• Business

    Τζόγος με τα τιμολόγια ρεύματος: Πράσινα, Κίτρινα ή Μπλε; [γραφήματα]

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες… έχει γίνει η άσκηση με τα τιμολόγια ρεύματος, καθώς οι καταναλωτές ενημερώνονται και προσπαθούν να επιλέξουν αυτό που τους συμφέρει περισσότερο. Πώς δεν θα βρεθούν με ξαφνικά μεγάλα ενεργειακά κόστη από τη μια, αλλά και πώς θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα πληρώσουν… παραπάνω από τον διπλανό τους από την άλλη.

    Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τις τιμές του πράσινου τιμολογίου ρεύματος, αναμένονται το επόμενο διάστημα οι ανακοινώσεις και των εταιρειών -όσων δεν έχουν ανακοινώσει- και για τα υπόλοιπα τιμολόγια τα κίτρινα (αυξημένου ρίσκου μειωμένης τιμής) ή τα μπλε (καθόλου ρίσκου λίγο αυξημένης τιμής).

    Οι καταναλωτές, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται από 1/1/2024 στο πράσινο τιμολόγιο, θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν σε αυτό, ή θα επιλέξουν ένα άλλου χρώματος και βέβαια αν θα παραμείνουν στον προμηθευτή τους, ή θα αλλάξουν εταιρεία, μια επιλογή που βασίζεται στις γνώσεις, τη διαίσθηση, την τύχη και το ένστικτό τους, αλλά και τη σχέση τους με το ρίσκο.

    Κυρίως το δίλημμα πλέον είναι μεταξύ ενός σταθερού τιμολογίου που έχεις ίδιο κόστος κάθε μήνα και ενός κυμαινόμενου που μπορεί να ωφεληθείς ή να επιβαρυνθείς ανάλογα την πορεία της τιμής της ενέργειας.

    Αν επιλέξεις σταθερό τιμολόγιο, δεν κινδυνεύεις αν οι τιμές αυξηθούν αλλά αν οι τιμές πέσουν μπορεί να πληρώνεις περισσότερα από τον διπλανό σου και δε θα μπορείς να αλλάζει πάροχο κάθε μήνα.

    Αν όμως επιλέξεις κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα ωφεληθείς αν οι τιμές πέσουν, θα μπορείς να αλλάζεις πάροχο επιλέγοντας τον φθηνότερο, αλλά θα κινδυνέψεις με επιβάρυνση αν οι τιμές αυξηθούν, και τότε μπορεί το σταθερό τιμολόγιο να μην προσφέρεται πια σε ελκυστικές τιμές…

    Οι τελικές αποφάσεις των καταναλωτών εξαρτώνται από τις προτεραιότητές τους και τις εκτιμήσεις τους, από το τι θεωρούν πιο σημαντικό και τι πιο πιθανό.

    Αν θεωρούν πιο σημαντικό να αποφύγουν κάθε κίνδυνο αύξησης τιμής και πιο πιθανό να κινηθούν και προς τα πάνω οι τιμές μέσα στο χρόνο, θα επιλέξουν το πιο φθηνό μπλε τιμολόγιο (μέχρι τώρα, της Ελίν στα 14,9 λεπτά).

    Αν θεωρούν πιο πιθανό οι τιμές να κινούνται πτωτικά ή έστω όχι ανοδικά και πιο σημαντικό να έχουν τη χαμηλότερη τιμή, και να μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα θα επιλέξουν ένα από τα κυμαινόμενα τιμολόγια πράσινα ή κίτρινα.

    Ό,τι και να αποφασίσουν λίγη σημασία θα έχει με τις τιμές στα σημερινά επίπεδα αφού οι διαφορές των τιμολογίων δεν είναι μεγάλες.

    Αυτό που θα κάνει την απόφασή τους σημαντική, είναι αν δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν συμπαρασύροντας προς τα πάνω… όλα τα χρώματα. Και τότε οι μόνοι κερδισμένοι είναι όσοι κλείδωσαν το φθηνότερο μπλε.

    Σύγκριση τιμών

    Για να αποφασίσετε αν ένα τιμολόγιο είναι φθηνό ή ακριβό, μπορείτε να κάνετε διάφορα είδη συγκρίσεων.

    Ενώ αναμένεται το εργαλείο σύγκρισης τιμών energycost.gr από τη ΡΑΑΕΥ κάποιες βασικές συγκρίσεις ανά χρώμα τιμολογίου, μεταξύ των ανακοινωμένων τιμών από τις εταιρείες προμήθειας, μπορείτε να κάνετε στο revma-online.gr. Η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε χθες τη λίστα με τις τιμές όλων των παρόχων.

    Αφού αποφασίσετε, ποιο χρώμα σας ταιριάζει περισσότερο, ανάλογα το επίπεδο κινδύνου που θεωρείται ότι σας ταιριάζει, επόμενο βήμα είναι η σύγκριση τιμών μεταξύ των τιμολογίων ίδιου χρώματος των εταιρειών.

    Επίσης, μπορείτε να συγκρίνετε την τιμή του πράσινου τιμολογίου του προμηθευτή σας με τα μπλε τιμολόγια.

    Αν συγκρίνετε με τις τιμές στα κίτρινα τιμολόγια πρέπει να θυμάστε, ότι η τιμή αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την τιμή της χονδρεμπορικής μέσα στον μήνα που διανύουμε, δηλαδή δεν είναι τελική.

    Επίσης, συχνά η αρχική χαμηλή τιμή, δίνεται σε ειδικές περιπτώσεις κατανάλωσης και άλλων όρων που προσδιορίζει η κάθε εταιρεία.

    Το πράσινο τιμολόγιο είναι τελικά φθηνό;

    Το πράσινο τιμολόγιο έκανε χθες πρεμιέρα με ανταγωνιστικές τιμές. Η χαμηλότερη προσφορά ήταν από τη ΔΕΗ που έδωσε τιμή 13,6 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών κινήθηκε στα 14-15 λεπτά.

    Υπενθυμίζεται, ότι στο πράσινο τιμολόγιο περνούν πλέον οι πελάτες όλων των εταιρειών, εκτός από όσους έχουν σύμβαση για σταθερό τιμολόγιο.

    Ωστόσο, αν και οι τιμές του θεωρήθηκαν καλές σε σχέση με τη μέση τιμή του συνόλου του 2023, το γεγονός ότι στα επίπεδα των 14-15 λεπτών/κιλοβατώρα προσφέρεται ήδη μπλε τιμολόγιο με εγγυημένη τιμή για όλο το χρόνο, δημιουργεί διλήμματα…

    Οι ανταγωνιστικές τιμές που είδαμε οφείλονται στις χαμηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο, αλλά και στον ανταγωνισμό που δημιούργησε η είσοδος του πράσινου τιμολογίου στην αγορά.

    Υπενθυμίζεται, ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει κάποιες αρχικές τιμές βάσης, όμως η τελική τιμή υπολογίστηκε χθες με βάση τους συντελεστές που επίσης είχαν ανακοινώσει και τη μέση τιμής χονδρεμπορικής ολόκληρου του Δεκεμβρίου.

    Όπως φαίνεται, από την ιστοσελίδα revma-online.gr που συγκέντρωσε το σύνολο των τιμών που ανακοινώθηκαν χθες, τη χαμηλότερη τιμή στο πράσινο, ρυθμιζόμενο, τιμολόγιο έδωσε η  ΔΕΗ  με 13,63 λεπτά/KWh, δηλαδή πιο χαμηλά από την αρχική τιμή βάσης.

    Η Τελική Τιμή του Ειδικού Τιμολογίου Volton διαμορφώνεται σε 14,42 λεπτά/KWh συνυπολογίζοντας αρχική έκπτωση 20% και έκπτωση συνέπειας 20%.

    Η Elpedison προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 17,06 λεπτά/KWh, η NRG στα 14,1 λεπτά, η Ελίν στα 14,03 λεπτά, ο ΗΡΩΝ στα 14,05 λεπτά, η Protergia με το οικιακό Value Special στα 14,26 λεπτά με πάγιο 4 ευρώ, η  ZENIΘ  προσφέρει το πράσινο Power Home Start στα 16,9 λεπτά και η Φυσικό Αέριο προσφέρει το πράσινο στα 14,26 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.

    Τέλος η Volterra, στο πράσινο τιμολόγιο προσφέρει τιμή 14,39 λεπτά/ κιλοβατώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πράσινα τιμολόγια: Το πιο φθηνό από τη ΔΕΗ – Όλες οι τιμές των παρόχων

    Τσακλόγλου στο Mononews: Δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία

    Mytilineos: Δύναμη πυρός €400 εκατ. για επιτάχυνση επενδύσεων 2,5 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ