• Διεθνής πολιτική

    Το Κογκρέσο απέτρεψε τον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν


    Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ μπορούν να αναπνεύσουν: με ψηφοφορίες στο Κογκρέσο, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους ως το 2025, αποτρέποντας τον κίνδυνο να κηρυχθεί στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος.

    Για «μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και για τον αμερικανικό λαό» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουνίου για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

    Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η Αμερική βρίσκεται τακτικά αντιμέτωπη με μία νομική επιπλοκή: το πλαφόν του χρέους, το μέγιστο όριο στο οποίο μπορεί να φθάσει ο κρατικός δανεισμός, πρέπει να αυξάνεται ή να αναστέλλεται από το Κογκρέσο.

    Σκληρή διαπραγμάτευση

    Αν και για δεκαετίες δεν επρόκειτο παρά για τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία, φέτος οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και κυρίως ο ηγέτης τους Κέβιν Μακάρθι, τη μετέτρεψαν σε εργαλείο άσκησης πολιτικής πίεσης στον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν.

    Το κείμενο που υπεγράφη ήταν καρπός σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικάνους, και θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της το διάστημα ως και μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, με αντάλλαγμα εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών.

    Αν και είναι πολύ συνηθισμένο να κλείνονται συμφωνίες της τελευταίας στιγμής για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ, οι σκληρές διαπραγματεύσεις εξώθησαν τον Fitch Ratings, να θέσει «υπό παρακολούθηση» το αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου, που τοποθετεί στη βαθμίδα AAA.

    Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, εν μέσω του τριημέρου της Memorial Day, οι δύο πλευρές έκλεισαν καταρχήν συμφωνία. Το κείμενο επέτρεπε να αποφευχθεί το χειρότερο, δηλαδή το σενάριο η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών, να αδυνατεί να πληρώνει τους πιστωτές της και να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Κατάσταση άνευ προηγουμένου, που θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

    Για να αποφευχθεί αυτή η δυνητικά καταστροφική εξέλιξη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμβιβασμό.

    Η συμφωνία εγκρίθηκε την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (314-117) και χθες Πέμπτη επίσης με άνεση από τη Γερουσία (63-36 ).

    Μένει πλέον απλά ο πρόεδρος Μπάιντεν να την επικυρώσει υπογράφοντας το νομοσχέδιο, κάτι που αναμένεται να κάνει την Παρασκευή απευθύνοντας διάγγελμα στους Αμερικανούς.

    Η συμφωνία θα επιτρέψει την αναστολή για δύο χρόνια, ως την 1η Ιανουαρίου 2025, δηλαδή την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, το μέγιστο όριο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου (31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια).

    Σε αντάλλαγμα, οι Δημοκρατικοί δέχτηκαν να μειώσουν δαπάνες διαφόρων κατηγοριών, πλην αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, όχι πάντως όσο θα ήθελαν να δουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Wall Street: Ανοδικά το ποδαρικό στον Ιούνιο – Σε υψηλά 10 μηνών S&P 500 και Nasdaq

    HΠΑ: Δεύτερη μηνιαία άνοδος στις τιμές κατοικιών τον Μάρτιο

    ΗΠΑ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης στάσης πληρωμών

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ