• Business

    Βελτιωμένη αντιπρόταση στους ομολογιούχους ετοιμάζει η Folli Follie- Ορόσημο η γενική συνέλευση της 10ης Σεπτεμβρίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Του Γιώργου Μανέττα
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Folli Follie με τους ομολογιούχους, επί του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης της αμαρτωλής εταιρείας.

    Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και η επίτευξη συμφωνίας, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το αμέσως επόμενο διάστημα καθίσταται επιτακτική, καθώς η φθορά της εταιρείας θα είναι ραγδαία από εδώ και πέρα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως όσα αποθέματα υπήρχαν αρχίζουν και τελειώνουν ενώ τονίζουν πως η εταιρεία δεν μπορεί να πληρώνει για πολύ ακόμη τους προμηθευτές με μετρητά.

    Η διοίκηση της Folli επιδιώκει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τους ομολογιούχους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε έχει προγραμματισθεί η γενική συνέλευση της εταιρείας και να ενημερωθούν σχετικά οι μέτοχοι.

    «Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε επ’ αόριστον. Πρέπει να φθάσουμε σε κάποιου είδους συμφωνία ή εάν δεν φθάσουμε να ρυθμίσουμε τα επόμενα βήματα για να τελειώνει η ιστορία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές από τα κεντρικά του ομίλου στον Άγιο Στέφανο, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν η εταιρεία, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ανά τον κόσμο κάτοχοι ομολόγων της Folli.

    «Πρέπει το χρέος που βαραίνει την εταιρεία να ρυθμιστεί. Και ο μόνος τρόπος είναι μέσα από τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, άλλος τρόπος δεν υπάρχει», προσθέτουν με έμφαση. Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση της Folli βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν απευθύνει οι διάφορες ομάδες των ομολογιούχων και ετοιμάζεται να απευθύνει τη δική της αντιπρόταση. Η αντιπρόταση ακόμη δουλεύεται, ωστόσο όταν οριστικοποιηθεί σκοπεύει να την δημοσιοποιήσει για να ενημερωθούν όλοι οι ομολογιούχοι.

    Υπενθυμίζεται πως για να προχωρήσει η συμφωνία και να υπαχθεί η εταιρεία στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, χρειάζεται η συναίνεση τουλάχιστον του 60% των ανέγγυων πιστωτών.

    Η επίτευξη συμφωνίας, παρ’ότι λέγεται πως υπάρχει διάθεση συμβιβασμού, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Οι ομολογιούχοι εξακολουθούν να ζητούν περισσότερες εγγυήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν πως θα ανακτήσουν τα χρήματά που επένδυσαν ενώ από την άλλη πλευρά, η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία, ώστε να έχει πιθανότητες επιβίωσης την επόμενη μέρα αλλά και να κερδίσει ότι καλύτερο για τους μετόχους.

    Η πώληση Links of London

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το project πώλησης της Links of London. Η διοίκηση της Folli θεωρεί πως το συγκεκριμένο brand εξακολουθεί να έχει αξία και αναγνωρισιμότητα, παρ’ ότι η δραστηριότητα είναι ζημιογόνος και εκτιμά πως θα αποκομίσει οφέλη από την εκποίησή του.

    Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι προσφορές. Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε το mononews.gr υπάρχουν δυο ενδιαφερόμενοι, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο αριθμός να μεταβληθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε κατατίθενται οι ενδεικτικές δεσμευτικές προσφορές.

    Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τις 10 Σεπτεμβρίου. Εάν ωστόσο δεν υπάρξουν προσφορές, τότε η εταιρεία θα πτωχεύσει, αφού θα λήξει και το καθεστώς προστασίας που απολαμβάνει σήμερα με βάση το αγγλικό δίκαιο (pre pack).

    Καμία «άφεση αμαρτιών» στους Κουτσολιούτσους

    Όσον αφορά στην κίνηση του δ.σ. να ζητήσει την απαλλαγή των μελών του από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2018, η οποία ερμηνεύθηκε από μικρομετόχους ως προσπάθεια της οικογενείας Κουτσολιούτσου, βασικών μετόχων της Folli Follie, να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κατάρρευση στην Ελλάδα, κύκλοι της διοίκησης αναφέρουν πως είναι κάτι που προβλέπεται από τον νόμο και αποτελεί τυπική διαδικασία.

    Σημειώνουν δε πως δεν νομιμοποιείται η γενική συνέλευση να απαλλάξει κανέναν από ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως φέρει, ενώ τονίζουν πως η απαλλαγή αφορά στις αναθεωρημένες καταστάσεις που συντάχθηκαν, και οι οποίες εγκρίθηκαν από την PwC, μαζί με τις πολλές παρατηρήσεις της.

    Υπογραμμίζουν ακόμη ότι οι μέτοχοι αποφασίζουν ποια μέλη θα απαλλάξουν και ποια όχι ενώ επαναλαμβάνουν ότι ακόμη και αν απαλλάξει η γενική συνέλευση το σύνολο των μελών του δ.σ., αυτό δεν εμποδίζει τις δικαστικές αρχές να συνεχίσουν τη διερεύνηση του σκανδάλου και να αποδώσουν ευθύνες. «Είναι μέσα στα θέματα της γ.σ. γιατί προβλέπεται από το νόμο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όμως τι θα συμβεί», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ