• Business

    Ξαφνικό ράλι στις μετοχές των εταιριών των Γεωργιόπουλου και Φράγκου: Όλο το παρασκήνιο

    Πήτερ Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Μπορεί η χθεσινή ημέρα να μην ήταν και η καλύτερη για τις διεθνείς χρηματαγορές, μετά τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν και προκάλεσαν ανάμικτα συναισθήματα στους επενδυτές, όμως ήταν μία πολύ καλή μέρα για τις μετοχές των ναυτιλιακών που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη – μεταξύ αυτών και δύο ελληνικές.

    Πρόκειται για την Genco Shipping & Trading του Πήτερ Γεωργιόπουλου και την Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου, που αμφότερες είδαν τις μετοχές τους να… εκτοξεύονται!

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc
    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc

    Ειδικότερα, η μετοχή της Genco «σκαρφάλωσε» στα 7,25 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 17,9%, ενώ η μετοχή της Navios ενισχύθηκε σε ποσοστό άνω του 10%, φτάνοντας στα 4,22 δολάρια.

    Γιατί όμως αυτό το ξαφνικό «ράλι» στις μετοχές των ναυτιλιακών, και δη εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών ξηρού χύδην φορτίου; Σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Amit Mehrotra, είναι πιθανό οι απότομες αυτές μεταβολές να μη σχετίζονται με θεμελιώδεις αλλαγές στον κλάδο.

    «Δε νομίζω ότι οι προσδοκίες για τα έσοδα των εταιρειών dry bulk αυξάνονται σε βάθος 12 μηνών και σαφέστατα οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί», παρατηρεί, εκτιμώντας πως το φαινόμενο αποδίδεται στις προσδοκίες για αμετάβλητα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως, οι οποίες «φιλτράρονται» σε αξιολογήσεις μετοχών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την κατακόρυφη άνοδο της τιμής της μετοχής της, η Navios Maritime Holdings είδε την Πέμπτη και τα προνομιούχα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της να φτάνουν σε υψηλό έτους, στα 46 σεντς του δολαρίου (όταν τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν κατρακυλήσει μόλις στα 18 σεντς) , μία εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ρευστότητας της ναυτιλιακής εταιρείας της Αγγελικής Φράγκου, που στις αρχές του έτους αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές.

    «Μέχρι σήμερα για φέτος ένα από τα λίγα μέρη όπου ο κόσμος έχει βγάλει λεφτά είναι το μη εξασφαλισμένο χρέος της Navios Maritime Holdings», σημείωσε με νόημα ο Amit Mehrotra.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/polis-chatziioannou-simfonia-tis-safe-bulkers-tin-royal-bank-scotland/63060



    ΣΧΟΛΙΑ