• Φωτογραφία της παραπολιτικής στήλης The Predator

    Predator

    Τα κρίσιμα ραντεβού Μητσοτάκη στο Νταβός, η ΠτΔ και η «θεσμική εκτροπή» ανήμερα της ταφής του Κωνσταντίνου και ένα ερώτημα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη

    • The Predator

    Τα κρίσιμα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός – Ποιους θα συναντήσει, όλο το παρασκήνιο

    Καταλυτικές, ακόμα και για το χρόνο των εκλογών, αναμένεται ότι θα είναι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας.

    Πηγές με γνώση του υπό διαμόρφωση προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν στο Predator ότι «έχουν ζητήσει συναντήσεις οι πάντες» και ότι o Πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί από την Τετάρτη το βράδυ έως και το πρωί της Παρασκευής.

    Οι back to back –«από τις οκτώ το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ»- συναντήσεις με επιχειρηματίες, επενδυτές, ανώτατα στελέχη τραπεζών πολυεθνικών στους τομείς της τεχνολογίας και των φαρμάκων και διαχειριστές κεφαλαίων, θα δώσουν στον Έλληνα ηγέτη την ευκαιρία «να ξεδιπλώσει το σχέδιο του για την επόμενη μέρα», που «δεν εξαντλείται σε μια ακόμα τετραετία, αλλά αφορά την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας».

    Όπλο στα χέρια του Πρωθυπουργού θα είναι τα επίσημα στοιχεία για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αναγνωρίστηκαν προσφάτως και από τον ΟΟΣΑ, με έμφαση στις μειώσεις φόρων, την αύξηση των εξαγωγών και τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν και στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ταυτοχρόνως, στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις απειλές της Τουρκίας, την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό και τα σενάρια ενόψει των επικείμενων εκλογών, θα πείσει τους δυνατούς παίκτες στη διεθνή οικονομική σκακιέρα και τους υψηλούς συνομιλητές του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Επιχείρημα το οποίο αναμένεται ότι θα βρει ευήκοα ώτα, καθώς οι διαβουλεύσεις στο ειδυλλιακό θέρετρο των ελβετικών Άλπεων διεξάγονται «στην πιο περίπλοκη γεωπολιτική και γεωοικονομική συγκυρία εδώ και δεκαετίες», όπως αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Φόρουμ, μιλώντας σε συνομιλητές του.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η «θεσμική εκτροπή» ανήμερα της ταφής του Κωνσταντίνου και οι περίπατοι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο κέντρο της Αθήνας

    Για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του τέως Βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου, τις παρουσίες και τις απουσίες, είμαι βέβαιος ότι έχετε πληροφορηθεί και θα εξακολουθήσετε να ενημερώνεστε τις επόμενες ώρες, καθώς οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Η στήλη, για ευνόητους λόγους, θα αφήσει ασχολίαστες τις εθνικές φοβίες, την ομφαλοσκόπηση, τη επίπλαστη συζήτηση περί διαγραφής ολόκληρων κεφαλαίων της ιστορίας, το αν και πως η πραγματικά φιλελεύθερη Δημοκρατία θα κατήγαγε την ύστατη σαρωτική νίκη επί της Μοναρχίας, εφόσον ο Μητσοτάκης επέτρεπε την τελετή με τιμές Αρχηγού Κράτους, την ίδια την αποκάλυψη με τις εικόνες εγκατάλειψης του Κτήματος του Τατοϊου μετά από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά και τα επιπόλαια φτιασιδώματα στη μακάβρια βιτρίνα της τελευταίας στιγμής.

    Και θα σταθεί σε μια… παράλληλη διαδικασία, η οποία επίσης θα βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδόν ταυτόχρονα με την τελετή στη Μητρόπολη της Αθήνας.

    Λίγα οικοδομικά τετράγωνα πιο κει, στο γεμάτο ιστορικό φορτίο Προεδρικό Μέγαρο, η κα. Σακελλαροπούλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη παρουσία της ηγεσίας του δικαστικού σώματος και εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και των δικαστικών υπαλλήλων. Με ημερήσια διάταξη ένα θέμα που αφορά το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας. Και όχι το μακρινό, διχαστικό και σκοτεινό χθες.

    Όπως μαθαίνουμε, η χρονική στιγμή για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, με προηγούμενη μακρά θητεία σε κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης, μόνο τυχαία δεν είναι.

    Αν και κάποιοι, που ειδικεύονται στην αποδόμηση της προσωπικότητας της Προέδρου -ασχολούμενοι από την αδέσποτη γάτα που «τόλμησε» να βάλει στην Ηρώδου του Αττικού, το πως στέκεται «διστακτική» μπροστά στο Ευαγγέλιο, τη «δυσανεξία της κατά την επιθεώρηση των αγημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων», την «υπεράσπιση του βιαστή Λιγνάδη» και ούτω καθ’ εξής- με αφορμή την συγκεκριμένη σύσκεψη, δεν δίστασαν να μιλήσουν για «θεσμική εκτροπή» και για «ανήκουστη κίνηση» της κας. Σακελλαροπούλου. Ενώ άλλοι της επιτέθηκαν επειδή, λέει, «δεν κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης», τον οποίο «υποκαθιστά σε ένα αντικείμενο το οποίο του ανήκει αποκλειστικά».

    Η στήλη, έχει να σας πληροφορήσει μόνο ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη λαμβάνει χώρα μετά από πλήρη ενημέρωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος προσφάτως είδε κατ’ ιδίαν την Πρόεδρο και, σε κάθε περίπτωση, «επιζητεί τρόπους επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης» και «αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών που ταλανίζουν τη λειτουργία της».

    Και δεν μιλούμε μόνο για τα γνωστά ζέοντα ζητήματα της αμέσου επικαιρότητας. Καταλαβαίνετε.

    Μιλούμε για την προτεραιότητα που δίνει και θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη  με όπλο και την ψηφιοποίηση, και κατά τη δεύτερη κυβερνητική θητεία, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν το τιμόνι της χώρας.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Predator προτιμά μια Πρόεδρο που ενδιαφέρεται θεσμικά και σε δημόσια θέα για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, παρά έναν αποστεωμένο θεσμό που περιορίζεται σε δεξιώσεις και διαπιστευτήρια.

    Προτιμούμε και μας αρέσει να βλέπουμε την κα Σακελλαροπούλου να περπατά, ακόμα και σε ώρες αιχμής, ανάμεσα στους πολίτες, σαν «μια από μας», στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, χωρίς να συνοδεύεται από «φουσκωτούς».

    Πόσοι από τους πολιτικούς μας (μπορούν να) το κάνουν;

    Και προσοχή, μέρες που είναι: Η Προεδρία της Δημοκρατίας, η κα Σακελλαροπούλου, δεν (πρέπει να) αποτελούν άθυρμα στα χέρια οποιουδήποτε.

    Ερώτημα προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη…

    Ισχύει η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο κ. Ανδρουλάκης, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την εμπλοκή που σημειώθηκε κατά την επίσκεψη κλιμακίων της ΑΔΑΕ στην εγκαταστάσεις της Cosmote για ελέγχους σχετικούς με την άρση απορρήτων, τηλεφώνησε «σε μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και του ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν συναινεί στη διενέργεια των ελέγχων»;

    Τι σχέση έχει μια τυχόν ανάλογη συμπεριφορά με την «αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ» και τους διαπρύσιους λόγους περί προσήλωσης «στη διασφάλιση του θεσμικού ρόλου της», για «βάναυση κακοποίηση των θεσμών», για Αρχές που δημιουργήθηκαν  για να λειτουργούν ως «θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας»; Εκτός κι αν αυτό εννοούσε το ΠΑΣΟΚ όταν έλεγε ότι «θα αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ, ειδικότερα του ελέγχου των αυθαιρεσιών κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτών».

    Διότι είναι άλλο να κάνεις μια άστοχη δήλωση για την ερμηνεία του Συντάγματος και των νόμων κι άλλο (αν ισχύει) να σηκώνεις το τηλέφωνο και να επεμβαίνεις στις… ανεξάρτητες διαδικασίες.

    Νομίζω.

    …και ερωτήματα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

    Επίσημα στοιχεία που «δείχνουν μείωση σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας» παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

    Σύμφωνα λοιπόν με την πολιτική ηγεσία υπεύθυνη για την προστασία μας, η εγκληματικότητα ήταν κατά 25% λιγότερη, οι ανθρωποκτονίες στο limit down 12ετίας, οι εξιχνιάσεις στο limit up και ούτω καθ’ εξής.

    Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε αυτά τα δεδομένα.

    Αν και δεν γνωρίζουμε την μεθοδολογία των μετρήσεων, η (μη) αντίδραση της αντιπολίτευσης φανερώνει ότι δεν υπάρχει «καπνός» πίσω από τα λεγόμενα Θεοδωρικάκου.

    Ωστόσο, ο Predator θα ήθελε να θέσει εκ νέου, στον κ. Θεοδωρικάκο τα εξής:

    Γιατί το βράδυ του φονικού στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, με τους μαφιόζικους πυροβολισμούς που οδήγησαν στο θάνατο δυο φερόμενα ως μέλη της «αλβανικής μαφίας», μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανύποπτων πολιτών, δίπλα σε παιδική χαρά, δεν βρίσκονταν στην περιοχή περιπολία της ΔΙΑΣ, ως όφειλε, όπως αμέσως μετά το αιματηρό συμβάν είχε εξομολογηθεί διαπιστωτικά ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος;

    Γιατί είχαν αποσπαστεί 150 στελέχη της ΔΙΑΣ προς άλλες υπηρεσίες; Με εντολή ποιού; Και σε ποιες υπηρεσίες; Είναι οι μόνοι που έχουν αποσπαστεί;

    Τι απέγιναν οι δημόσιες καταγγελίες του Δημάρχου Αλίμου, εντός του δημοτικού Συμβουλίου, για «απειλές από μπράβους της νύχτας, ανάμεσά τους και εν ενεργεία αστυνομικός» εναντίον του -επειδή προχώρησε σε μέτρα κατά της ηχορύπανσης- και για «νονούς και Εσκομπάρ στην παραλία», «βιτρίνα» της Αθήνας και της εκλογικής περιφέρειας του κ. Θεοδωρικάκου;

    Τι σημαίνει το «έχω ζητήσει από την Αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο», όπως, με αφορμή το συμβάν στη Νέα Σμύρνη, είχε εκτιμήσει ο κ. Θεοδωρικάκος; Και γιατί αυτό να λέγεται δημοσίως;

    Η στήλη πληροφορείται ότι διεξάγονται έρευνες με πάσα μυστικότητα και με δύσκολο στόχο να ξακαθαρίσει το τοπίο στο… ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών. Έρευνες στο πλαίσιο των οποίων λαμβάνουν χώρα ακόμα και «φιλικές συζητήσεις» με διαβόητους ποινικούς. Με τον κίνδυνο, βεβαίως, όπως λένε έμπειροι στα δύσβατα αυτά χωράφια, να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και «διαρροές» που λειτούργησαν ως μπούμερανγκ για την ΕΛΑΣ και υπέρ του εγκλήματος.

    Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να αιωρούνται όλα αυτά και να μην υπάρχουν «τρανταχτές» συλλήψεις σε επίπεδο «βαριάς εγκληματικότητας».

    Διότι καλά τα στατιστικά που πιστοποιούν αποτέλεσμα, αλλά και η αίσθηση των πολιτών που κατατάσσουν την εγκληματικότητα στις πρώτες θέσεις των προβλημάτων που μαστίζουν την καθημερινότητά τους, όλο και κάτι σημαίνει.

    Και ο κ. Θεοδωρικάκος ξέρει από δημοσκοπήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Κυριάκος και οι εκλογές, ο αθόρυβος Κώστας Αχ. Καραμανλής, η αντάρτισσα Κεφαλογιάννη με την πασμίνα και η νέα στρατηγική του Παύλου Μαρινάκη