• Big Story

    Tράπεζες: Στην αφετηρία deals 10 δισ. ευρώ – Η ακτινογραφία των ενδιαφερόμενων funds

    (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Δεκάδες funds από τη μια πλευρά και τέσσερις τραπεζικοί όμιλοι από την άλλη βρίσκονται στην εκκίνηση για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων μέσω πωλήσεων και deals. Οι τράπεζες υποχρεούνται να μειώσουν φέτος τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια κατά 5,8 δισ. ευρώ και κατά 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2018 και έτσι, έχουν διαμορφώσει σε πρώτη φάση ένα συνολικό πακέτο της τάξης των 10 δισ. ευρώ που είναι δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να αναδιαρθρωθούν το επόμενο δωδεκάμηνο.

    Πωλήσεις επιχειρήσεων, αναδιαρθρώσεις που φθάνουν ως και σε σύνολο κλάδων θα βρεθούν άμεσα στην ημερήσια διάταξη και ήδη οι τράπεζες προτείνουν σε funds διαφόρων κατηγοριών επενδυτικές ευκαιρίες. Ανάλογο με το είδος των assets, τα funds μπορεί να είναι από πιο παραδοσιακοί επενδυτές ως και distress funds.

    Επί του παρόντος γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή όσο αφορά τα τιμήματα, ειδικά για λιγότερο ελκυστικά assets, για τα οποία δίνονται πολύ χαμηλές προσφορές ενώ μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, της κλωστοϋφαντουργίας, του αγροτικού τομέα, των κατασκευών, της μεταποίησης αλλά και του ευρύτερου τομέα των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, είτε εταιρειών σε βαθύ κόκκινο, είτε δανείων πιο εύρωστων επιχειρήσεων αλλά με προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους.

    Στην ουσία υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες funds που συζητούν με τις ελληνικές τράπεζες:

    1. επενδυτές που ενδιαφέρονται για κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων που συνοδεύονται από σημαντικά ενέχυρα, ακίνητα εμπορικά και τουριστικά ή άλλου είδους.
    2. funds που εντοπίζουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και μέσω αναδιάρθρωσης και παροχής χρηματοδότησης, αλλά και τεχνογνωσίας, επιδιώκουν την ανάκαμψή τους
    3. επενδυτικά σχήματα που καταλήγουν σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και προτείνουν από κοινού αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες
    4. εταιρείες διαχείρισης που αυξάνονται συνεχώς και δημιουργούν τη δευτερογενή αγορά.

    Aπό τις οκτώ εταιρίες που έχουν λάβει άδεια διαχείρισης, οι τρεις είναι θυγατρικές ελληνικές τραπεζών (Alpha Bank σε σύμπραξη με την Aktua, Eurobank και Attica Bank, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Aldtidge EDC).

    Άδειες έχουν πάρει επίσης η UCI, θυγατρική της BNP Paribas, η Resolut που ειδικεύεται στην διαχείρηση ακινήτων, η Alvarez & Marsal και η Pillarstone, που ως τώρα είναι η μόνη που μπορεί να υποστηρίξει αναχρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων, όπως και η B2KAPITAL του ομώνυμου νορβηγικού ομίλου.

    Oι συνδυασμοί πάντως είναι άπειροι αφού υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ επενδυτικών κεφαλαίων ανά περίπτωση και οι τραπεζίτες γίνονται αποδέκτες ενδιαφέροντος από διεθνή funds για επιχειρήσεις βιώσιμες αλλά και για επιχειρήσεις υπερχρεωμένες που χρήζουν αναδιάρθρωσης.

    Το KKR που τοποθετήθηκε ήδη στην ελληνική αγορά μέσω της συνεργασίας με την Alpha Bank και την Eurobank, και όλα τα μεγάλα διεθνή funds όπως τα Fortress, Apollo, Baupost, Blackstone, Bain, Third Point, Oaktree, York Capital, Centerbridge, μεταξύ άλλων, βλέπουν ευκαιρίες σε κλάδους όπως καταρχάς ο τουρισμός, αλλά και στους κλάδους του εμπορίου, των τροφίμων και ποτών, της υγείας, των μεταφορών, των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως και στα ακίνητα, βρίσκονται στο επίκεντρο.

    Η ανακατάταξη του επιχειρηματικού χάρτη έχει ήδη ξεκινήσει αλλά χρειάζεται μια επιτάχυνση που μόνο το μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να δώσει. Στο πλαίσιο αυτό, και υγιείς Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές θα ενισχύσουν την παρουσία τους και όπως λέει στο mononews κορυφαίος τραπεζίτης, σε πολλά πεδία, θα «κονταροχτυπηθούν» στα ίσα με τους ξένους.

    Το ενδιαφέρον για τον τουρισμό είναι ενδεικτικό και οι πωλήσεις ξενοδοχείων εντός Αθηνών ή σε άλλες περιοχές συγκεντρώνουν σημαντικές προσφορές ήδη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, θα ενταθούν κινήσεις από πλευράς τραπεζών με καταγγελίες και αναδιαρθρώσεις ώστε το τοπίο την άνοιξη του 2018 να είναι διαφορετικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Πόσο κόστισε στην οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί πουλά χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη απόβαση της Pimco στην Ελλάδα: Tι ψάχνουν τα μεγάλα αφεντικά



    ΣΧΟΛΙΑ