• Business

    Compete.gr: Η πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να φέρει την επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο

    • Γιώργος Μανέττας


    Με βασικό στόχο να αναδείξουν τη σημασία της ανταγωνιστικότητας στην ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, κορυφαίοι εκπρόσωποι του εγχώριου επιχειρείν ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα του «Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας».

    Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Συμβουλίου, Σίμος Αναστασόπουλος παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία σε δημοσιογράφους, «απουσίαζε ένας πολύ-συμμετοχικός και ταυτόχρονα απλός μηχανισμός, ο οποίος να συνδέει διαδραστικά και ανεξάρτητα όλο τον παραγωγικό και επιχειρηματικό ιστό της χώρας». Για να προσθέσει πως: «Μέλημά μας είναι η δημιουργία κλίματος ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μέσα από τη συνεργασία, τη συμμετοχικότητα και κατά συνέπεια αλλαγής τρόπου θεώρησης των προκλήσεων.»

    «Η κατεύθυνση είναι μια: μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας ενώ και ο CEO της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των αλλαγών που χρειάζονται μέσα από συνεννόηση, ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και από τους πρωτεργάτες αυτή της πρωτοβουλίας, Γεώργιος Χαντζηνικολάου στάθηκε στην ανάγκη που υπάρχει να δημιουργηθούν πλατφόρμες συνεννόησης, ο Νικόλας Μπακατσέλος της Πυραμίς Μεταλλουργίας επεσήμανε πως η ανταγωνιστικότητα είναι μονόδρομος ενώ ο Βασίλης Καφάτος της Deloitte μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού.

    Η παρέμβαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας δεν θα περιορίζεται στη διαπίστωση των «κακών κειμένων», αλλά θα επεκτείνεται σε συγκεκριμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα προς μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Μια οικονομία που θα προάγει την παραγωγή, την καινοτομία και την εξωστρέφεια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    Μάλιστα, στα σχέδια είναι και η παρουσίαση σε ετήσια βάση ενός δείκτη, της Πυξίδας, η οποία θα εμβαθύνει στην ελληνική πραγματικότητα, συνδυάζοντας τους παγκόσμιους δείκτες με τα εθνικά στοιχεία.

    Ανάμεσα στις ενδεικτικές δράσεις που σκοπεύει να αναλάβει το Συμβούλιο είναι οι εξής:

     Ενίσχυση του Θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης
     Υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού από το ιδιωτικό τομέα
     Αμοιβή με βάση την παραγωγικότητα
     Αποδοχή της διαφορετικότητας και καταπολέμηση των στερεοτύπων (όπως των ηλικιακών διακρίσεων)
     Εξασφάλιση από την κυβέρνηση σταθερού πλαισίου για την άσκηση του επιχειρείν

     Φορολογικό πλαίσιο και ελάφρυνση φόρων και μη μισθολογικών επιβαρύνσεων
     Μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση για μια οικονομία δεξιοτήτων και όχι επαγγελμάτων

    Η ιδέα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, και πήρε «σάρκα και οστά» στις αρχές του 2019. Φιλοδοξία των ανθρώπων που την απαρτίζουν είναι να μεγαλώσει και να αποκτήσει περισσότερα μέλη, συμπεριλαμβανομένων όλων των κοινωνικών εταίρων.

    Το διοικητικό συμβούλιο του Συμβουλίου αποτελείται από τους εξής:

     Πρόεδρος: Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου και πρόεδρος και CEO της Πετσιαβάς Α.Ε
     Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
     Γραμματέας: Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και αντιπρόεδρος και CEO της SavvyCan A.E
     Γενική Διευθύντρια: Δρ. Βενετία Κουσία, μελος του δ.σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου

    Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO του ομίλου Aldemar, ο Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος και CEO της Capital Partners, ο Βασίλης Κάτσιος, Πρόεδρος και CEO της Pharmathen, ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Greece, ο Σωκράτης Λαζαρίδης, CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος και CEO της Πυραμίς Μεταλλουργία, ο Ηλίας= Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου, ο Μιχάλης Στασινόπουλος Εκπρόσωπος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και πρόεδρος της «Ελληνική Παραγωγή», ο Ιωάννης Σταύρου, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΕ, ο Συμεών Τσομώκος, Ιδρυτής και πρόεδρος του The Delphi Economic Forum και ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος.

    Τη συμβουλευτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Βασίλης Καφάτος, Εταίρος, Client & Industries της Deloitte Business Solutions (πρόεδρος), ο Βασίλης Αντωνιάδης, Senior Partner και CEO της The Boston Consulting Group Hellas, ο Ηλίας Λέκκας επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις, και ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ