• Business

    Mytilineos: Δύναμη πυρός €400 εκατ. για επιτάχυνση επενδύσεων 2,5 δισ.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στις ΑΠΕ στην Ευρώπη προχωρά άμεσα η Mytilineos μετά την εξασφάλιση σημαντικής ρευστότητας €400 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Με ενισχυμένη δύναμη πυρός, η εταιρεία ξεκινά το 2024, με προτεραιότητα την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας σε «πράσινες» πήγες ενέργειας σε Ευρωπαϊκές χώρες,  ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο αφορά έργα φωτοβολταϊκών με μπαταρία.

    Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτεί με 400 εκατ. ευρώ την στρατηγική επενδύσεων της MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) (MYTILINEOS), που θα επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

    Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε περιοχές σύγκλισης όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευση της Τράπεζας για ισότιμη ανάπτυξη και περιφερειακή συνοχή.

    Η MYTILINEOS θα αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6GW παραγωγικής δυναμικότητας. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε.

    Παρουσία στις ΑΠΕ – Έμφαση στην αποθήκευση και σε αυτοχρηματοδοτούμενες επενδύσεις

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχει προχωρά ο δεύτερος διαγωνισμός αποθήκευσης στην Ελλάδα που θα ανεβάσει σε 700 MW τις συνολικές άδειες αποθήκευσης, η Mytilineos μόνο στην Alberta του Καναδά έχει εγκεκριμένες και υπό έγκριση άδεις αποθήκευσης για συνολικά 1200 MW.

    Παράλληλα το χαρτοφυλάκιο της Βρετανίας διαθέτει 732 MW/1,18 GW Battery Energy Storage Sysytems (τα γνωστά BESS).

    Παράλληλα για την Lightsource BP κατασκευάζει 25 MW στον κλάδο της αποθήκευσης και 50 MWh λιθίου, project που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024.

    Στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Τομέας Ενέργειας της MYTILINEOS παράγει ηλεκτρική ενέργεια από Αιολικούς Σταθμούς (194 MW σε λειτουργία), από Φωτοβολταϊκούς σταθμούς (11,5 MW σε λειτουργία) και από μικρά Υδροηλεκτρικά έργα (6 MW σε λειτουργία).

    Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας όπως και η αύξηση των πράσινων EBITDA σε ετήσια βάση.

    Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της EDISOΝ το  ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου μαζί με τις ΑΠΕ αποτιμάται στα 5,85 δισ. με τις ΑΠΕ να αποτιμώνται στα 2,97 δισ. ευρώ.

    Τα πράσινα EBITDA  αναμένονται στα 311 εκατ. το 2024 και 340 εκατ το 2025, ενώ για το 2023 στα 242 εκατ. ευρώ.

    Μέσα στην επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι η Mytilineos θα επενδύσει 7-7,5 δισ. για την κατασκευή έργων ισχύος 10 – 11 GW.

    Ταυτόχρονα από τα έργα αυτά θα προέλθει το μεγάλο μέρος της εισροής κεφαλαίων και κερδών που θα δώσουν τη δυνατότητα για χαμηλού κόστους  και αυτοχρηματοδοτούμενη ανάπτυξη.

    Αιολικά Πάρκα

    • 3 Αιολικά Πάρκα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, συνολικής ισχύος 55 MW
    • 8 Αιολικά Πάρκα στην Ευβοία, συνολικής ισχύος 64 ΜW
    • 1 Αιολικό Πάρκο στη Δωρίδα Φωκίδας,  ισχύος 14 MW
    • 1 Αιολικό Πάρκο στον Ορχομενό Βοιωτίας, ισχύος 12 MW
    • 1 Αιολικό Πάρκο στην Αμφιλοχία Αιτωλοκαρνανίας, ισχύος 48 MW

    Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί

    • 3 Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί, στην Άρτα, στη Βοιωτία και στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικής ισχύος 11,5 MW

    Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί

    • 4 Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί στην Αιτωλοακαρνανία και στη Φθιώτιδα, συνολικής ισχύος 6,06 ΜW

    Μονάδες ΑΠΕ

    ΑΠΕ
    ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    ΑΠΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ
    666MW 43MW 211MW 920MW

    Επενδύσεις με τη στήριξη της ΕΤΕπ

    Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ και Head of Operations JeanChristophe Laloux, και ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury & IR Officer and Executive Board Member της MYTILINEOS, υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση που θα έχει διάρκεια 10 ετών, στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου 2023.

    Αυτή η νέα χρηματοδοτική συμφωνία αποτελεί μέρος του εξειδικευμένου πακέτου υποστήριξης της ΕΤΕπ για το RΕPowerEU, το φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης και την ενίσχυση των επενδύσεων με σκοπό την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

    «Η αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμη για την αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού και της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης», δήλωσε ο JeanChristophe Laloux, Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ.

    «Για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα, το “πράσινο” και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να επιταχυνθεί με σημαντικά έργα όπως αυτά της MYTILINEOS,  αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, υποδομών αποθήκευσης και πρόληψης σπατάλης πόρων.»

    «Αξιοποιώντας τη μακροχρόνια και πολύτιμη συνεργασία μας με την ΕΤΕπ, εξασφαλίσαμε τη σημαντική υποστήριξη της Τράπεζας με αυτήν τη συμφωνία-ορόσημο ύψους 400 εκατ, ευρώ που θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική ικανότητα της MYTILINEOS να επιταχύνει την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ηλιακής ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

    Αυτή η στρατηγική επένδυση προωθεί τη σαφή δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλλει στο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρώπης για μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και επίτευξη ενός μέλλοντος ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050», δήλωσε ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury & IR Officer and Executive Board Member της MYTILINEOS.

    Πρόσθετα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων και δυναμικότητας αποθήκευσης, η νέα χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου ηλεκτρικού δικτύου και θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας την αξιοπιστία και καλύπτοντας τη μελλοντική ζήτηση.

    Τα συστήματα αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς καταναλωτές, να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και να υποστηρίζουν την απόκριση ζήτησης, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επιβραδύνουν την επίτευξη των ενωσιακών και εθνικών μακροπρόθεσμων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Μεγάλη χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για πράσινες επενδύσεις

    Ποιοι πρωταγωνίστησαν στο Χρηματιστήριο το 2023

    Μάχες για οδικά έργα αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ – Ποιοι κατασκευαστές πρωταγωνιστούν



    ΣΧΟΛΙΑ