• Business

    Βασίλης Φουρλής (Fourlis-τηλεδιάσκεψη): Θα ανοίξουμε 4 νέα μεσαία και 5 city ΙΚΕΑ στην τετραετία


    Σχέδια για να ξεκινήσει 4 νέα μεσαία ΙΚΕΑ σε πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και 5 city IKEA στην επόμενη τετραετία ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της Fourlis, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Βασίλης Φουρλής.

    Πρόθεση του ομίλου, όπως είπε, είναι να δημιουργήσει έναν τρίτο πυλώνα λιανικής, κάτι στο οποίο η διοίκηση δουλεύει σήμερα αν και δεν είναι έτοιμη να κάνει ανακοινώσεις. Σχετικά με το Ελληνικό, ο κ. Φουρλής σημείωσε ότι εκτιμά ότι θα γίνει ο το ισχυρότερος εμπορικός πόλος στην Αττική και ότι θα ξεκινήσει το 2025. Όπως είπε η συμφωνία με τη Lamda αφορά την απόκτηση της έκτασης και την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών ακινήτων, ενός μεσαίου ΙΚΕΑ αλλά και άλλων καταστημάτων.

    Όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο η διοίκηση του ομίλου τόνισε ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο όμιλος επιστρέφει σε αργή ανάκαμψη από την πανδημία και αισιοδοξεί ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί. Ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις επέτυχε η αλυσίδα καταστημάτων αθλητικών Intersport, ενώ τα IKEA είχαν κάμψη πωλήσεων στην Ελλάδα και σημαντική αύξηση σε Βουλγαρία- Κύπρο.

    Αισιοδοξία εξέφρασε ο  Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Απόστολος Πεταλάς, για το δεύτερο εξάμηνο με βάση την καλή πορεία των μηνών Ιουλίου και Aυγούστου, καθώς όπως είπε η τουριστική προσέλευση ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. “Πιστεύουμε”, σημείωσε ο κ. Πεταλάς, “θα δούμε βελτίωση στην οικονομία και από τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να λειτουργήσουμε σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων.

    Θα είμαστε στην πλευρά των νικητών

    Σχετικά με τις εξελίξεις στη λιανική, ο κ. Φουρλής τόνισε ότι στην αγορά γίνονται αλλαγές και χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να μπορούμε να προβλέψουμε τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και προβλέπουμε ότι σε 5 χρόνια θα έχουμε ένα συνδυασμό φυσικών και ψηφιακών καταστημάτων. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη διπλή εμπειρία στον καταναλωτή, αλλά πιστεύουμε ότι θα είμαστε στην πλευρά των νικητών της αγοράς”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Business as usual

    Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πωλήσεις των καταστημάτων ήταν κοντά στα επίπεδα του 2019 και πλέον “είναι σημαντικό το πώς θα πάνε οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος”, σημείωσε ο κ. Πεταλάς.

    Στην Τουρκία, σημείωσε ότι έχει κλείσει 10 Intersport και πρόκειται να κλείσει ακόμη 1 με 2 καταστήματα ενώ όσα νέα ανοίγουν, όπως είπε ο κ. Πεταλάς, συμφωνούν με ειδικούς όρους λόγω του ειδικού οικονομικού περιβάλλοντος. Νέο στη Βουλγαρία και δεύτερο στην Κύπρο ενώ μέχρι σήμερα έχει ανοίξει 3 νέα καταστήματα.

    Επίσης, σε δύο εβδομάδες θα ανοίξει IKEA στη Σόφια και το Νοεμβριο θα ανοίξει το νέο μίνι (2.000 τ.μ) ΙΚΕΑ στο Τhe Mall Athens στο Μαρούσι. Πρόκειται για τα καταστήματα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» που αναπτύσσει ο όμιλος Foulis και βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, σε αντίθεση με τα μεγάλα ΙΚΕΑ, σε χώρους 2.000 έως 8.000 τ.μ.  Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ΙΚΕΑ Small Store είχε ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του έτους στον Πειραιά. Όπως εξήγησε ο κ. Φουρλής τα μεσαία ΙΚΕΑ έχουν έκταση 8-15.000 τ.μ. όταν τα μεγάλα έχουν έκταση 25-35.000 τ.μ.

    O κ. Φoυρλής αναφέρθηκε επίσης στην Trade Estate Company. Στις αρχές Ιουλίου άλλωστε εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η σύσταση της νέας εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων του Ομίλου, TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ με το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται σε 173,527,378 ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικό ακίνητο λιανικής του Ομίλου στην Ελλάδα.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στο εξάμηνο ανήλθε σε 185,7 εκατ. ευρώ, έναντι 159,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 16,5%. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  έφτασαν τα € 43,5 εκατ. από 27,8 εκατ. πέρυσι, αυξημένες κατά 57%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ