• Business

    Ελληνικοί Χυμοί: Οι επιδόσεις στην πρώτη χρήση υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος-EOS Capital: Αποκτούν το πλειοψηφικό πακέτο της «Ελληνικοί Χυμοί»

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Μια ανάσα από τα 30 εκατ. ευρώ έφτασαν πέρυσι οι πωλήσεις της Ελληνικοί Χυμοί στην πρώτη χρήση μετά την εξαγορά από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη.

    Ο τζίρος της Ελληνικοί Χυμοί αυξήθηκε κατά 17,79% και διαμορφώθηκε στα 29,7 εκατ. ευρώ ωστόσο οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις ροκάνισαν την κερδοφορία.

    Πτώση στην κερδοφορία

    Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες ενοποιούνται στις οικονομικές καταστάσεις της Bespoke SGA Holdings ΑΕ συμφερόντων του κ. Θεοδωρόπουλου που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,88% και διαμορφώθηκαν στα 5,96 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε κατά 25,9% στα 3,068 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Σημαντική μείωση αποτυπώθηκε στα κέρδη προ φόρων, που υποχώρησαν κατά 45% στα 2 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ ενώ και τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα 1,445 εκατ. ευρώ από 3,008 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα εκτοξεύτηκαν στα 8,991 εκατ. ευρώ από 371.787 το 2021.

    Ικανοποίηση για τις επιδόσεις

    Οι επιδόσεις πάντως κρίνονται ικανοποιητικές από τη διοίκηση της Ελληνικοί Χυμοί, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δημήτρης Κορκοντζέλος.

    Όπως σχολιάζεται στις οικονομικές καταστάσεις «τα αποτελέσματα και η οικονομική θέση της εταιρείας, όπως απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις, κρίνονται ικανοποιητικά.

    Οι πληθωριστικές τάσεις που εμφανίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εντάθηκαν μέσα το 2022 λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία με συνέπεια να αποτελέσουν πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και σαφώς επηρέασαν και την πορεία εργασιών της εταιρείας κυρίως λόγω αύξησης των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας».
    Αποπληρωμή δανείου

    Τη φετινή χρονιά η εταιρεία αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 10,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό της από 24,8 εκατ. ευρώ σε 14,3 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από την Alpha Bank ύψους 25 εκατ. ευρώ.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέβαλε αποζημίωση για τερματισμό συμβατικής υποχρέωσης, για τον οποίο όμως δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες σε τι αφορά σημειώνοντας πάντως ότι το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2023 καθώς η εταιρεία θα αποζημιωθεί για το αντίστοιχο ποσό.

    Αναφορικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο την περιφέρεια Θεσσαλίας, σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις κα το προσωπικό της δεν εκτεθήκαν σε κίνδυνο ούτε και επηρεάστηκαν από τα φαινόμενα. Ωστόσο υπήρξε παύση των εργασιών για επτά μέρες, η οποία όμως δεν επηρέασε ουσιωδώς την επιχειρηματική δραστηριότητα της.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρείας στη νεοϊδρυθείσα Juice Invest A.E και στο τέλος του έτους ολοκληρώθηκε η απορρόφησή της από την Ελληνικοί Χυμοί.

    Διατήρηση όγκων πωλήσεων και κερδοφορίας

    Για την τρέχουσα οικονομική χρήση, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, θα διατηρηθούν οι όγκοι και το επίπεδο κερδοφορίας. Η Ελληνικοί Χυμοί, η οποία είναι γνωστή στην αγορά και με την επωνυμία, Viva, δημιουργήθηκε στη Λάρισα το 2003. Διατηρεί τέσσερις γραμμές παραγωγής με δυνατότητα εξαγωγής 34.000 κουτιών ανά ώρα. Μεταξύ των προϊόντων που παράγει είναι συσκευασμένοι χυμοί πορτοκάλι, μήλο, ανανάς, γκρέιπφρουτ, ρόδι και αρκετοί ακόμη. Συνεργάζεται μεταξύ άλλων με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά για παραγωγή χυμών private label.

    Διαβάστε επίσης

    Πώς χτίζουν Θεοδωρόπουλος – Ταμβακάκης την κοινή τους επένδυση

    Σάνα Μαρίν: Οι σέξι φωτογραφίες μιας πρώην πρωθυπουργού



    ΣΧΟΛΙΑ