• ΑΓΟΡΕΣ

    Tουρκική λίρα: Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένουν οι traders – Τι βλέπουν JPMorgan, HSBC και Goldman Sachs

    • Bloomberg


    Οι traders ετοιμάζονταν για αυξημένη μεταβλητότητα στην τιμή της τουρκικής λίρας, καθώς η χώρα δείχνει να οδεύει σε δεύτερο γύρο εκλογών σε δύο εβδομάδες, εξέλιξη που προσθέτει περαιτέρω πίεση στο νόμισμα, αναφέρει το bloomberg.

    Η λίρα ήταν ελαφρώς πιο αδύναμη το πρωί της Δευτέρας, υποχωρώντας κατά 0,2% στα 19,63 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στο χαμηλό δύο μηνών.

    Νωρίτερα ωστόσο, οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία γύρω στα 19,65 ανά δολάριο, σύμφωνα με πληροφορίες. Το νόμισμα έκλεισε στα 19,58 την Παρασκευή, αυξάνοντας τη συνολική πτώση για φέτος στο 5%.

    Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντιμετωπίσει ξανά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, καθώς και οι δύο υποψήφιοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν το 50% των συνολικών ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσουν.

    Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας και με καταμετρημένο πάνω από το 98% των ψήφων, ο Ερντογάν είχε το 49,3%, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου εξασφάλισε το 45%. Ενώ είναι ακόμα δυνατό για τον Ερντογάν να κηρύξει τη νίκη στον πρώτο γύρο, ο δεύτερος γύρος είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

    «Εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα ήταν ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές», δήλωσε ο Ogeday Topcular, διαχειριστής κεφαλαίων στη RAM Capital SA. «Θα υπάρχει ασάφεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

    Turkey's Lira Sank in Past 5 Years | The depreciation in the lira accelerated since 2018
    Η υποτίμηση της λίρας επιταχύνθηκε από το 2018

    Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από το 2018, που ο Ερντογάν άρχισε να εφαρμόζει μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, των ελέγχων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της κρατικής παρέμβασης.

    Οι κρυφές παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

    «Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανήλθαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Piotr Matys, αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

    Υποτίμηση βλέπουν JPMorgan, HSBC και Goldman Sachs

    Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί στα περίπου 24-25 ανά δολάριο.

    Η Goldman Sachs επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμηση», της οποίας ο χρόνος θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

    Η αντιπολιτευτική συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αντιστρέψει πολλές από τις οικονομικές πολιτικές της τρέχουσας κυβέρνησης, να επαναφέρει μια πολιτική επιτοκίων παρόμοια με αυτή σε άλλες χώρες και να διορίσει έναν «αυτόνομο» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

    Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει διώξει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το 2019 επιδιώκοντας ολοένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

    Εκροές από μετοχές και ομόλογα

    Το σύνολο των τουρκικών μετοχών και ομολόγων που κατέχουν ξένοι επενδυτές ήταν λιγότερο από 24 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα περίπου 152 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία.

    Μια στροφή 180 μοιρών της πολιτικής της χώρας θα είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και την επιστροφή ορισμένων από τις εκροές των 11 δισ. δολαρίων που σημειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

    Foreign Ownership in Lira Assets Tumbles | Overseas investors have been selling Turkish lira assets for six years
    Οι ξένοι επενδυτές πωλούν τουρκικές λίρες εδώ και έξι χρόνια

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τη λίρα εξάντλησαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και άφησαν το νόμισμα σε «μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Nick Stadtmiller, επικεφαλής προϊόντων της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.

    «Δεν μπορούν να αντέξουν για πάντα και μια σοβαρή υποτίμηση είναι πιθανή τα επόμενα δύο τρίμηνα», είπε. «Καταρχήν, θα περίμενα από την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους ελέγχους, οι οποίοι ήδη εφαρμόζονται σιωπηρά, για να αποτρέψει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων».

    Διαβάστε ακόμη:

    Το εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία και η προδιαγεγραμμένη βουτιά της τουρκικής λίρας

    Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αυστηροποιεί ξανά τους κανόνες για τα ξένα νομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ