• Πολιτισμός

    Τα Πρόσωπα του Ήρωα μέσα από το έργο του Γιώργου Ξένου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Γιώργος Ξένος

    Οι Διερχόμενοι του Γιώργου Ξένου


    Οι «Διερχόμενοι» του Γιώργου Ξένου, μόλις στήθηκαν στον αναπεπταμένο ανοιχτό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Σιδερένιες ανθρώπινες φιγούρες, χωρίς πρόσωπο ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό όμως κοντινοί στον καθένα, οι «Διερχόμενοι» του Γιώργου Ξένου, μόλις στήθηκαν στον αναπεπταμένο ανοιχτό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσκαλώντας σε συνομιλία το θεατή.

    Μαζί και οι «Επτά Πύλες», μία ακόμη εγκατάσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού, στο πλαίσιο του θεματικού προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ «Πρόσωπα του Ήρωα», το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

    Γιώργος Ξένος
    Οι Διερχόμενοι του Γιώργου Ξένου

    Ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και εμπνέεται από τις ηρωικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζοντας το πρότυπο του ήρωα όπως αυτό αλλάζει μέσα στους αιώνες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Ως τις 31 Μαΐου 2021 στα Φυτεμένα Δώματα και στα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ περιμένουν τους επισκέπτες οι «Διερχόμενοι», τα 120 ανθρώπινα περιγράμματα από σίδηρο (200 x 80 εκ. έκαστο).

    Πρόκειται για μορφές-περιγράμματα που «ενθαρρύνουν την πλήρωση του κενού με πορτρέτα από την ατελείωτη χορεία των ηρώων της κάθε επανάστασης. Οι «Διερχόμενοι», οι υψιτενείς αυτές φιγούρες, είναι μια λιτανεία ηρωικών μορφών έτοιμων Πύλες πόλεων “περήσειν”», όπως σημειώνει ο δημιουργός τους Γιώργος Ξένος.

    Γιώργος Ξένος
    Οι Επτά Πύλες

    Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να δει τον εαυτό του σε αυτές τις φιγούρες, είναι δυνάμει οι ανώνυμοι ήρωες της καθημερινότητας μας. Το υλικό (σίδερο) από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι μορφές και το διαφορετικό οπτικό αποτέλεσμα που προκύπτει ανάλογα με τον φωτισμό (φυσικό ή τεχνητό) καθώς οι σκιές τους προστίθενται στο σύμπλεγμα, διεγείρουν τη σκέψη και το συναίσθημα.

    Πάρα το εύθραυστο και προσωρινό καθενός από μας (όλοι είμαστε διερχόμενοι), η επιθυμία του ανθρώπου για ζωή, ελευθερία, δημιουργία είναι μέσα στο χρόνο διαρκής και ακατάβλητη. Η πολυπρόσωπη ενότητα των «Διερχόμενων», έργο που εξελίσσεται στον χρόνο, μπορεί να μετακινείται και να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τόπους και χώρους, παραμένοντας ανοιχτό κάθε φορά σε διαφορετικά νοήματα και μηνύματα.

    Στο ΚΠΙΣΝ, όμως, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην πλήρη ανάπτυξή του. Σε άλλο σημείο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος εξάλλου, στα Νότια Μονοπάτια, θα στηθούν, εκτός από μέρος των «Διερχόμενων», και οι «Επτά Πύλες», μία ακόμη πολύσημη εγκατάσταση από σίδηρο σε διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

    Γιώργος Ξένος
    Ο Γιώργος Ξένος

    Από την επτάπυλη Θήβα της αρχαίας τραγωδίας

    Επτά επί Θήβας του Αισχύλου ως τις σημερινές πύλες εισόδου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι Πύλες αυτής της εγκατάστασης «μιλούν» με τον τρόπο τους για ζητήματα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Να σημειωθεί ότι ένα μέρος των «Διερχόμενων» είχε παρουσιαστεί εξαιρετικά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών αφήνοντας μοναδικές εντυπώσεις στους επισκέπτες.

    Ο Γιώργος Ξένος γεννημένος στην Αθήνα, με σπουδές από το 1976 έως το 1982 στην École National Supérieure des Beaux arts – Section des Arts Plastiques” στο Παρίσι εργάσθηκε αρχικά _από το 1983 έως το 1986 _ στην Ελλάδα ενώ στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Γερμανία.

    Γιώργος Ξένος
    Οι Επτά Πύλες

    Πρώτα, το 1987 έζησε και εργάστηκε στο Mönchengladbach και στη συνέχεια, από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, όπου βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Έργα της περιόδου αυτής εξέθεσε στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991) και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 1992).

    Από το 1993 και με την επιστροφή του στην Αθήνα έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία όπως το Μπενάκη, το Επιγραφικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Μέγαρο Μουσικής και αλλού.

    Γιώργος Ξένος
    Οι Διερχόμενοι του Γιώργου Ξένου

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο ναός του Ολυμπίου Διός στις σκαλωσιές: Εκκίνηση του μεγάλου έργου για τη σωτηρία του

    Ποια έργα τέχνης έχει το Προεδρικό Μέγαρο – Η άλλη ελληνική ιστορία

    Επικεφαλής στο Εθνικό Θέατρο η Έρι Κύργια – Με διαγωνισμό ο επόμενος διευθυντής ως τον Σεπτέμβρη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ