• Big Story

    Δ. Μαντζούνης: Γιατί αναβάθμισε τους Αρώνη, Θεοδωρίδη και Φιλάρετο. Τα επόμενα σχέδια της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Ανεβάζει ταχύτητα στην διαχείριση των προβληματικών δανείων η Alpha Bank, εντάσσοντας το σύνολο των σχετικών εργασιών στον ίδιο τομέα ενώ ενισχύει την εταιρική διακυβέρνηση και προχωρά σε ακόμη πιο αποτελεσματικό σχήμα λειτουργίας.

    Η διοίκηση της τράπεζας υπό τον Δήμο Μαντζούνη αναβάθμισε τους τρεις Γενικούς Διευθυντές σε αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλου, με τον Γιώργο Αρώνη να αναλαμβάνει την ευθύνη τόσο για τη λιανική όσο και τις επιχειρήσεις, αλλά και το διεθνές δίκτυο της Alpha Bank και τον Σπύρο Φιλάρετο ως Chief Operating Officer να έχει την ευθύνη των οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου.

    Ο Γενικός Διευθυντής Αρτέμης Θεοδωρίδης ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, με τομέα ευθύνης το κρίσιμο «μέτωπο» των καθυστερήσεων και τη διαχείριση διαθεσίμων.

    Η Alpha Bank προχωρά γοργά παράλληλα, με την εσωτερική της δομή, σε κινήσεις που θα της επιτρέψουν να πετύχει το στόχο μείωσης των προβληματικών δανείων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ως το 2019.

    Η τράπεζα επιδιώκει το προβάδισμα έχοντας δύο συμφωνίες ανάθεσης της διαχείρισης, η μία για τα δάνεια λιανικής με την Aktua και η άλλη με το αμερικανικό fund KKR από κοινού με την Eurobank.

    εταιρεία διαχείρισης δανείων λιανικής ονομάζεται Cepal και είναι η μόνη μέχρι στιγμής που έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την κοινή εταιρεία της Alpha Bank και της ισπανικής Aktua η οποία μέσα στο 2016 εξαγοράστηκε από τη νορβηγική Lindorff.

    Η Cepal ξεκινά με χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, από το οποίο το ήμισυ είναι δάνεια με εξασφαλίσεις, ενώ το υπόλοιπο αφορά σε μη εξασφαλισμένα, κυρίως καταναλωτικά δάνεια.

    Σε επόμενη φάση, το χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ και ως τα τέλη του χρόνου η εταιρεία θα απασχολεί περί τα 200 άτομα προσωπικό που θα αναλάβουν την επικοινωνία με τους πελάτες.

    Η λογική στην οποία βασίζεται η Cepal είναι η παροχή λύσεων που δεν μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα. Διαθέτει δε, ευρύτατο «οπλοστάσιο» λύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις πρακτικές της Alpha Bank, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφού για μια τράπεζα κάποιες λύσεις δεν είναι πρόσφορες, όπως και η χρήση νομικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μια εταιρεία διαχείρισης.

    Τα εργαλεία της εταιρείας περιλαμβάνουν ακόμη και διαγραφές στις οποίες δεν προχωρούν εύκολα οι ίδιες οι τράπεζες.

    Το μοντέλο λειτουργίας της Cepal βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία με δίκτυο μεσιτών, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή.

    Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο μοντέλο θα πρέπει πάντως να αρθούν εμπόδια που έχουν να κάνουν με τη φορολογία ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης.

    Άμεσα πρόκειται να ληφθεί η άδεια και για την πλατφόρμα της KKR, στην οποία μετέχουν η ΑlphaBank και η Eurοbank και συζητούν να προσχωρήσουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική.

    Ο καταλύτης στη συνεργασία αυτή είναι το KKR, το οποίο μέσω της θυγατρικής του Pillarstone Europe, δίνει τεχνογνωσία αλλά και κεφάλαια για την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

    Με τους στόχους που έχει θέσει ο SSM να «τρέχουν», οι δύο συμφωνίες του Δήμου Μαντζούνη θεωρούνται κινήσεις ματ γιατί αξιοποιούν την τεχνογνωσία των πιο γνωστών funds διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού σε διεθνές επίπεδο.

    Η Alpha Bank στοχεύει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non PerformingExposures– NPEs) στα 17,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 από 27,3 δισ. ευρώ και ήδη στο τρίτο τρίμηνο καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις αφού μείωσε κατά 71% τα νέα NPEs.

    Yπό τον Δημήτρη Μαντζούνη, η Αlpha Bank βγαίνει μπροστά στο πρόβλημα των NPLs αφού συνδυάζει την εσωτερική διαχείριση με τις συνεργασίες με εξειδικευμένους τρίτους παρόχους, τόσο στη λιανική όσο και στην επιχειρηματική πίστη.

    Το μείγμα δράσεων της διοικητικής ομάδας της Alpha Bank και του CEO Δημήτρη Μαντζούνη περιλαμβάνουν ρευστοποιήσεις, διαγραφές και ρυθμίσεις ενώ ειδικά οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις είναι το βασικό εργαλείο.

    Η τράπεζα πέτυχε στο τρίτο τρίμηνο τη μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 71% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο και έχει ως στόχο την μείωση των NPEs κατά 36% στο τέλος του 2019 και των NPLs κατά 48%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Στο 0,44% το ποσοστό της Crédit Agricole έπειτα από μετατροπή ομολογιών σε μετοχές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤΕΡ: Υπέγραψε σύμβαση 7,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχείου στην Πάρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Τέλος» οι Coca-Cola Light και Zero: Πλέον όλα γίνονται απλά… Coca-Cola!



    ΣΧΟΛΙΑ