• City Stories

    Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη: Καλλιτεχνικοί θησαυροί μετά την Επανάσταση

    Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη: Καλλιτεχνικοί θησαυροί μετά την Επανάσταση

    εκ δεξιών της Προέδρου οι Συλλέκτες. Εξ αριστερών της ο Δήμαρχος Χανίων και ο Γιάννης Γιαννακάκης, Δημήτρης Ανδρεαδάκης. Αριστερά η Κ. Σχινά.


    Με τη Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, η Πινακοθήκη Χανίων μετατρέπεται σε μουσείο γεμάτο πολύτιμα κειμήλια: Σπάνια φιλελληνικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, υδατογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις.

    Η έκθεση Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη, αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

    Εξού και η όλη έκθεση, που διοργανώνεται από το Δήμο Χανίων, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    Η φιλελληνική τέχνη έχει αποκτήσει μεγάλη αξία στις διεθνείς δημοπρασίες λόγω του εορτασμού της εθνικής επετείου.

    Τίνα και Μιχάλης Κρασάκης  photo credit: Katoufas Brothers

    Κορυφαίες υπογραφές

    Πίνακες ζωγραφικής με υπογραφές από τις θρυλικές φιγούρες της εποχής. Φιλέλληνες όπως οι Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν αλλά και τους ημέτερους Νικηφόρο Λύτρα, Θεόδωρο Ράλλη, Θεόδωρο Βρυζάκη.

    Φιγουράρει ανάμεσά τους το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό, του γιου του Γύζη, Τηλέμαχου και οι πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κόλνμπεργκερ του 1834. Οι μόνες -παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.

    Ταξίδι στο χρόνο

    Πρόκειται για 167 εκθέματα που προέρχονται από τη Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη.

    Τα ανεκτίμητα αυτά έργα αποτελούν οδηγούς σε ένα ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα της Παλιγγενεσίας και του Φιλελληνισμού. Συνεχίζεται στα χρόνια του αγώνα και της ανεξαρτησίας. «Παρακολουθεί» τον σκλαβωμένο από τους Οθωμανούς ελληνικό λαό μέσα από το πρίσμα των περιηγητών και από το βλέμμα των εικαστικών. Για να φτάσει στα απτά κεντήματα και τα περίτεχνα κοσμήματα, τις ασημένιες πόρπες, τα σφυρήλατα όπλα και να ολοκληρωθεί με τις πολύτιμες εκδόσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

    Νικηφόρος Λύτρας: Προσωπογραφία της Βασίλισσας Όλγας photo credit: Katoufas Brothers

    Η περίφημη Συλλογή

    Η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη εδράζει στην Κολωνία της Γερμανίας περιλαμβάνοντας συνολικά 1500 αντικείμενα.

    Η περίφημη Συλλογή παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημοσίως στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της. Η σημασία του γεγονότος φορτίζεται ακόμη περισσότερο επειδή πρόκειται για προσωπική «κατάθεση». Τα εκθέματα «επιστρέφουν» στη γενέτειρα του πάλαι ποτέ δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη. Και όχι φερ’ ειπείν στην Αθήνα, όπως θα περίμενε κανείς από το εύρος και την αξία της Συλλογής.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε επιμέρους ενότητες ή «πυξίδες». Την οργάνωσή της πραγματοποίησε ο γενικός επιμελητής της διοργάνωσης, ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

    Προσωπική εμπλοκή

    Η έκθεση διοργανώνεται εδώ και αρκετό καιρό. Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης, ο Δημήτρης Ανδρεαδάκης και οι ίδιοι οι συλλέκτες Μιχάλης και Τίνα Κρασάκη συναντήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρόσκληση της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα Χανιά.

    Παρούσα στη συνάντηση και η υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κατερίνα Σχοινά. Υπήρξε η κορυφαία κριτικός βιβλίων και μεταφράστρια αγγλικής λογοτεχνίας στην Αθήνα προτού αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στο πλευρό της Προέδρου.

    Ludwig Kollnberger Έλληνες και Βαυαροί στρατιώτες σε ώρα ανάπαυλας 1834

    Ένα βιβλίο κόσμημα

    Η έκεθση επισφραγίζεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις: Ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

    Περιλαμβάνει κείμενα από διαπρεπείς επαγγελματίες: Τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού  Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη, την Κατερίνα Σχινά, το συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη, τον ιστορικό-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, τον επιμελητή της έκθεσης Δημήτρη Ανδρεάδακη.

    Συμπεριλαμβάνει χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Πρόεδρο της Πινακοθήκης Χανίων Γιάννη Γιαννακάκη.

    Επαυξημένη πραγματικότητα

    Η σύγχρονη τεχνολογία απολαμβάνει ξεχωριστό ρόλο στην έκθεση Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη.

    Σε συνεργασία με ειδική ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης.

    Παράλληλα δηλαδή, θα πραγματοποιείται ψηφιακή ανάγνωση της πληροφορίας για κάθε έργο. Με τη νέα τεχνολογική ορολογία, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης

    Θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων. Ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης.

    Η αλληλεπίδραση με την επαυξημένη πραγματικότητα, προσφέρει στους χρήστες πρωτόγνωρη εμπειρία. Αποκτούν με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

    Ιστορικά κειμήλια μεταφράζονται και επικαιροποιούνται στη γλώσσα του σήμερα.

     Ασημένια φιλιγκράν καρφίτσα στήθους, π.1810

    Η ομάδα του πολυτεχνείου του Πολυτεχνείου Κρήτης

    Ο αναπληρωματικός καθηγητής Δημήτρης Ανδρεαδάκης και ο καθηγητής Πάνος Παρθένιος, η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Γεροπάντα και η επικ. καθηγήτρια (υπό διορισμό) Άννα Καραγιά -όλοι από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Επιπλέον, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αικατερίνη Μανιά από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.ν

    Επίσης τα εργαστήρια: Εικαστικών Τεχνών – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ψηφιακών Μέσων (Digital Media Lab) – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η Ερευνητική Ομάδα SURREAL (Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

    Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος»: Το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, με έτος ίδρυσης το 1899.

    Θεόδωρος Π. Βρυζάκης, Νεαρή Ελληνίδα π.1865

    Πληροφορίες

    Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει την έκθεση στις 30 Οκτωβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη των Χανίων.

    Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

    30 Οκτωβρίου 2021 – 30 Μαρτίου 2022

    Διαβάστε επίσης: Έμιλυ Τσίγκου: Στο Λονδίνο η αγορά της τέχνης μετά τον κορονοϊό

    Ναυτιλία και Τέχνη: Έκθεση από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ