• Business

    Βιομηχανία: Η εθνική στρατηγική, το υψηλό κόστος ενέργειας και γιατί τρώμε γκολ από τα αποδυτήρια

    Σίμος Αναστασόπουλος


    Η ελληνική βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες περί στήριξής της, μια σειρά από στρεβλώσεις και φόροι δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και υπονομεύουν τη δυναμική του κλάδου, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες.

    Αυτό υπογράμμισαν «με μια φωνή» κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στο πλαίσιο  της διεξαγωγής του Συνεδρίου της Οικονομίας The Greek Economy Summit του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το CompeteGR. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σίμος Αναστασόπουλος παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται η Ελλάδα είναι πίσω και ολισθαίνει διαρκώς σε ανταγωνιστικότητα και τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εστιάζει στην μεταποίηση και την βιομηχανία.

    Στη χαμηλή συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ που φθάνει μόλις στο 9%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15% στάθηκε το μέλος του δ.σ. της «Ελληνικής Παραγωγής», Ευριπίδης Δοντάς, σημειώνοντας πως χρειάζεται να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και να γίνει πιο εξωστρεφές. «Δεν παράγουμε πολλά και διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά», ανέφερε χαρακτηριστικά και έσπευσε να στηλιτεύσει το υψηλό κόστος ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν οι εγχώριες βιομηχανίες.

    Όπως είπε ο έμπειρος βιομήχανος, το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι συγκριτικό μειονέκτημα καθώς είναι κατά 50% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις επιπλέον επιβαρύνσεις φορολογικές και άλλες που επιβαρύνουν υπερβολικά την παραγωγική διαδικασία. Ειδική μνεία έκανε στον ΕΦΚ, ο οποίος είναι πέντε φορές μεγαλύτερος απ’ ότι στην Γερμανία (στη μεγάλη τάση) αλλά και στις χρεώσεις για τις εκπομπές CO2, οι οποίες όπως είπε έχουν μπει με λάθος τρόπο. Ο κ. Δοντάς αναφέρθηκε πως πέρα από την φθηνή ενέργεια λείπουν και οι κατάλληλες υποδομές για τη μεταφορά της (διασυνδέσεις).

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος τόνισε πως ανέφερε πως μια μείωση 10% στο κόστος ενέργειας θα ανακουφίσει τις εταιρείες, και θα φέρει πολλαπλάσια έσοδα στα δημόσια ταμεία και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

    Όχι σε αποσπασματικές λύσεις

    Την έλλειψη ενός συντεταγμένου και συγκροτημένου σχεδίου για την βιομηχανία επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος), Αθανάσιος Σαββάκης, εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει να σταματήσει η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως χρειάζεται να δημιουργηθεί μια εθνική βιομηχανική πολιτική, η οποία θα καθορίζει όλες τις παραμέτρους για την τόνωση της παραγωγής ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ίδρυσης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά την καθυστέρηση που υπήρξε.

    Στο θέμα της εθνικής στρατηγικής για την βιομηχανία στάθηκε και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, λέγοντας πως είναι θέμα επιβίωσης καθώς οι ελληνικές βιομηχανίες πρέπει να στραφούν στις εξαγωγές καθώς η εσωτερική αγορά δεν έχει την απαραίτητη μάζα.

    Ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση

    Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τους ομιλητές, είναι ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που «ακούει» και έχει τη διάθεση να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να δώσει λύσεις, σε θέματα όπως οι υψηλοί φόροι και το μη μισθοδοτικό κόστος, με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. «Με τόσες επιβαρύνσεις δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός…  αντίθετα, τρως γκολ από τα αποδυτήρια», σημείωσαν χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ