• Architecture & Design

    Apothalassia House: Μια θερινή κατοικία που χάνεται στο τοπίο


    Στόχος του αρχιτεκτονικού γραφείου DOTN ήταν η δημιουργία μιας θερινής κατοικίας που να ενυπάρχει, σχεδόν να χάνεται, στο τοπίο.

    Το Apothalassia House βρίσκεται στο Βαρκό στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από την ανατολική ακτή της Λευκάδας.

    H περιοχή βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, όπου παρατηρούνται οι κυματισμοί της «Αποθαλασσίας». Κύριο γνώρισμά τους, ειδικά στο ανοικτό πέλαγος, είναι ότι έχουν όψη λεία και αδιάσπαστη επιφάνεια· οι κορυφές τους δεν σκάνε, δεν ασπρίζουν. Τα κύματα της αποθαλασσσίας αποκτούν ελάχιστο ύψος, ενώ το μήκος τους αυξάνεται φτάνοντας στην ακτή όπου σβήνουν απότομα.

    Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη τοπογραφία του site ενέπνευσαν την αρχιτεκτονική σύνθεση.  Στόχος ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας διακοπών που να ενυπάρχει, σχεδόν να χάνεται, στο τοπίο.

    Η σύνθεση αποτελείται από δύο στοιχεία, την ισόγεια κύρια κατοικία που φιλοξενεί 6 άτομα και τον υπόσκαφο ξενώνα που φιλοξενεί ακόμη 4.

    Η κύρια κατοικία, στην κορυφή του λόφου, αναδύεται από το έδαφος σαν ένας κυματισμός. Η βόρεια όψη της παραμένει «θαμμένη» δημιουργώντας πρόσβαση στο φυτεμένο της δώμα. Τα μεγάλα ανοίγματα και η διάταξη των χώρων επιτρέπουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της θέας ενισχύοντας παράλληλα την αίσθηση της επαφής με τον περιβάλλοντα χώρο.

    Ο ξενώνας τοποθετήθηκε ως μια ανεξάρτητη υπόσκαφη κατασκευή  στη βάση του λόφου. Εδώ, η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός και η πρόσβαση όλων των χώρων στην όψη και τη θέα αποτέλεσαν βασικές κατευθύνσεις για το σχεδιασμό. Εξωτερικά η όψη, που εκτείνεται καμπυλόμορφα πέρα από τον κτιριακό όγκο, έρχεται να συμπληρώσει τον «κυματισμό» της κύριας κατοικίας και να εντάξει τη σύνθεση στο τοπίο σαν ένα ενιαίο σύνολο.

    Οι εξωτερικοί χώροι και των δύο τμημάτων της σύνθεσης αποτελούν αδιάσπαστη συνέχεια των εσωτερικών. Οι πέργκολες, οι πισίνες, τα καθιστικά και όλες οι διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο ακολουθούν την έννοια του κύματος και απλώνονται γύρω από τους εσωτερικούς χώρους ενθαρρύνοντας την υπαίθρια ζωή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη χρήση φυσικών υλικών με στόχο το ελάχιστο οπτικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η εξωτερική τοιχοποιία από Rammed earth – μια τεχνική συμπίεσης φυσικών πρώτων υλών όπως χώμα, ασβέστης, χαλίκι- προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις όψεις κάνοντάς τες να δείχνουν σαν συνέχεια του υπεδάφους. Παράλληλα λειτουργούν ως θερμική μάζα, η οποία μονώνει τα κτίρια συμβάλλοντας στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους.

    Σε συνδυασμό με τη φύτευση των δωμάτων, τη χρήση γεωθερμίας και την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και αερισμού, οδηγούμαστε σε δύο αρκετά ανεξάρτητα ενεργειακά κτίρια.

    ARCHITECTURE: https://dotn.gr/

    Διαβάστε επίσης

    Το σπίτι κάτω από το κάστρο



    ΣΧΟΛΙΑ