• Business

    Trade Estates (Fourlis): Ποια είναι τα 4 εμπορικά projects αξίας 110 εκατ. ευρώ που θα αναπτύξει ως το 2025


    Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εμπορικών projects σχεδιάζει η Trade Estates του ομίλου Fourlis, σύμφωνα με όσα είπε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της εισηγμένης ο Πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής.

    Η εταιρεία, στην οποία σήμερα έχουν εισφερθεί τα εννέα ακίνητα του ομίλου σε Ελλάδα (7), Βουλγαρία (1) και Κύπρο (1) πρόκειται να αναπτύξει τέσσερα projects αξίας 110 εκατ. ευρώ και επίσης να αναπτυχθεί στους αποθηκευτικούς χώρους και τα logistic centers.

    Ειδικότερα, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει εμπορικούς χώρους για Big Box Retail στο Ηράκλειο σε έκταση 42 στρεμμάτων, στην Πάτρα σε έκταση 21,5 στρεμμάτων, στην Βορειονατολική Αθήνα σε έκταση 33 στρεμμάτων και στο Ελληνικό στα 30 στρέμματα που θα αποκτήσει από την Lamda Development σύμφωνα με το MOU που έχει υπογράψει. Σχετικά με το Ελληνικό, ο κ. Φουρλής σημείωσε ότι εκτιμά ότι θα γίνει το o ισχυρότερος εμπορικός πόλος στην Αττική και ότι θα ξεκινήσει το 2025. Όπως είπε η συμφωνία με τη Lamda αφορά την απόκτηση της έκτασης και την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών ακινήτων, ενός μεσαίου ΙΚΕΑ αλλά και άλλων καταστημάτων.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, για την ανάπτυξη των εμπορικών χώρων σε Ηράκλειο, Πάτρα και Αθήνα η επένδυση θα ανέλθει σε 55 εκατ. ευρώ ενώ για την ανάπτυξη στο Ελληνικό το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται σε 55 εκατ. ευρώ. Στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας είναι να αναπτύξει και e commerce υποδομή, αποθήκες και κέντρο logistic για την εξυπηρέτηση των αναγκών omnichannel εμπορικών επιχειρήσεων.

    Οι τρεις εμπορικοί χώροι σε Αθήνα, Πάτρα και Ηράκλειο,  εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το 2023 ενώ το project για τον εμπορικό χώρο στο Ελληνικό θα είναι έτοιμο το 2025. Εκτός από τα εμπορικά σήματα της εταιρείας, τα BIG Box Retail θα περιλαμβάνουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής.

    Όπως ανέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο κ. Βασίλης Φουρλής, σχεδιάζει την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Trade Estates στους επόμενους 12-18 μήνες.

    Σήμερα το 100% στην Housemarket 

    H Housemarket του ομίλου Fourlis εισέφερε στην Trade Estates τα ιδιοχρησιμοποιούμενα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία και Σόφια, τα δύο logistic centers σε Σχηματάρι και Οινόφυτα, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Ρέντης, η οποία ελέγχει εμπορικό κέντρο επί της οδού Πειραιώς καθώς και τη συμμετοχή της στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων ΜΑΝΤΕΝΚΟ ΑΕ, POLIKENCO και SEVAS TEN, οι οποίες κατέχουν ακίνητα σε Ηράκλειο, Πάτρα και Σπάτα Αττικής αντίστοιχα.

    Η εύλογη αξία των παραπάνω ακινήτων εκτιμήθηκε από πιστοποιημένους εκτιμητές τον Φεβρουάριο του 2021 και ανήλθε σε 184,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Housemarket τα επιμέτρησε στο τέλος του Α εξαμήνου στη λογιστική τους αξία και τα είχε ταξινομημένα ως περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα προς πώληση.

    Σκοπός της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, όπως αναφέρει ο όμιλος, είναι να δραστηριοποιηθεί αμιγώς σε ακίνητα λιανικής αγοράς μεγάλης επιφάνειας («Big Bοxes») και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της απόκτησης νέων ακινήτων και εκτός Ομίλου Fourlis, δημιουργώντας ένα χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας και απόδοσης.

    Την 9η Ιουλίου 2021 η Trade Estates απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Recon Μονοπρόσωπη ΑΕ καταβάλλοντας 1,63 εκατ. ευρώ. Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου αναζητείται από τον Οκτώβριο του 2019 στρατηγικός επενδυτής για την Trade Estates, ο οποίος θα αποκτήσει τουλάχιστον το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, έχουν προσληφθεί επαγγελματίες σύμβουλοι παροχής υπηρεσιών εξεύρεσης επενδυτών και βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες συζητήσεις και ανταλλαγή προσχεδίων συμβατικών κειμένων και λεπτομερών προϋπολογιστικών μεγεθών με συγκεκριμένους πιθανούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Housemarket ήδη από τον ισολογισμό του 2019 κατέταξε τα παραπάνω ακίνητα ως κατεχόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης

    Fourlis: Αύξηση 155% στα ενοποιημένα EBITDA στο εξάμηνο – Στα 185,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το ομίλου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ