• Business

    Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο Στουρνάρα-Νουί τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Στο μικροσκόπιο του Γιάννη Στουρνάρα και της Ντανιέλ Νουί βρίσκονται τα οριστικά σχέδια που έχουν υποβάλει οι τράπεζες για την μείωση των κόκκινων δανείων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι την Τρίτη στη Φραγκφούρτη για το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα συναντηθεί και με την επικεφαλής του SSM για να δουν τα οριστικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών.

    Η πρώτη αποτίμηση θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, και θα αφορά τις επιδόσεις σε σχέση με τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων. Στην ουσία θα είναι ο «πιλότος» που θα επιτρέψει την διόρθωση των σημείων που θα κριθούν ότι δεν λειτουργούν σε μια διαδικασία ελέγχου των που θα διαρκέσει περί τα τρισήμισυ χρόνια, με το βάρος να πέφτει στην διετία 2018-2019.

    Οι επόπτες έδωσαν τον τελικό στόχο της μείωσης κατά 40% ως το τέλος του 2019 ενώ το μίγμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν με έμφαση στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, προέκυψε από το μέσο όρο του σχεδιασμού των συστημικών τραπεζών και περιλαμβάνει κατά 70% αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων θα συνοδεύεται από διαγραφές δανείων ενώ σε μικρότερη κλίμακα επιδιώκεται να γίνουν ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και πωλήσεις δανείων.

    Ο SSM δεν παρεμβαίνει επί του παρόντος στο προτεινόμενο μείγμα ενώ εύλογο θεωρείται να πέφτει το βάρος στην τελευταία διετία αφού για το 2016-2017, η κατάσταση θα είναι πιο ρευστή και χρειάζεται χρόνος, τουλάχιστον 12μηνο, κριθεί η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται παρατηρήσεις τέτοιες που θα αναγκάζουν τους τραπεζίτες σε προσαρμογές. Άλλωστε η στροφή προς πλειστηριασμούς και άσκηση πίεσης ειδικά προς τους στρατηγικούς αποπληρωτές που είναι το 20 με 25% των προβληματικών δανείων.

    Η αυστηρότητα του SSM, θεωρείται δεδομένη και θα υπάρχει ποινολόγιο αφού θα προσμετράται η συνολική πορεία, τι πάει στραβά, για πόσο και για ποιο λόγο και το κακό track record θα έχει επίπτωση σε κεφάλαια, ακόμη και σε διοικήσεις καθώς και η αξιολόγηση του μάνατζμεντ θα είναι διαρκής. Η πορεία κάθε συστημικής τράπεζες στο πεδίο διαχείρισης των NPLs θα είναι κρίσιμη για το 2017 καθώς θα πρέπει ως τις αρχές του επόμενου έτους να ολοκληρωθεί η εσωτερική αναδιοργάνωση των τραπεζών και να έχει αρχίσει η λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, και στη διάρκεια του έτους να καταγράφεται επίσης πρόοδος τουλάχιστον στην υλοποίηση των δράσεων κάθε τράπεζας. Με βάση το υφιστάμενο πλάνο και τα 110 δισ.ευρώ των NPEs, η μείωση των 40 δισ.ευρώ που σχεδιάζεται θα προέλθει κατά περίπου 5 δισ.ευρώ από πωλήσεις δανείων, κατά 7 δισ.ευρώ από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων ενώ κατά τα λοιπά θα επιχειρηθούν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, οι οποίες θα συνοδευτούν από διαγραφές και κούρεμα οφειλών που μπορούν να φθάσουν ως και τα 12 δισ.ευρώ.

    Eνα σκέλος των πιθανών ποινών σε περίπτωση αποτυχίας υλοποίησης των στόχων είναι ο εξαναγκασμός σε πιο δραστικές κινήσεις πώλησης δανείων, κάτι που οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν σε μεγάλη κλίμακα. Στο ποινολόγιο, θα περιλαμβάνεται και επιβολή πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων ενώ η αποτυχία στην υλοποίηση των στόχων θα «χτυπάει» και στις διοικήσεις και την αξιολόγησή τους.

    Ο Όμιλος Πειραιώς, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των NPEs κατά 46,2% και κατά 18,4 δισ.ευρώ ως το τέλος του 2019 ενώ για την Alpha Bank, ο στόχος είναι η μείωση σε ποσοστό 35,3% και 18 δισ.ευρώ. Ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 39% επιδιώκει η Eurobank με μείωση των NPEs κατά 12,2 δισ.ευρώ ενώ για την Εθνική Τράπεζα, ο στόχος διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε -39,5% και σε 13 δισ.ευρώ λιγότερα NPEs.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής βρίσκεται στην δίνη του κυκλώνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Φίλης καταργεί τις Πανελλήνιες. Δείτε πως θα μπαίνετε στα πανεπιστήμια. Όλο το σχέδιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/irini-agapidaki-o-nosileftis-pou-den-goustari-ta-lefta-tou-efoplisti-ke-o-tsipras/78964



    ΣΧΟΛΙΑ