• Business

    Θεόδωρος Σκυλακάκης για τιμολόγια ρεύματος: Περιμένετε μέχρι την 1η Ιανουαρίου – Γιατί θα πέσουν οι τιμές

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας


    Να περιμένουν οι καταναλωτές μέχρι την 1η Ιανουαρίου που θα ανακοινωθούν οι τελικές τιμές ενέργειας των πράσινων τιμολογίων αλλά και οι τιμές των άλλων τιμολογίων που προσφέρουν οι προμηθευτές, συμβουλεύει ο υπουργός Ενέργειας τους καταναλωτές, εκτιμώντας ότι πλέον δουλεύει  ο ανταγωνισμός και θα μπορέσoυν να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα επιλογή.

    Ο υπουργός, εκτιμά ότι οι τιμές ενέργειας κινούνται πτωτικά και ότι αυτό αποδεικνύεται από τα ελκυστικά μπλε τιμολόγια άρχισε να προσφέρονται στην αγορά. Επίσης, μιλώντας στο περιθώριο του Ot forum,  επεσήμανε ότι το πράσινο τιμολόγιο, ήδη ανέβασε το θερμόμετρο του ανταγωνισμού και πιέζει τους προμηθευτές να προσφέρουν καλύτερες τιμές για να διατηρήσουν τους πελάτες τους.

    “Μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών υπάρχει ασυμμετρία πληροφόρησης, καθώς οι επιχειρήσεις γνωρίζουν περισσότερα για το προϊόν από τους καταναλωτές”, εξηγούσε λίγο πριν.

    “Η Πολιτεία προσπαθεί να γεφυρώσει αυτή την ασυμμετρία για να λειτουργεί καλύτερα η αγορά. Ο καταναλωτής θα πρέπει να δει την τελική τιμή χονδρικής, και από ότι φαίνεται οι τιμές του Ιανουαρίου θα είναι καλύτερες τον Ιανουάριο και επομένως τα πράσινα τιμολόγιο από το Φεβρουάριο θα είναι πιο ελκυστικά από τον Ιανουάριο”, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

    Γιατί θα αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας

    Οι τελικές τιμές στα τιμολόγια, ωστόσο, καθορίζονται από την τιμή της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποκλιμακώνεται, καθώς πτωτικά κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου. Η θετική αυτή συγκυρία, μειώνει την ανησυχία για τα τιμολόγια ρεύματος γενικά, και τον κίνδυνο για υψηλές τιμές από το 2024 όταν δε θα υπάρχουν πια οι επιδοτήσεις.

    “Για πρώτη φορά έχουμε οικονομικό μπλε τιμολόγιο” σημείωσε ο υπουργός και όπως εξήγησε αυτό  σημαίνει ότι έχουμε μια προσδοκία χαμηλότερων τιμών τον επόμενο χρόνο. Καμιά εταιρεία δε  θα ήθελε να δεσμευθεί αν δεν περίμενε να κερδίσει, σημείωσε ο υπουργός εξηγώντας ότι τα νέα ελκυστικά σταθερά τιμολόγια ρεύματος που προτείνουν οι προμηθευτές, αποδεικνύουν ότι εκτιμούν ότι οι τιμές θα πέσουν.

    Τι θα αλλάξει την 1η Ιανουαρίου

    Από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει ο τρόπος που διαμορφώνονται όλα τα τιμολόγια, αφού δεν θα υπάρχουν πια επιδοτήσεις, και τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα είναι είτε κίτρινα (με τιμή βάσης και ρήτρα αναπροσαρμογής που θα αυξομειώνει την τελική τους τιμή με βάση την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας όλο τον Ιανουάριο) είτε πράσινα με μια τιμή που θα ανακοινώνεται στην αρχή του μήνα και θα ισχύει για ένα μήνα.

    Τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, έχουν τις τιμές που ήδη έχουν δώσει οι προμηθευτές, όμως η τελική τους τιμή θα καθοριστεί στο τέλος του Ιανουαρίου αφού αποτυπώσουν (μέσω ρήτρα αναπροσαρμογής) την πορεία των τιμών χονδρεμπορικής του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η τιμή χονδρεμπορικής κινηθεί πτωτικά μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να διαμορφωθούν χαμηλότερα. Στην περίπτωση που πέσει η τιμή χονδρεμπορικής τον Ιανουάριο, το πράσινο τιμολόγιο για τον Ιανουάριο δε θα αλλάξει τιμή, αλλά θα επηρεαστεί πτωτικά η τιμή του τον Φεβρουάριο.

    Σήμερα οι προμηθευτές έχουν ανακοινώσει μια τιμή βάσης για το πράσινο τιμολόγιο, κάποιοι έχουν ανακοινώσει και εκπτώσεις αλλά η τελική του τιμή θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί ο Δεκέμβριος και υπάρχουν στοιχεία για την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής όλο το μήνα.

    Μέχρι την 1η Ιανουαρίου αναμένεται κάποιοι προμηθευτές να ανακοινώσουν και άλλες εκπτώσεις για το πράσινο τιμολόγιο αφού  επεξεργαστούν τα δεδομένα για την πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και τις κινήσεις του ανταγωνισμού.

    Η οριστική τιμή του πράσινου τιμολογίου, θα καθοριστεί την 1η Ιανουαρίου και τότε οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τελικές τιμές όλων των προμηθευτών.

    Όσο για τις τιμές των προμηθευτών στο σταθερό τιμολόγιο, το μπλε, αναμένεται μέχρι τέλος του μήνα να ανακοινωθούν μειώσεις στις σημερινές τιμές, και από τους άλλους προμηθευτές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ.

    Το μπλε τιμολόγιο αναμένεται να προσφέρει μια τιμή 15-17 λεπτά στους καταναλωτές, όσο δηλαδή ήταν η τιμή που πλήρωναν πέρσι με επιδότηση, αποτελώντας έτσι μια επιλογή για τους καταναλωτές που δεν θέλουν να έχουν την έγνοια να αποφασίζουν κάθε μήνα τί θα κάνουν.

    Νέα θεσμικά πλαίσια για ΑΠΕ από το νέο έτος

    Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας συνεχίζονται, και στα σχέδια του υπουργείου είναι δύο ακόμη νέα θεσμικά πλαίσια που θα έρθουν από το νέο έτος.

    Το πρώτο αφορά την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου.

    Προτεραιότητα αποτελεί για τον υπουργό η δημιουργία περισσότερου ηλεκτρικού χώρου ώστε να δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν περισσότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ωστόσο, όπως τόνισε, χθες, έχει σημασία να δοθεί τόσος χώρος όσος χρειάζεται για να ανταποκρίνεται η προσφορά στη ζήτηση και όχι όσος θέλουν οι επενδυτές.

    Δουλειά του υπουργείου είναι να καθορίσει με βάση τις ανάγκες της ζήτησης πόσος επιπλέον χώρος πρέπει να δοθεί στους επενδυτές, και να παρέμβει θεσμικά ώστε να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος.

    Η δεύτερη θεσμική παρέμβαση, αφορά ένα νέο ανταποδοτικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αποκτούν οφέλη από την ανάπτυξη πλωτών αιολικών και ΑΠΕ, ώστε να δοθούν κίνητρα για να υποδέχονται θετικά τις κρίσιμες αυτές επενδύσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Σκυλακάκης σε δημάρχους: Καμία σχέση η μεταρρύθμιση στις ΔΕΥΑ με σενάρια περί ιδιωτικοποίησης του νερού

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ο ανταγωνισμός μόλις ξεκίνησε- Οι τιμές ρεύματος είναι πτωτικές

    Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πράσινα, μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί – Τι προσφέρουν και πώς να επιλέξετε χρώμα



    ΣΧΟΛΙΑ