• Business

    Fourlis: «Εκτόξευση» 80% στις πωλήσεις Απριλίου & Μαΐου – Που θα ανοίξουν νέα ΙΚΕΑ και Intersport

    Apostolos petalas

    Απόστολος Πεταλάς, CEO Ομίλου Fourlis


    Αισιόδοξη για την πορεία των αποτελεσμάτων, μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων εμφανίστηκε η διοίκηση της Fourlis στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, δηλώνοντας σίγουρη πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς, οι πωλήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι ήδη αυξημένες 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και πολύ κοντά στην επίδοση του 2019, παρά τους περιορισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν (π.χ. στον αριθμό των πελατών, στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, απ’ όπου αντλεί σημαντικά έσοδα καθώς διαθέτει εστιατόρια μέσα στα ΙΚΕΑ).

    «Θα έλεγα ότι πετάμε αυτή την περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε αναλυτή και ευχήθηκε η κυβέρνηση στην Ελλάδα να χαλαρώσει σύντομα τους περιορισμούς στο λιανεμπόριο. Ικανοποίηση εξέπεμψε η διοικητική ομάδα της Fourlis και για τα επίπεδα των μικτών περιθωρίων κέρδους, λέγοντας πως είναι σε υγιή επίπεδα καθώς το μοντέλο των ΙΚΕΑ και η γκάμα των προϊόντων της δεν απαντάται στον ανταγωνισμό.

    Σχολιάζοντας τα σχέδια επέκτασης του δικτύου, είπε πως προγραμματίζεται η λειτουργία 4 Intersport, εκ των οποίων 2 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 1 στην Βουλγαρία ενώ δρομολογείται και η αναβάθμιση 12 υφιστάμενων σημείων. Επίσης, σχεδιάζεται το άνοιγμα 2 μικρών ΙΚΕΑ, ένα στη Σόφια στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ένα στην Αθήνα στο τέταρτο τρίμηνο.

    Οι πρώτες ύλες

    Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα των πρώτων υλών, οι οποίες αυξάνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες, ο κ. Πεταλάς σημείωσε πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Fourlis, λέγοντας πως η ΙΚΕΑ που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν ζητήματα με τα προϊόντα τουλάχιστον για το 2021 εξαιτίας της ανόδου των πρώτων υλών.

    Επισήμανε πως η σουηδική εταιρεία έχει μεταφέρει αρκετά εργοστάσια παραγωγής εκτός της Ασίας και επίσης έχουν συνάψει μακροχρόνιες συμφωνίες με τις εταιρείες που την προμηθεύουν πρώτες ύλες σε όλο τον κόσμο. «Από αυτή την άποψη είμαστε ευλογημένη, και δεν βλέπουμε σοβαρές επιπτώσεις στις εργασίες μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και από τις εταιρείες αθλητικών ειδών, όπως η Nike και η Adidas, οι οποίες έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν τις ανατιμήσεις των διεθνώς εμπορεύσιμων πρώτων υλών.

    Το Real Estate

    Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση στον τομέα του Real Estate, ο Οικονομικός Διευθυντής της Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος υπογράμμισε πως επιδίωξη είναι η υπό σύσταση εταιρεία ΑΕΑΑΠ να ξεκινήσει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τόνισε πως στόχος είναι να ξεκινήσει με ακαθάριστη αξία ενεργητικού περίπου 185 εκατ. ευρώ και καθαρή αξία ενεργητικού περίπου 170 εκατ. ευρώ. Σημείωσε πως δρομολογούνται ακόμη τρία ακόμη projects, δυο εκ των οποίων σχετίζονται άμεσα με τα ΙΚΕΑ, και πολλά ακόμη που έρχονται και θα συνεχισθούν από την Fourlis Trade Estate και πρόσθεσε πως παρ’ ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη σχηματοποιηθεί προχωράει κανονικά για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους μετόχους. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας ή την είσοδο επενδυτή, ο κ. Αλεβίζος είπε πως είναι ακόμη νωρίς καθώς δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες

    Ο κ. Πεταλάς από την πλευρά του, έσπευσε να τονίσει πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα προβλέπεται διπλασιασμός της αξίας του ενεργητικού της εταιρείας, και θα ξεπεράσει τα 360 εκατ. ευρώ ενώ αναφορικά με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνει πολύ νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2023, οπότε και εκπνέει η προθεσμία, γιατί όσο εξασθενεί η πανδημία «η όρεξη και οι ευκαιρίες που θα αναδυθούν θα μας οδηγήσουν να επιταχύνουμε την ένταξή της».

    Δραστικές λύσεις στην Τουρκία

    Σε δραστικές λύσεις είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όσον αφορά στη δραστηριότητα στην Τουρκία, εάν συνεχισθούν οι πενιχρές επιδόσεις. Όπως είπε ο κ. Πεταλάς, η Fourlis ξεκίνησε με 23 καταστήματα Intersport και σήμερα λειτουργεί 15 ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα υποχωρήσουν στα 11 ή στα 12, και πρόσθεσε πως από εκεί και πέρα ανάλογα με την πορεία την πανδημία και την απόδοσή τους σε συνδυασμό με την πορεία του τοπικού ηλεκτρονικού καταστήματος θα καθορισθεί η τύχη και των υπολοίπων. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν και άλλα καταστήματα, εάν δεν έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και να τερματίσει την παρουσία τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Fourlis: Μείωση 10,5% στις πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο – Εκτοξεύθηκαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις

    Fourlis: Το «μικρό θαύμα» του α’ τριμήνου και που ανοίγουν νέα ΙΚΕΑ & Intersport

    Fourlis: Τι ετοιμάζει μετά την ΙΚΕΑ και την Intersport – Τα σχέδια για την «επόμενη μέρα»



    ΣΧΟΛΙΑ