• Πολιτισμός

    Αντώνιος Κομνηνός: Η έκθεση του μεγάλου ευεργέτη στη γενέτειρα Σύρο

    Αντώνιος Κομνηνός, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα το 2017


    Μεγάλη έκθεση γύρω από το 1821 παρουσιάζει το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός του φερώνυμου εφοπλιστή στη Σύρo.

    Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τo Ίδρυμα παρουσιάζει φιλελληνικά έργα από την εντυπωσιακή συλλογή του.

    Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα φιλελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, φιλοτεχνημένα από ξένους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη χώρα μετά την απελευθέρωση.

    Ξεχωρίζουν γνωστά ονόματα όπως ο Πέτερ φον Χες (Peter von Hess 1792-1871), ο Λούντβιγκ Λάνγε (Ludwig Lange 1808-1868), ο Κρίστιαν Περλμπργκ (Christian Perlberg 1806-1884).

    Παρουσιάζεται επίσης το λιθογραφημένο λεύκωμα προσωπογραφιών του Καρλ Κραζάιζεν (Karl Krazeisen 1794-1878).

    Η έκθεση συμπεριλαμβάνει και τα έργα των πιο διακεκριμένων εκπροσώπων της ελληνικής ζωγραφικής: Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878), Φραντσέσκο Πίγκε (Francesco Pige 1822-1862) και Διονύσιου Βέγια (1819-1884).

    Ορισμένα από αυτά πρέπει να αποκτήθηκαν σε πρόσφατες δημοπρασίες.

    Μαζί με τα αθηναϊκά τοπία, τα πορτραίτα και τις ιστορικές σκηνές εκτίθενται και φιλελληνικά αντικείμενα εξαιρετικής ποιότητας όπως ρολόγια, όπλα και κοσμήματα.

    Η έκθεση επιχειρεί να γεφυρώσει τη διακεκομμένη ιστορία του ελληνισμού πλαισιώνοντας την έκθεση με σύγχρονους δημιουργούς.

    Yassonas

    Παρουσιάζει δημιουργίες του Yassonas (Cacao Rocks), στα οποία ο γνωστός δημιουργός μεταλαμπαδεύει κομμάτια της ιστορίας στο δικό του σύγχρονο αφήγημα.

    Την έκθεση ολοκληρώνουν οι «χειροποίητες» φωτογραφικές δημιουργίες των Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γκεόργκιεφ (Anatoli Georgiev), ως μέρος ενός πρωτότυπου καλλιτεχνικου εγχειρήματος το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2022.

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει οι Δρ. Φανή Μαρία Τσιγκάκου και η διευθύντρια του Ιδρύματος Ε. Κομνηνός Ιφιγένεια Μποτζάκη.

    Ο Αντώνης Κομνηνός κατάγεται από τη Σύρο καθώς ο πατέρας του Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Ερμούπολη. Ο εφοπλιστής τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ευεργέτη του τόπου του.

    Μέσω του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός ανακαινίσθηκε η μεγαλοπρεπής Πινακοθήκη Κυκλάδων όπου τώρα πραγματοποιείται και η φιλελληνική έκθεση.

    Στο παρελθόν έχει οργανώσει χορηγίες καλλιτεχνικών και θεατρικών δράσεων. Έχει αναλάβει τη φωταγώγηση του κτιρίου των Λοιμοκαθαρτηρίων και τη στήριξη της Ορθόδοξης Επισκοπής.

    Επί δημαρχίας Γιώργιου Μαραγκού το 2017 ο Αντώνης Κομνηνός ανακυρήθχηκε επίτιμος δημότης Ερμούπολης.

    Όταν ο πλοιοκτήτης παρέλαβε την τιμητική πλακέτα ευχήθηκε η κόρη του Αθανασία Κομνηνού και η εγγονή του (από τον πρώτο γάμο της), να συνεχίζουν το κοινωφελές του έργο.

    Όπως σημείωσε τότε ο δήμαρχος:

    «Ο κ. Κομνηνός ένθερμος υποστηρικτής και φίλος του νησιού μας, τα τελευταία έτη, έχει συμβάλει στην αναβάθμιση και προβολή των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων της Σύρου, διαμέσου του εξωραϊσμού κτιριακών πολιτιστικών υποδομών, της διοργάνωσης σπουδαίων εικαστικών εκθέσεων σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη και με καταξιωμένους καλλιτέχνες, της παρουσίασης εξαιρετικών θεατρικών παραστάσεων, τα έσοδα των οποίων διέθεσε σε φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, της οικονομικής συνδρομής του σε ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα εν γένει της συμβολής του στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού».

    Η τιμητική εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης Διαστρωματώσεις με νέα έργα του κορυφαίου σύγχρονου έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου (παρουσία του). Επρόκειτο για ακόμη μία χορηγία του Ιδρύματος.

    Παλαιότερη δημιουργία του γλύπτη με τίτλο Ορίζοντες τοποθετήθηκε τότε (και πάλι με δική του χρηματική προσφορά) στην προκυμαία της Ερμούπολης.

    Ο Βαρώτσος εξάλλου απολαμβάνει διεθνή φήμη λόγω των δημόσιων έργων του στην Ευρώπη και στην Αμερική.

    Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα που συμμετείχε στην τιμητική εκδήλωση, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αθόρυβη κοινωφελή δράση του Κομνηνού και στην Αθήνα: Αποκάλυψε ότι συμμετείχε και εκείνος στην τεχνολογική αναβάθμιση του ανακαινισμένου κτιρίου.

    Εν συνεχεία, η διευθύντρια και ιστορικός τέχνης αναφέρθηκε στη σημασία του Βαρώτσου στην τέχνη της γλυπτικής: Παρατήρησε ότι ο Δρομέας (το εμβληματικό γλυπτό του στην είσοδο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας) θεωρείται «εγγονός της Νίκης της Σαμοθράκης».

    Εκείνη η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη συγκίνηση στην κατοικία του Αντώνη Κομνηνού στην περιοχή Βαπόρια, με θέα τον Αγιο Νικόλαο, παρουσία των ισχυρότερων εφοπλιστών της χώρας.

    Ο προσωπικός χώρος του Αντώνη Κομνηνού μοιάζει περισσότερο με ζωντανή έκθεση από τη μουσειακή ποιότητα των έργων που τον περιστοιχίζουν.

    Πληροφορίες:

    Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη – Σύρος

    Εγκαίνια: 19 Ιουνίου 2021 στις 20.00

    Διάρκεια έκθεσης έως 31 Ιουλίου 2021

    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 13.00 και 18.30 – 22.00. Τετάρτη: 18.30 – 20.00

    Διαβάστε επίσης

    Α. Κομνηνός: Διπλά κερδισμένη η Horizon Tankers από δύο πωλήσεις πλοίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ