• Architecture & Design

    Το σπίτι κάτω από το κάστρο


    Ένα από τα πιο άχρονα (και εντούτοις “βουτηγμένα” στην ιστορία) και αγαπημένα αρχιτεκτονικά διαμάντια, βρίσκεται στην Κορώνη και η υπέροχη ανακαίνιση του φέρει την υπογραφή της Ελένης Τσιγαρίδα και της ομάδας της.

    Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε από την Ελένη Τσιγαρίδα και το στούντιο των Aiolou Architects, αλλά αυτό το όμορφο ακίνητο δίπλα στη θάλασσα χτίστηκε διαδοχικά μέσα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα – με το αρχικό κτίριο από πέτρα και λάσπη από τούβλα να παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Και κάπως έτσι, μια σειρά από όλο και λιγότερο επιτυχημένες προσθήκες και επεκτάσεις σε αυτόν τον πυρήνα δημιούργησαν έναν περίεργο, αλλά υπέροχο συνδυασμό υλικών και χρήσεων χώρων.

    Μέσω της διαδικασίας αφαίρεσης, οι χώροι που αποκαλύφθηκαν δίνουν μια κάποια θεατρική αίσθηση και έτσι αποφασίστηκε να περιοριστούν οι παρεμβάσεις σε ένα πολύ διακριτικό σύνολο έργων φόντου που δένει τελικά τους χώρους μεταξύ τους. Όπου ήταν δυνατόν, διατηρήθηκαν τα αρχικά υλικά, αλλά τροποποιήθηκε ο συνδυασμός χρωμάτων ώστε να συνδυαστούν αντίθετα υλικά, όπως τα ξύλινα δάπεδα με το μωσαϊκό από σκυρόδεμα και γυαλισμένο ή επεξεργασμένο σκυρόδεμα.

    Οι μεγάλες αίθουσες διατηρήθηκαν ανοιχτές αναδεικνύοντας έτσι τόσο το άπλετο φως όσο και τη μαγευτική θέα στη θάλασσα. Ο χώρος της κουζίνας που χρειαζόταν ένα πλήρες λίφτινγκ επανασχεδιάστηκε με ένα μίνιμαλ τραχύ στυλ.

    Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου που βλέπει σε μια μικρή ιδιωτική παραλία οργανώθηκε με έναν συνδυασμό καθιστικών και σκιερών χώρων με δευτερεύοντες ανοιχτούς που δείχνουν το δρόμο προς τη θάλασσα.

    ABOUT THE ARCHITECTS

    Το στούντιο των ETSI Architects ιδρύθηκε από την βραβευμένη αρχιτέκτονα συνεργάτη της Aiolou Architects, Ελένη Τσιγαρίδα, και μια έμπειρη ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών, οι οποίοι επικεντρώνονται στον προσαρμοσμένο σχεδιασμό και ασχολούνται με την κατασκευή ανακαινίσεων και νέων κτιρίων σε τοπικό επίπεδο. Με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας, πάθος για το design και βαθιά γνώση της τοπικής αρχιτεκτονικής, των υλικών και των τεχνικών δημιουργούν μοναδικούς χώρους ζωής.

    //

    https://www.etsi.design/

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Ai Weiwei προκαλεί τον Claude Monet

    Apartment obsession στη Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ