• Πολιτισμός

    Ο ναός του Ολυμπίου Διός στις σκαλωσιές: Εκκίνηση του μεγάλου έργου για τη σωτηρία του 

    ναός του Ολυμπίου Διός

    Ο ναός του Ολυμπίου Διός αλλιώς. Με τον ένα κίονά του σε σκαλωσιές


    Επειγόντως και απαραιτήτως στο «γιατρό» ο ναός του Ολυμπίου Διός στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έχει διαγνωστεί με χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του.

    Ήδη, οι Αθηναίοι που περνούν από την περιοχή βλέπουν τον ένα κίονα του ναού, τον δυτικότερο, να περικλείεται από ικρίωμα ύψους 17 μέτρων -όσο και το ύψος του κίονα- που τοποθετήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στερέωσης και συντήρησης του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Στη συνέχεια, μάλιστα θα ακολουθήσουν και άλλοι.

    «Πρόκειται για ένα έργο με πολλές δυσκολίες και προβλήματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται κατά την εξέλιξή του», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία που έγινε στο Ολυμπιείο.

    Το ικρίωμα κρίθηκε απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να αποτυπωθεί, για πρώτη φορά από κοντά, η πραγματική κατάσταση ευστάθειας αυτού του κίονα, έτσι ώστε να γίνει λεπτομερής τεκμηρίωση της δομικής παθολογίας του, για να υλοποιηθεί στη συνέχεια το πρόγραμμα της στερέωσης και της συντήρησής του.

    ναός του Ολυμπίου Διός
    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την αυτοψία στο Ολυμπιείο

    Για τον ίδιο ακολουθεί τις επόμενες ημέρες η κατασκευή ικριωμάτων βαρέως τύπου στο σύνολο των ιστάμενων κιόνων και επιστυλίων που σώζονται στην νοτιοανατολική γωνία του μνημείου και εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, αλλά και καταβίβασης των μελών.

    «Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το έργο να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί μέσα στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα», όπως είπε η κυρία Μενδώνη, που ζήτησε την τήρησή του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

    ναός του Ολυμπίου Διός
    Αποκαλυπτική εικόνα της φθοράς των κιόνων του ναού

    Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας, κόσμημα της πόλης και πόλο έλξης των επισκεπτών όλο το χρόνο. Ο Ναός του Ολυμπίου Διός ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου, με μήκος 110, 35μ. και πλάτος 43, 68μ.. Είχε δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους όπως ειπώθηκε ήδη 17 μέτρων.

    Στην αρχαιότητα, δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου, με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός του στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα, του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού, που λατρεύονταν εδώ ως «σύμβωμοι», ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.

    ναός του Ολυμπίου Διός
    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία στο Ολυμπιείο

    Μην ξεχνάμε ότι, παρ’ ότι ο ναός άρχισε να κτίζεται από το 515 π.Χ. από τον Πεισίστρατο τον Νεώτερο, χρειάστηκε να περάσουν αιώνες για να ολοκληρωθεί, κι αυτό έγινε τελικά χάρη στον φιλέλληνα και μεγάλο ευεργέτη της Αθήνας, αυτοκράτορα Αδριανό, που διέθεσε τεράστια κονδύλια για το μνημείο.

    Όσο για τον πεσμένο κίονα, θύμα μιας μεγάλης καταιγίδας του 1852, που όλοι οι σπόνδυλοί του βρίσκονται έκτοτε σε παράταξη στο έδαφος, δεν υπάρχει σήμερα πρόβλεψη για την αποκατάστασή του. Αυτό κι αν είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο.

    ναός του Ολυμπίου Διός
    Η προετοιμασία για το έργο αποκατάστασης του ναού

    Η σημερινή «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα» πάντως είναι ενταγμένη, από τον Ιούνιο 2018, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2021», με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και προϋπολογισμό 3.425.870,00 ευρώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποια έργα τέχνης έχει το Προεδρικό Μέγαρο – Η άλλη ελληνική ιστορία

    Επικεφαλής στο Εθνικό Θέατρο η Έρι Κύργια – Με διαγωνισμό ο επόμενος διευθυντής ως τον Σεπτέμβρη

    Το Ακρωτήρι της Θήρας ταξιδεύει στη Μόσχα με χορηγό τον Εβγκένι Κασπέρσκι

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ