• Business

    Ξεκίνησε τις business με τα κόκκινα δάνεια η Aktua


    Με “προίκα” ένα πακέτο δανείων ονομαστικής αξίας συνολικά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ της Alpha Bank (που θα επεκταθούν με επιπλέον δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017) ενεργοποιείται επισήμως στα τέλη Μαρτίου η Aktua Hellas (εταιρεία που ανήκει στην Alpha Bank και την ισπανική Aktua), η εταιρεία που έλαβε την πρώτη άδεια διαχείρισης “κόκκινων” δανείων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016.

    Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, τα πρώτα δάνεια που θα μεταβιβαστούν στο χαρτοφυλάκιο της Aktua θα είναι κυρίως στεγαστικά (χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε μικρά, μεσαία και μεγάλα), αλλά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα αυτών καλύπτονται από εμπράγματες εγγυήσεις, που συνήθως είναι ακίνητα.

    Η λογική στην οποία βασίζεται η Aktua Hellas είναι η παροχή λύσεων που δεν μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα. Διαθέτει δε, ευρύτατο «οπλοστάσιο» λύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις πρακτικές της Alpha Bank, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφού για μια τράπεζα κάποιες λύσεις δεν είναι πρόσφορες, όπως και η χρήση νομικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μια εταιρεία διαχείρισης. Ωστόσο, σε πρώτη φάση η Aktua δεν θα έχει δυνατότητα διαχείρισης των ακινήτων που περιέρχονται στην κατοχή της Alpha Bank, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το πλαίσιο που διέπει τις εταιρείες διαχείρισης “κόκκινων” δανείων.

    Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) στα 17,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 27,3 δισ. ευρώ, και ήδη στο τρίτο τρίμηνο του 2016 κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις, αφού μείωσε κατά 71% τα νέα NPEs. Ωστόσο, η Aktua είναι “ανοιχτή” και σε δάνεια άλλων τραπεζών, τα οποία μπορεί επίσης να διαχειριστεί αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από τις άλλες τράπεζες. Εκτιμάται ότι στα πρώτα πέντε χρόνια της λειτουργίας της, η Aktua θα διαχειριστεί “κόκκινα” δάνεια ονομαστικής αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων, είτε της Alpha Bank, είτε άλλων τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκαριστική ανατροπή: Βουτιά του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο: Υφεση 1,2%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας – Προβόπουλος ομονοούν: Kλείστε τώρα την αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ