• Business

    Τώρα σωθήκαμε: Τριμελής επιτροπή για το θέμα της επένδυσης του Εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο

    Qatar

    O εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani


    Με «οδηγό» έναν νόμο του… 1938 προσπαθεί το Δημόσιο να επιλύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μεγάλη επένδυση του τέως Εμίρη του Κατάρ, Hamad bin Khalifa al Thani, στη Ζάκυνθο.

    Πρόκειται για τον «Αναγκαστικό Νόμο» 1389/1938 περί προστασίας των δημοσίων κτημάτων που τέθηκε σε ισχύ επί βασιλείας Γεωργίου Β’ και προβλέπει μεταξύ άλλων πως όλα τα δημόσια ακίνητα που καταγγέλλονται ως κατεχόμενα από τρίτους καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο και η αρμόδια υπηρεσία προβαίνει σε εξακρίβωση των επ’ αυτών δικαιωμάτων του Δημοσίου, με ειδική ένορκη εξέταση που διενεργείται με εντολή του υπουργού Οικονομικών, ενώ το πόρισμα της εξέτασης παραδίδεται στο υπουργείο Οικονομικών και η υπόθεση εισάγεται στο «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων», το οποίο γνωμοδοτεί «αν δέον να προσκληθεί ο κάτοχος εις προσαγωγήν των τίτλων του ή να παύση πάσα ενέργεια».

    Με βάση λοιπόν αυτόν τον νόμο, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νίκο Ματζάκο, συστήνεται μία τριμελής ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και του Hamad bin Khalifa al Thani στην έκταση των 15.000 στρεμμάτων, την οποία διεκδικούν μεταξύ άλλων η Εκκλησία, ο δήμος και ιδιώτες, δημιουργώντας ένα απίστευτο «κουβάρι» που η επιτροπή αυτή, αποτελούμενη από υπαλλήλους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καλείται να λύσει.

    Ο χρονικός ορίζοντας για το πόρισμα της επιτροπής είναι οι τρεις μήνες, ενώ κάθε μήνα θα παραδίδεται στον κ. Ματζάκο μία αναφορά προόδου.

    Το αν θα καταφέρουν βέβαια αυτοί οι τρεις άνθρωποι να λύσουν μέσα σε λίγους μήνες ένα πρόβλημα που πλέον μετρά περισσότερα από δύο χρόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ειδικά με δεδομένο ότι οι διεκδικήσεις της Εκκλησίας, του δήμου και ιδιωτών περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

    Μία κατάσταση βέβαια για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη το Δημόσιο, καθώς ενώ αρχικά οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαίωναν πως το Δημόσιο δεν έχει δικαιώματα στην έκταση των 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης του τέως Εμίρη του Κατάρ μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Pimana, ξαφνικά το Δημόσιο… θυμήθηκε πως έχει δικαιώματα στην έκταση αυτή και τα διεκδικεί! Πραγματικό αλαλούμ, από αυτά που μόνο το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί τόσο μαεστρικά να πετύχει…

    Σίγουρα ο Hamad bin Khalifa al Thani θα είναι… ενθουσιασμένος από τις business του στην Ελλάδα…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Πανγαία: Αγοράζει γραφεία και καταστήματα στην Ιταλία αξίας 21,5 εκατ. ευρώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Βαλέντης: Στο “κόκκινο” η Pyxis Tankers το τρίτο τρίμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο ταλαντούχος Χρύσανθος Πανάς γιορτάζει και μιλάει για τα επόμενα βήματα του στην Λώρη Κέζα



    ΣΧΟΛΙΑ