• Business

    Ξυνό Νερό: Ισχυρές επιδόσεις και διεθνής αναγνώριση εν μέσω δικαστικής διαμάχης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Μάκης Ιωσηφίδης, Άνθιμος Μπιτάκης

    Μάκης Ιωσηφίδης, Άνθιμος Μπιτάκης


    Τον περασμένο Αύγουστο, σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times συμπεριέλαβαν το Ξυνό Νερό στα δέκα καλύτερα ανθρακούχα νερά παγκοσμίως.

    «Αν αναζητάτε μια ιδιαίτερη γεύση στο νερό σας, οι φυσαλίδες του “Ξυνό Νερό” από την Ελλάδα δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο» γράφει η αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

    Το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό με το brand «Ξυνό Νερό Φλώρινας» αναβλύζει από τις πηγές του ομώνυμου χωριού σε υψόμετρο 650 μέτρα, 30 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και τη διαχείριση έχει ο Δήμος Αμύνταιο με την εταιρεία Ξινό Νερό Μονομετοχική ΑΕ Ο.Τ.Α.

    Ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων

    Η εταιρεία, με μόνο μέτοχο τον Δήμο Αμύνταιο και πρόεδρο του Δ.Σ.  τον απερχόμενο δήμαρχο Άνθιμο Μπιτάκη (δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές), πέτυχε πέρυσι να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 43,2% στα 3,3 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ το 2021. Και για φέτος έχει θέσει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, στα 4,5 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη πιάσει τον τζίρο του 2022 στο εννεάμηνο του 2023. Αντίθετα τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 41,98% στις 282.792 ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στις 220.322 καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 42,19%.

    Το δικαστικό σίριαλ

    Οι επιδόσεις αυτές έρχονται εν μέσω μιας δικαστικής διαμάχης που έχει ξεκινήσει από το 2020, με τη γενεσιουργό αιτία να χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν και με πρωταγωνιστές νυν και πρώην δημάρχους της πόλης Αμύνταιο.

    Η «Ιωσηφίδης – Ξινό Νερό ΑΕ» υπό τον Μάκη Ιωσηφίδη, πρώην δήμαρχο Αμύνταιου την τετραετία 2010-2014, κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Ξινό Νερό Μονομετοχική ΑΕ τον Οκτώβριο του 2020 διεκδικώντας το ποσό των 3,537 εκατ. ευρώ για ακύρωση σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιρειών.

    Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η Ξινό Νερό επί της συγκεκριμένης αγωγής, ήδη εκδόθηκε η με αριθμό 20/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Φλώρινας, η οποία απέρριψε εκ του συνολικού αιτηθέντος χρηματικού ποσού των 3.537.830,51 €, το αγωγικό κονδύλιο ποσού 1.000.000 ευρώ περί ηθικής βλάβης.

    Ως προς τα λοιπά αγωγικά κονδύλια και μετά την έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ, η αγωγή αυτή συζητήθηκε στις 29-09-2022 και στις 31-08-2023 εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 16/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Φλώρινας που απέρριψε και τα λοιπά αγωγικά κονδύλια.

    Όπως αναφέρει η διοίκηση της Ξινό Νερό, με την αγωγή που κατέθεσε η Ιωσηφίδης Ξινό Νερό «συνομολόγησε ότι  οφείλει προς εμάς, για την ανεξόφλητη αξία διαδοχικών αγορών προϊόντων μας, το ποσό των 592.894 ευρώ».

    Ποσό το οποίο, όπως αναφέρει έχει «αναγνωριστεί από την εταιρεία, αλλά έχει προταθεί, μεθοδευμένα, προσχηματικά και με καταδολιευτική πρόθεση, έναντι αυτών ένσταση συμψηφισμού με δήθεν ανταπαιτήσεις της εναντίον της εταιρίας μας, με αποτέλεσμα να καλύπτονται από την εκκρεμοδικία και να μην μπορούν να διεκδικηθούν αυτοτελώς, πριν από την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της με αριθμό 19/26-10-2020 αγωγής της «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ – ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ» κατά της εταιρείας μας».

    Η επισήμανση του ορκωτού

    Πάντως ο ορκωτός λογιστής που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις εκφράζει έμφαση στο θέμα που αφορά την επίδικη υπόθεση, χωρίς ωστόσο να διατυπώνει γνώμη με επιφύλαξη. Όπως αναφέρει «κατά της εταιρείας έχει ασκηθεί αγωγή από τρίτο, διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ποσού ευρώ 2.538 χιλ. περίπου. Η τελική έκβαση της αγωγής αυτής (η οποία πρωτοδίκως με την αρ. 16/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Φλώρινας, απερρίφθη), δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο και, ως εκ τούτου, δεν έχει σχηματιστεί οποιαδήποτε πρόβλεψη στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις σε σχέση με την αγωγή αυτή».

    Στον αναπτυξιακό επένδυση για νέα μονάδα

    Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης η εταιρεία, όπως αναφέρει η διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις,  κάνει το τελευταίο διάστημα συντονισμένες προσπάθειες σε όλους του τομείς (χρηματοδοτικά, αδειοδοτικά, διαδικαστικά κλπ.) στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέας σύγχρονης και ιδιόκτητης μονάδας παραγωγής προϊόντων Ξινού Νερού, αλλά και στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτικών πόρων κι εργαλείων, για την ανεμπόδιστη κι απρόσκοπτη πραγματοποίηση της επένδυσης.

    Στην κατεύθυνση αυτή έχει υποβάλλει δύο προτάσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022:

    • υποβολή επενδυτικού σχεδίου για την υπαγωγή της εταιρείας στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για την «Ίδρυση νέας σύγχρονης και περιβαλλοντικά φιλικής μονάδας εμφιάλωσης φυσικού ανθρακούχου νερού της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ (υποβλήθηκε 29/10/2022).
    • υποβολή επενδυτικού σχεδίου για την υπαγωγή της εταιρείας στο καθεστώς «Αγροδιατροφής – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ (υποβλήθηκε 30- 12-2022).

    Από αυτές τις δύο προτάσεις η πρώτη πρόταση για την ίδρυση νέας μονάδας απορρίφθηκε στις 30-6-2023 ως μη πληρούσα όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις του Ν. 4887/22. Στις 10-7-2023 υποβλήθηκε ένσταση σχετικά με τους λόγους απόρριψης της πρότασης. Η υποβολή ένστασης είχε επιτυχή κατάληξη καθώς η επιτροπή ενστάσεων του άρθρου 119 του Αναπτυξιακού Νόμου έκανε δεκτή την ένσταση που υποβλήθηκε.

    Επιπλέον η δημοτική επιχείρηση του Αμύνταιου, γνωστή για τα προϊόντα «Ξυνό Νερό Φλώρινας», προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με την Prodrinks Ε.Π.Ε. και στόχο να αυξήσει το κύκλο εργασιών της και να επεκταθεί σε νέες αγορές.

    Η Prodrinks Ε.Π.Ε. αναλαμβάνει την διάθεση σε πανελλαδική κλίμακα του προϊόντος «Ξυνό Νερό» σε όλες τις διαθέσιμες και διατιθέμενες εμφιαλώσεις. Επιπλέον, αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής και εν γένει του εργοστασίου εμφιάλωσης καθώς και την καθοδήγηση σε θέματα εμπορικής πολίτικής και εδραίωσης του brand στην αγορά.

     Διαβάστε επίσης

    Δ. Μαλάμος (Πλαστικά Θράκης): Το όπλο απέναντι στον ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους

    ΑΒ Βασιλόπουλος: Από το Μαρούσι το comeback της αλυσίδας

    Ελληνικοί Χυμοί: Οι επιδόσεις στην πρώτη χρήση υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ