμβούν μεγάλα πράγματα. Η Wysa έχει βοηθήσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους, για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι, αλλά ο κόσμος έχει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι μικρές δαπάνες που αφιερώνονται στην ψυχική  υγεία έχει αρνητικές συνέπειες για τις οικογένειες, τους εργοδότες και τις εθνικές οικονομίες. Ελπίζουμε να μοιραστούμε τις ανακαλύψεις και τα στοιχεία μας με τους ηγέτες που συμμετέχουν στην Ετήσια Συνάντηση στο Νταβός, οι οποίοι μοιράζονται την αποστολή μας και έχουν τη δύναμη να προσφέρουν λύσεις που αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο σε μαζική κλίμακα. Ελπίζουμε να κάνουμε δισεκατομμύρια ζωές καλύτερες.

    Green Mining: Αλγόριθμος που βελτιώνει τη διαχείριση απορριμάτων

    Ο πρωτοποριακός αλγόριθμος blockchain της Green Mining βελτιώνει τη διαχείριση απορριμμάτων στη Βραζιλία, ενώ παράγει αξία για αυτούς που συλλέγουν και εκείνους που παράγουν τα απόβλητα. Ο αλγόριθμος ανιχνεύει τα απόβλητα που παράγονται από εγγεγραμμένα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Οι συλλέκτες παραλαμβάνουν τα απόβλητα με ηλεκτρικά ποδήλατα και στη συνέχεια τα ζυγίζουν και τα καταγράφουν για να διασφαλίσουν ότι όλα τα υλικά που συλλέγονται ανακυκλώνονται σωστά.

    Ο Rodrigo Oliveira CEO & Co-Founder στην Green Mining, αναφέρει: Η πρόσκληση στο Νταβός είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για εμάς! Θέλουμε να δείξουμε στις εταιρείες και στην κυβέρνηση ότι είναι δυνατό να λυθεί μια παγκόσμια πρόκληση. Θέλουμε να συνδεθούμε και να τραβήξουμε την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των εταιρειών, των επενδυτών C-Level και των ενδιαφερομένων μερών βιωσιμότητας και να τους εμπλέξουμε με την Green Mining για να συνεργαστούν προς μια κυκλική οικονομία.

    Kilimo: επιβραβεύει οικονομικά τους αγρότες για να εξοικονομήσουν νερό

    Το Kilimo  αποζημιώνει τους αγρότες για να εξοικονομήσουν νερό. Η αγορά με δυνατότητα SaaS χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν την άρδευση και να πουλήσουν αντισταθμίσεις νερού σε εταιρείες που θέλουν να γίνουν ουδέτερες για το νερό. Επί του παρόντος εξυπηρετεί αγρότες σε έξι χώρες και τους βοηθά να μειώσουν τη χρήση νερού έως και 30%.

    Tatiana Malvasio Chief Operating Officer, Kilimo, είπε: Ελπίζω να βρω νέους εταίρους για να αντισταθμίσουν την κατανάλωση νερού στην πιο αγχωμένη λεκάνη της Λατινικής Αμερικής.

    EcoTree: επιβραβεύει οικονομικά όποιον συμμετέψει στην αναδάσωση

    Το EcoTree επιβραβεύει οικονομικά όποιον θέλει να συμμετάσχει στην αναδάσωση. Διαχειρίζεται 1.000 εκτάρια και προσκαλεί χρήστες και εταιρείες να γίνουν «ιδιοκτήτες δέντρων». Όταν η συνεισφορά ενός δέντρου στη δεξαμενή άνθρακα μειώνεται, συλλέγεται με ελάχιστη επίδραση στο δάσος και χρησιμοποιείται ως ξυλεία παρέχοντας αποδόσεις στον ιδιοκτήτη του. Τρία νέα δέντρα φυτεύονται για κάθε κομμένο δέντρο.

    Το EcoTree συνεισφέρει στη δέσμευση δισεκατομμυρίων δέντρων της ΕΕ που στοχεύει να φυτέψει 3 δισεκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2030. O Thomas Norman Canguilhem είναι CEO & Co-Founder, EcoTree

    Archireef: Τρισδιάστατη εκτύπωση  για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων κοραλλιογενών οικοσυστημάτων

    Το Archireef αξιοποιεί τη δύναμη της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων κοραλλιογενών οικοσυστημάτων. Στο Χονγκ Κονγκ, τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα πλακίδια της Archireef μιμούνται το σχήμα των τοπικών κοραλλιών, ενισχύοντας την ανάπτυξη των μωρών κοραλλιών ενώ προσελκύουν και δίνουν καταφύγιο στη θαλάσσια ζωή. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική από τις εναλλακτικές μεθόδους και τώρα εφαρμόζεται στους απειλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους του Άμπου Ντάμπι.

    Ένας δραστικός οδικός χάρτης για ένα μέλλον θετικό για τη φύση για όλους. Οι ωκεανοί, η φύση και η υγεία μας συνδέονται μεταξύ τους και αυτή είναι μια αποστολή στην οποία πρέπει να συμμετέχουν όλοι, από κυβερνήσεις, μεγάλες και μικρές εταιρείες, επιστήμονες και ακόμη και σε ατομικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας ένας δραστικός οδικός χάρτης, ο οποίος βοηθά στη δημιουργία λογοδοσίας και επίγνωσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, και η κατανόηση των θεμάτων και των προκλήσεων που θα κληρονομήσει η επόμενη γενιά από εμάς – Αυτό θα κάνει όλους να αισθάνονται υπεύθυνοι, γιατί Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για γνήσιες ανησυχίες που αφορούν όλους.

    Re: Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια

    Το Re είναι μια κυκλική λύση συσκευασίας για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Η έξυπνη συσκευασία της Re χρησιμοποιείται από τους λιανοπωλητές, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να την πληρώσουν μία φορά και να την επαναχρησιμοποιήσουν για πάντα. Εξαλείφει την ανάγκη για συσκευασία μιας χρήσης, μειώνει τα πλαστικά απορρίμματα και επιτρέπει στους καταναλωτές να κερδίζουν ανταμοιβές όταν η συσκευασία επιστρέφεται ή ξαναγεμίζεται. Τα μπουκάλια της Re εκμισθώνονται σε εταιρείες οικιακής φροντίδας και ομορφιάς με συνεργάτες όπως η Marks & Spencer και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ASDA.

    Ο Jo-Anne Chidley, Ιδρυτής της Re αναφέρει: “Η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο είναι το θέμα για φέτος και χρειαζόμαστε ενεργή συνεργασία για να ζωντανέψει αυτό το θέμα. Με την κυκλοφορία της πύλης επαναχρησιμοποίησης ελπίζω να εμπνεύσω την ανάγκη για δράση και ώθηση για το κίνημα επαναχρησιμοποίησης μέσω της συνεργασίας με μεγάλες επιχειρήσεις, βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς και φορείς χάραξης πολιτικής. Συνδημιουργώντας τον κόσμο στον οποίο ζούμε μαζί.

    Octopus: Συλλέκτης απορριμμάτων για ανακύκλωση

    Η εφαρμογή Octopus χρησιμοποιεί AI για να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε προϊόντα και συσκευασίες μετά την κατανάλωση (PCP). Οι χρήστες ζητούν έναν συλλέκτη απορριμμάτων στην πόρτα τους και καταχωρούν τα απόβλητά τους με βάση τον τύπο, το μέγεθος ή τη μάρκα. Η τεχνολογία AI παρέχει ένα αποτελεσματικό μοντέλο τιμολόγησης για τη βιομηχανία ανακύκλωσης. Προσφέρει επίσης αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε περισσότερους από 8.000 συλλέκτες απορριμμάτων, όπως καλύτερες ώρες εργασίας, ασφάλιση υγείας, ασφαλές περιβάλλον και καλούς και σταθερούς μισθούς. Ο Moehammad Ichsan είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην Octopus.

    Sea6 Ενέργεια: Για συγκομιδή φυκιών

    Η Sea6 Energy φέρνει επανάσταση στην αλυσίδα εφοδιασμού με φύκια και ανοίγει το δρόμο για μια βιώσιμη τροπική μπλε οικονομία. Εφηύρε το SeaCombine, ένα πλήρως μηχανοποιημένο καταμαράν συγκομιδής και σποράς που μπορεί να καλλιεργήσει και να καλλιεργήσει τροπικά θαλάσσια φυτά οπουδήποτε στον ωκεανό.

    Η Sowmya Balendiran είναι συνιδρύτρια της Sea6 Energy



    ΣΧΟΛΙΑ