• Architecture & Design

    Nonagriam Twins στην Άνδρο

    Nonagriam Twins στην Άνδρο


    Θυμόμαστε τις θερινές κατοικίες της Άνδρου – με την υπογραφή του Πραξιτέλη Κονδύλη και του αρχιτεκτονικού γραφείου Α31 – που ανταγωνίστηκαν χιλιάδες άλλες προτάσεις αρχιτεκτονικών γραφείων του εξωτερικού πριν βγουν νικητές.

    Μόλις δύο χρόνια πριν, την πρώτη θέση και μαζί την τεράστια διάκριση των βραβείων του Architizer A+ Awards, κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο A31, μια από τις λίγες ελληνικές συμμετοχές στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό. Έχοντας να ανταγωνιστεί χιλιάδες αρχιτέκτονες με προτάσεις από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, το έργο NONAGRIAM TWINS με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, απέσπασε την πρωτιά.

    Ο Πραξιτέλης Κονδύλης, ιδρυτής και αρχιτέκτονας του γραφείου, είχε τότε αναφέρει πως: «Η κατάκτηση του 1ου Βραβείου, είναι μία μεγάλη και τιμητική διάκριση τόσο για το γραφείο μας, όσο και για τη σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική εν γένει. Μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μέσω της Αρχιτεκτονικής τις ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες και τον Πολιτισμό αυτής της χώρας».

    Πραξιτέλης Κονδύλης
    Πραξιτέλης Κονδύλης

    Το αποτέλεσμα παραμένει υπόδειγμα Δωρικής απλότητας και αριστοτεχνικού σχεδιασμού έως σήμερα, ενώ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει την σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική στο παγκόσμιο στερέωμα, θέτωντας παράλληλα νέους κανόνες.

    Ας θυμηθούμε όμως τις λεπτομέρειες. Οι οποίες, σαφέστατα, δεν είναι ποτέ απλώς λεπτομέρειες, όπως συνήθιζε να λέει ο θρυλικός Charles Eames.

    To βραβευμένο πρότζεκτ αποτελείται από δύο θερινές κατοικίες (οι οποίες καλύπτουν περίπου 600m2 σε οικόπεδο 9200m2.) στην περιοχή Παλαιόπολη/Χειμωνίκη της Άνδρου. Με θέα στο Αιγαίο, ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές του νησιού, τις κοιλάδες και τους καταρράκτες, οι κατοικίες αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής, προφέροντας όλα όσα θα ονειρευόταν κανείς να περιλαμβάνει ένα καλοκαιρινό καταφύγιο στην Ελλάδα.

    Η πρώτη κατοικία αποτελείται από σαλόνι/τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο, δύο υπνοδωμάτια με θέα στη θάλασσα, ένα υπόγειο master bedroom και έναν ανεξάρτητο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο. Μια σκάλα συνδέει οργανικά την κατοικία με μια υπάρχουσα φυσική πέτρινη σπηλιά.

    Η δεύτερη, αποτελείται από σαλόνι/τραπεζαρία, κουζίνα, μπάνιο, ένα υπνοδωμάτιο με θέα στη θάλασσα και δύο υπόγεια υπνοδωμάτια «en-suite», προσβάσιμα μέσω ενός εσωτερικού αίθριου. Αυτό το σπίτι διαθέτει επίσης έναν ανεξάρτητο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο. Ενώ και οι δύο κατοικίες διαθέτουν υπόγειο και πισίνα.

    Ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός του συγκροτήματος φέρει καθαρές, μοντέρνες γραμμές και συνδέεται οργανικά με το φυσικό τοπίο της Άνδρου. Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο των κατοικιών, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης. Η στέψη των κατοικιών επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο πλακών – στεγάστρων από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες για λόγους πλήρους ένταξης στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως ” φυτεμένα δώματα” – “green roofs”. Το αποτέλεσμα είναι δύο κατοικίες υψηλής αισθητικής αξίας, που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα, ενώ παρέχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

    Παράλληλα, τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση των κατοικιών επιτυγχάνεται με σύστημα γεωθερμίας, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες, τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πράσινες στέγες συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με την ομορφιά του κυκλαδικού φυσικού τοπίου.

    //

    https://www.a31.gr/

    Αρχιτεκτονική: Πραξιτέλης Κονδύλης

    Ομάδα μελέτης: Ηρώ Παπαδοπούλου, Στέφανος Νασόπουλος

    Διαβάστε επίσης:

    Μύκονος: Λατύπη – Μια σύγχρονη παρέμβαση στο κυκλαδίτικο τοπίο

    Εξοχικές κατοικίες στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ